Rövid hírek 2012.05.05.

GSZT rövid hírekSuperbrands az Aquaworld

A Superbrands a világ legjelentősebb márkaértékelési rendszere, mely 87 országban azonos ismérvek alapján díjazza a vezető márkákat. A márkaerő, ismertség, megbecsültség és tradíció tekintetében élen járó márkáknak osztja ki a neves hazai marketing és média szakemberekből álló Superbrands Szakértő Bizottság a díjat.

{module 221}

2012-ben, a fürdők közül elsőként, az Aquaworld Élményfürdő nyerte el a Superbrands minősítést. „A Superbrands díj elhódítása újabb bizonyítéka annak, hogy az Aquaworld Élményfürdő Magyarországon nem csupán ismert, hanem elismert márka, melyhez pozitív élmények kötődnek, amelyet elsősorban a fürdővendégek megelégedettsége és a minőség alapoz meg.” – jelentette ki Juhász Szabolcs élményfürdő igazgató.

A címmel minden esetben a hosszú távú és tudatos márkaépítési tevékenységet jutalmazzák. Az Aquaworld Élményfürdő nemrég nyerte el „Az Év Élményfürdője 2011” díjat is, bizonyítva, hogy az innovatív, következetes és folyamatos termékfejlesztés napjainkban elengedhetetlen feltétele a sikeres üzemeltetésnek.

*****

Irány Lyon

Új járatot, új légitársaságot és egyben vadonatúj várost köszönthetünk a Budapestről közvetlenül elérhető célállomások palettáján: Lyon, Franciaország második legjelentősebb városa és térsége nyílik meg a budapesti utasok számára nyár elejétől. A járatot ráadásul egy Budapesten még újnak számító légitársaság, a Brit Air, az Air France leányvállalata üzemelteti.

Turisztikailag és gazdaságilag egyaránt nagyon fontos légi útvonal nyílik meg június 19-én Budapestről. Lyon, mint város, és mint térség egyaránt hosszú ideje a térképen szereplő fehér foltként hiányzott a budapesti repülőtér kínálatából. Legközelebb a Lyontól mintegy 150 km-re keletre fekvő Genffel volt közvetlen légi kapcsolata Budapestnek.

A Brit Air légitársaság által üzemeltetett Air France járatok hetente kétszer, kedden és csütörtökön érkeznek majd a francia nagyvárosból, egy 100 ülőhelyes Bombardier CRJ1000 típusú repülőgéppel. Az új járat az előrejelzések szerint hamar népszerű lehet az utazók körében.

*****

Irodaházból négycsillagos hotel

A KÉSZ Holding kecskeméti irodaházát európai uniós támogatás segítségével építik át négycsillagos business szállodává és hozzá kapcsolódóan kialakítanak egy multifunkcionális konferenciaközpontot. A Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpont az Új Széchenyi Terv keretében 723 millió forint uniós támogatással, összesen 2,5 milliárd forintból valósítja meg a KÉSZ Hotel és Konferencia Menedzsment Kft.

A KÉSZ Hotel és Konferencia Menedzsment Kft. a Dél-Alföldi Operatív Program pályázatán 450 millió forint uniós támogatásban részesült, melyben egy négycsillagos business hotel megvalósítása a cél egy meglévő irodaház átalakításával, valamint további 273 millió forintot is elnyertek, melyből egy multifunkcionális konferenciaközpontot építenek fel Kecskeméten.

Május 3-án teszik le az alapkövét Magyarország egyik legmodernebb négycsillagos business szállodájának, a Four Points by Sheraton Kecskemét Hotelnek. A beruházás összértéke meghaladja az 1,8 milliárd forintot, amely 34 új munkahelyet is teremt majd a 2013-as átadás után.
A 480 fő befogadására alkalmas multifunkcionális konferenciaközpont mintegy 1400 négyzetméteres lesz. A beruházás összértéke meghaladja az 546 millió forintot, amely 9 munkahelyet is teremt majd a 2013-as átadás után.

*****

„Luther 2017” a Germany Travel Marton (GTM)

A DZT Közép-Németországban, Luther fő alkotási területén rendezi meg a GTM-et, ami különösen fontos központi üzenetet közvetít. Így a DZT azt tervezi, hogy a beutazó turizmus legfontosabb B2B platformját, amely idén Lipcsében lesz, 2015-ben Türingiában (Erfurtban és Weimarban), illetve 2016-ban Magdeburgban várja az érdeklődőket.

