Rövid hírek 2012.02.20.

Jótékony Benczúr
A Hotel Benczúr ha tud, mindig szívesen segít, most is ezt teszi.2012. február 14-től -március 14-ig látható a Hotel Benczúr*** Superior -ban Gyüre László kiállítása, melynek különlegessége, hogy egy jótékonysági rendezvény sorozat részeként, a megvásárolt képek eladásából befolyó összeg a Baráthegyi Alapítvány vakvezető kutya képzését támogatja.A képek érdekessége, hogy úgynevezett Plasztikus Design képek, amely a legújabb művészeti irányzatot képviseli, ugyanis a síkszerű képből térbeli képet varázsol.

 

{module 221}

Márciustól balatoni korona

Veszprém megye több településén új helyi pénzzel fizethetnek hamarosan, a balatoni koronával, amelyet a hálózathoz csatlakozó boltokban fogadnak el. A forinttal azonos címletei lesznek. A 20 ezresen I. András, a tihanyi bencés apátság megalapítója, a 10 ezresen Gizella királyné, az ötezresen Óvári Ferenc ügyvéd, politikus, a Veszprémi Takarékpénztár egykori elnöke, a Balaton Szövetség alapítója ismerhető fel, akiről még életében utcát neveztek el Veszprémben. A többin Thury György várkapitány, a „dunántúli oroszlán”, aki a veszprémi várat a töröktől visszafoglalta, az író Jókai Mór, valamint Horváth Balázs, az Antall kormány belügyminisztere, Veszprém szülötte látható. Mindegyikük életével, tetteivel szorosan kötődik a megyéhez. A hátoldalak szintén az itteni jellegzetes helyszíneket ábrázolják. A korona-sorozat tervezője Vagyóczky Károly, akinek a nevéhez az országos fizetőeszközünk tervei is fűződnek. 

*****
Volt egyszer egy Sevilla

Merész ötletnek tűnt, hogy a Sevilla-i Világkiállítás magyar pavilonjának vendéglátását egy frissen végzett főiskolai évfolyamra bízták 1992-ben. Az akkor még Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola 92 hallgatója kiegészítve 42 vendéglátóipari szakemberrel beváltotta a reményeket és a Világkiállítás egyik legsikeresebb étterme és pavilonja volt, amihez kár lenne tagadni, hozzájárult Makovecz Imre egyedi stílusú épülete is.
Eltelt 20 év és az elmúlt napokban újra találkozott a nagy csapat, visszaidézték az emlékeket és tisztelegtek az azóta elhunyt Endrődy Gábor pavilon igazgató emléke előtt.

*****
Jöjjön ki Óbudára…

Óbuda-Békásmegyer 13 étterme – meghívásos alapon – 2011-ben összemérhette magát a címért. A nyertes 1243 szavazattal a Pizza Paradicsom lett. A szavazók az ízek és a kiszolgálás minőségét tartották a legfontosabbnak. A második helyen 596 szavazattal a Trófea Grill Óbuda, a harmadik helyen a Gyradiko Görög Étterem végzett. A nyertes vendéglátóhely vezetőjének, Szalai Balázsnak a polgármester, Bús Balázs nyújtotta át az emléktáblát. Szalai bemutatta a rendkívül gazdag étlapot, amelyhez figyelik a trendeket, és a vendégek igényeihez igazítják a választékot. Jövőbeni tervük, hogy beépítik a kertet télikertté, az étterem melletti – önkormányzati tulajdonú – parkban pedig csúszdás játszóteret alakítanak ki a gyerekeknek. Távlatban gondolkodnak, más kerületekben is szeretnének éttermeket nyitni. 

*****

Először Isztambulban

Az új, feltörekvő turisztikai piacok felé való nyitás jegyében először mutatkozott be Magyarország turisztikai kínálata a február 9-12. között megrendezett isztambuli EMITT kiállításon a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében. A vásár első két napján a turisztikai szakma, hétvégén pedig a nagyközönség is megismerhette a hazai ajánlatokat, melyeket az MT Zrt. társkiállítókkal – Budaventura Travel, Liberty Central Europe, Quality Tours és Tour East Tour Budapest – közösen mutatott be. 
Törökország kulturális és idegenforgalmi minisztere, Ertugrul Günay február 9-én személyesen köszöntötte a kiemelt partnereket, így a hazánkat képviselő szolgáltatókat is, óriási közönséget vonzva ezzel a magyar nemzeti standhoz. A látogatók Prága – Bécs – Budapest csomagtúrákat keresve elsősorban a városlátogatás, kultúra, vásárlási, illetve szórakozási lehetőségek iránt érdeklődtek. A vásár ideje alatt Gálosfai Mihály külgazdasági szakdiplomata és kollégái folyamatosan segítették a magyar szolgáltatókat a szakmai partnerek felkutatásában és a fordítási feladatokban.

