A medvehagyma hatalma

Az utóbbi években a vadfokhagyma, közismert nevén a medvehagyma hatalmas karriert futott be a magyar gasztronómia berkeiben.

 

{module 221}

A medvehagyma nem más, mint az Ázsiában honos vadfokhagyma európai változata. Kora tavasztól egészen májusig, gyertyán-, tölgy- és bükkerdőkben, ligetekben nő, nagy telepeket alkotva, így ha egyszer rátaláltunk, könnyedén telepakolhatjuk a kosarunkat. Azonban érdemes megbizonyosodni arról, hogy valóban medvehagymával van dolgunk, ugyanis kezdő gyűjtögetőknek könnyű összetéveszteni a májusi gyöngyvirág és az őszi kikerics levelével. A beazonosításhoz csupán jól dörzsöljük meg a levelet a két tenyerünk között, ha intenzív fokhagymaillatot érzünk, akkor sikerünkön felbuzdulva már lehet is szedni az ízletes és jótékony hatású gyógy- és fűszernövényt.

A medvehagyma gyűjtése hazánkban csupán a védett területeken tilos, máshol nyugodtan dézsmálhatjuk az állományt, de érdemes egy-egy tőről csak a levelek felét leszedni, így biztosítva a jövő évi termést.

A konyhában a medvehagyma levelét és hagymáját használhatjuk fel, amelyek a fokhagymához hasonlóan gyógyhatásúak. Vérnyomáscsökkentő, vértisztító és a felsőlégúti megbetegedések során a hurutos köhögés kezelésére is kiválóan alkalmas. Fokozza az étvágyat, és serkenti az emésztőrendszer működését, magas C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig jó immunerősítő.

Ha a medvehagyma gyűjtését egy kirándulással kötjük egybe, érdemes ott helyben frissen falatozni a finom növényből. Miután megmostuk, magában is fogyasztható, de apróra vágva vajas kenyérre szórva vagy túróval összekeverve körözötthöz is ízletes. Ha szeretnénk eltenni belőle, hogy később levesek, főzelékek és húsételek ízesítéséhez felhasználjuk, akkor érdemes megszárítani és egy légmentesen záródó dobozban feltenni a polcra. Pár napig a hűtőben is friss marad, abban az esetben, ha vizes konyharuhába tekerjük vagy egy pohár vízbe tesszük.

Bár rengeteg medvehagymás recept létezik, mi a Fehérboros-medvehagymás kalácsot ajánljuk, ami biztos hatalmas sikert arat az asztalon. Az elkészítés módja Receptek rovatunkban olvasható.

Mádai Adrienn

{module 221}