Az Elba-menti, székesegyházáról híres várost Luther már ifjúkorában is ismerte. Később, 1524 júniusában a Szt. János-templomban tartott prédikációja óriási visszhangot keltett: röviddel ez után a város majdnem minden temploma elismerte a lutheránus alapelveket.
Egy DZT-sajtóút keretein belül a nemzetközi zenei és életmódmagazinok képviselői már múlt ősszel megismerkedhettek a Luther és a 800 éve Tamás-kórus tematikával, illetve gondoskodtak arról, hogy a „Luther és a zene” témakör kiemelt helyet kapjon az EgyesültÁllamokban, Kínában, Japánban, Dél-Koreában, Hollandiában, Ausztriában, Spanyolországban és Nagy-Britanniában. A DZT ezt a programot ebben az évben is felkínálja a nemzetközi sajtó képviselőinek.

*****

EB a hajón is

A hajózni szerető futballrajongók sem fognak lemaradni a nyári UEFA Labdarúgó-Európa-Bajnokság 2012 egyetlen góljáról, büntetőrúgásáról sem, ha a Royal Caribbean International vagy a Celebrity Cruises hajóútjait választják, mert a két hajótársaság jogot szerzett arra, hogy 2012. június 8 – július 1. között élőben közvetítse a bajnokságot óceánjárói fedélzetén.

A csoportelődöntőktől a július 1-jei döntőig mind a 31 meccs látható-nézhető lesz a Royal Caribbean International azon hajóin, amelyek a bajnokság ideje alatt Európában tartózkodnak. A Celebrity Cruises Európában közlekedő óceánjárói a negyeddöntőktől kezdve közvetítik majd a meccseket.

*****

Helyi termékek a Velencei-tónál

A Velencei-tóhoz érkező turisták a matricázott tucatkerámiák, ezüstösen csillogó gagyik és fröccsöntött szuvenírek helyett végre valódi helyi termékek, ajándéktárgyak közül válogathatnak a hiánypótló céllal, rendhagyó kezdeményezésként megnyíló, Agárd központjában található kis boltban.

A tó 40 km-es környékéről származó, Velencei-tó ernyőmárka logóval ellátott kézműves termékek, pl. nemezből vagy gyöngyből készült ékszerek, mézeskalácsok, fazekas kerámiák, merített papíron Velencei-tavi látnivalókat bemutató képeslapok színes választéka mellett a boltban a környékbeli termelők egészséges termékei, pl. paprika, házi kolbász, illetve különféle szörpök, mézek és lekvárok, is megtalálhatók lesznek.
A helyi termékek a Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület (helyi TDM) „Helyi termékek megjelenítése a turisztikai kínálatban” című kulcsprojektjének keretében, a TDM tag Helyi Erőforrás Kft. közreműködésével kerülnek a pultra. Az üzlet 2012. április 28-án, az V. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztiválon nyitotta meg ajtaját.

A helyi termékek boltja mellett a gárdonyi TDM egyesület Tourinform Pontot is nyit, ahol az egyesület munkatársai a tókörnyék színes turisztikai kínálatról, szállásokról, programokról szolgálnak információval az érdeklődőknek és számos ingyenes kiadványt is kínálnak.
A szervezők tervei szerint a nyári szezonban mindkét faház az agárdi Posta és a vasútállomás között, az Agárden sétány mentén várja majd az érdeklődőket.

*****

Cabernet kóstoló

A Szekszárdi Borászok Céhe 2012. évben megtartotta negyedik fajtakóstolóját a Hetényi János Pincészetében, Mecseknádasdon, ahol ez alkalommal a Cabernet került napirendre.

*****

VI. Gulyás- és Pörköltparádé Kiskunfélegyházán

Április 29-én hatodik alkalommal rendezték meg a Gulyás- és Pörköltfőző Versenyt és Fesztivált Kiskunfélegyházán. A főzőversenyen gulyásleves, marhapörkölt és sültek kategóriájában mérték össze tudásukat az indulók.

*****

Blaguss buszközpont Sopronban

A többségi osztrák tulajdonban lévő Blaguss Agora Hungary Kft. 400 millió forintos beruházásával elkészült Sopronban az új buszpályaudvar. Szlávik Gábor, a cég ügyvezetője avatta fel a 7200 négyzetméteres telken épült, 7 nagy és 5 kisebb busz befogadására alkalmas parkolót 700 négyzetméteres buszváróval, irodával és szerelőműhellyel együtt.

*****

V4-ek Kazahsztánban

Az április 12-i bakui V4 rendezvény után, április 24-én a kazahsztáni Almati adott otthont a négy ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – turisztikai együttműködésének keretében megvalósuló soron következő eseménynek. A program részeként a Visegrádi Országok turisztikai külképviseleteinek prezentációit a cseh és a szlovák nagykövet köszöntője követte, majd a tagországok szolgáltatóinak előadását hallgathatta meg a közönség. A rendezvényen hazánkat az MT Zrt. moszkvai külképviselete mellett hat vállalat képviselte, Csehországból 8, Szlovákiából pedig egy cég vett részt. Az előadások után a személyes kapcsolatfelvételre is lehetőség nyílt egy workshop során. Az esemény végül egy fogadással zárult, melynek keretében kisebb ajándékokat is kisorsoltak.