Az EMITT már az 5. legnagyobb turisztikai kiállítás a világon, és idén 4.500 résztvevő érkezett a vásárra 62 különböző országból.
A rendezvény előtt Magyarországra hangolt az Andante c. lapban megjelent kétoldalas, fotókkal gazdagon illusztrált cikk is, mely hazánkat kulturális szemmel mutatta be. Az összeállítás az MT Zrt. és az Ankarai Magyar Nagykövetség együttműködésében jelent meg.
A török utazók ismerik és szeretik Magyarországot, hazánk iránti óriási lelkesedésük és szeretetük a vásár során is megmutatkozott
A KSH statisztikai adatai szerint 2011-ben több mint 87.000 török vendégéjszakát regisztráltak a hazai kereskedelmi szálláshelyeken, ami közel 12%-os növekedést jelent az előző évhez képest. 

*****

Látogatható a Schindler Múzeum

Oskar Schindler Gyára az elmúlt évben átalakult múzeummá és látogatható. Ezt a gyárat mutatta Spielberg a filmjében (Schindler listája), így mentett meg Schindler 1000 zsidót. A múzeumban Krakkó 1939-45 közötti életét mutatják be úgy, hogy részt veszünk ennek az időszaknak az életében.Látogatható Schindler irodája is.
A kiállítást a multimediális bemutatás teszi nagyon érdekessé, s ezért vonzza a látogatókat.

*****

Digitalizált borlap a Kempinskiben 

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest az országban elsőként vezetett be éttermében interaktív borlapot, amely iPadre készült. Új technológiák alkalmazásában szívesen jár élen a budapesti ötcsillagos Kempinski, különösen, ha egyúttal környezetvédelmi szempontok is érvényesülhetnek.  A Giardino étterem borlapja tavaly októberben került digitalizálásra az iRiS Sommelier alkalmazás segítségével.  Az új eszköz izgalmas, informatív és hatásos módon mutatja be a vendégeknek a hotel borválasztékát. Az iPaden lapozgatva a vendégek lélegzetelállítóan szép fotókat találnak a borrégiókról, a borokról részletes leírást, érdekességeket, szakértői véleményeket és a borászok személyes ajánlásait. Lehet keresni szőlőfajták, borvidék vagy akár palackméret szerint is.  Az új eszköz bevezetésével az étterem mindig aktuális borlapot tud vendégei kezébe adni, hiszen bármikor könnyen módosítható a választék, valamint bővíthető napi ajánlatokkal, szezonális promóciókkal. A nyomtatási költségek megtakarításával a szálloda hozzájárul a környezet védelméhez. 

*****

Miskolci Tél – Kocsonyafesztivál

A Miskolci Kocsonyafesztivál olyan három napon át tartó össznépi mulatság, amely az egykori, híres-neves miskolci vásárok hangulatát idézi.
Tizenkettedik alkalommal várja vendégeit a mára európai hírű Miskolci Téli Fesztivál, a Kocsonyafesztivál, amely a városhoz kötődő ételkülönlegességre, a kocsonyára, a kocsonya legendájára épül. Ez a rendezvény azonban messze nem csak a kocsonyáról szól, még csak nem is a gasztronómiáról, a rengeteg finom ételről és italról…

Az idén szökőnapon, február 24-én indul és a megnyitó felvonulás után három napig áll a bál a város főutcáján és terein, a gasztronómia híveinek éppúgy kedvezve, mint a kultúra szerelmeseinek. Sokszínű programjai felölelik a színházi előadások, filmek, tánc, könnyű- és komolyabb zenei koncertek, hagyományőrző műsorok széles skáláját, de nem hiányoznak a tudományos ismeretterjesztő, környezetvédelmi, kézműves, a családi és gyermekprogramok sem. Az idei díszvendég Románia, valamint Mád és Baja városok, ezenkívül Abaúj és térsége települései is bemutatkoznak.

*****

Vakon városnézni Budapesten?

2012. február 25-26-án az Idegenvezetők Világnapján a tavalyi nagy sikerre való tekintettel a Uniquebudapest ismét meghirdeti a vakoknak szóló rendhagyó városnéző túráját.
A Belváros azon része kerül bemutatásra, amely a XVII.sz.-i akkor még várfallal körülvett Pest városát jelentette. Bringóhintós városnézés alatt megismerkedhetnek a XVII.sz. Pest városának történeteivel, a Vigadó térről indulva, ahol a budai panorámában lehet gyönyörködni kezek segítségével.
Ezt követően néhány érdekes történet jön, és kiderül, hogy hol volt régen a város egyik bejárata. A Deák tér irányába haladva tapasztalják a résztvevők a Dunaköveket, megismerik József Nádor munkásságát. Irány a Szabadság tér az Új Főutcán.

A Magyar Szecesszió Házában végződik a program: itt ismerkedés a szecesszió stílusjegyeivel, formavilágával.
A gyerekeknek szóló túrán megtudjuk hogyan és miért került az utcára egy hatalmas lábnyom. Megtudhatjuk, hogy hol rejtenek GPS koordinátákat az utak. A túra a Vörösmarty téren a régi város másik kapujánál a Váci kapunál végződik egy az illatok világába tett nagyon izgalmas találkozással, ahol Zólyomi Zsolt parfümőr kalauzol.

*****

{module 221}