A kazahsztáni V4 rendezvény apropóját az április 25-én kezdődő, háromnapos KITF turisztikai szakvásár adta, melyen 2 standon is megjelentek a magyar vállalkozások.

A négy ország turisztikai együttműködése a The European Quartet – One Melody (Európai négyes-közös dallam) márkanév alatt 2003 óta folyik sikeresen. Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia turisztikai együttműködésének fő célja az, hogy összehangolt munkával és a rendelkezésre álló források egyesítésével közösen népszerűsítsék a közép-európai régió turisztikai kínálatát mind szélesebb körben.

*****

Külképviselők a Dél-Alföldön

Az Európai Uniós fejlesztési források felhasználásával több, mint 20 turisztikai projekt valósult meg a Dél-Alföldön az elmúlt évben.
Ennek apropóján látogattak el a régióba, Szeged környékére a Magyar Turizmus Zrt. Külképviseleteinek és Regionális Marketing Igazgatóságainak vezetői egy másfél napos tanulmányút keretében.

Az elmúlt időszak számos szegedi fejlesztése közül az Európa leghosszabb éves üzemelésű vízicsúszdájával büszkélkedő Napfényfürdő-Aquapolist, valamint a közvetlenül kapcsolódó Hunguest Hotel Forrás szállodát keresték fel.

Makón az ország egyik legegyedibb fürdőkomplexumát, a Hagymatikum fürdőt csodálhatták meg a tanulmányút résztvevői. A Makovecz Imre által tervezett objektum nemcsak szolgáltatásaival, hanem építészeti egyediségével is kiemelkedő jelentőségű attrakciója a régiónak.

A közeli Hódmezővásárhelyen a város első négycsillagos szállodájának (Best Western Ginkgo Sas Hotel) szolgáltatásaival ismerkedhettek meg. Emellett tájékoztatást kaptak a hamarosan átadásra kerülő Tornyai projektről, melynek keretében a város kulturális turisztikai attrakciói újulnak meg.

Végül a Duna-Tisza-közi Homokhátság dinamikusan fejlődő kisvárosában, Mórahalmon tekintettek meg két egymáshoz kapcsolódó projektet. A Szent-Erzsébet Gyógyfürdő a megvalósult fejlesztések révén ma már valamennyi korcsoport számára gyógyulást és felüdülést kínál. A közvetlen közelében található Colosseum Hotelben pedig a legmodernebb szolgáltatásokat is igénybe vehetik a vendégek.

A projektlátogatások mellett a külképviseletek és a belföldi turisztikai régiók a Szegeden megrendezett workshop keretében egyeztették az év folyamán megvalósuló turisztikai marketing akcióikat.

*****

Megnyílt a Kumánia

Új létesítménnyel gazdagodott Kisújszállás megnyílt a Kumánia Gyógy- és Strandfürdő, valamint a három csillagos Hotel Kumánia.
A két évvel ezelőtt kezdődött építkezés 1,8 milliárd forintból valósult meg, amelyhez Európai Uniós támogatást is elnyertek.

A fürdőfejlesztéssel lehetővé vált a fürdő egész éves látogatása. A fürdő közvetlen folytatásában épült háromcsillagos Hotel Kumánia 30 szobával fogadja a vendégeket, amelynek egy része akadálymentesített.

A komplexum reméli, hogy a jövőben nem csak egynapos látogatókra számíthatnak, ezért új üzletpolitikájukban célul tűzték ki a hosszabb tartózkodásra érkező vendégek megnyerését.

Külön vonzereje a fürdőnek, hogy a megyében egyedül itt van fizioterápiás szakorvosi ellátás – nyilatkozta Torkos György, az intézmények igazgatója.

*****

Szállodafejlesztés Nyíregyházán

A turizmus által egyre inkább elismert Nyíregyháza újabb négycsillagos szállodabővítésébe kezd.

Bővítik és fejlesztik a Hotel Pagonyt, amely így a jövőben 150 vendéget tud majd fogadni.A fejlesztéssel együtt növelik a konferencia kapacitást is és korszerűsítik a házhoz tartozó mosodát, valamint konyhát.Gondolnak a fogyatékkal élőkre is, akadálymentesítik a szállodát. Az átalakítás költsége 390 millió forint, amelynek 45%-át a Széchenyi Terv keretében nyerték el.

{module 221}