Rövid hírek 2012.07.20.

GSZT rövid hírekMire költünk…

A magyarok adják ki havi költségvetésükből a legnagyobb részt lakással kapcsolatos szolgáltatásokra, huszonnyolc európai ország lakói közül. Amíg nálunk az átlagos kiadások 36 százalékát szokták lakhatásra fordítani, addig az európai átlag 25 százalék. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen fogyasztói információkat és ismereteket szolgáltató vállalat globális felmérése az internetező fogyasztók körében.

{module 221}

Nálunk az otthoni érkezésre kiadott havi 25 százalék szintén magasabb, mint az európai átlag, amely 21 százalék.

Utána az online felmérés magyar válaszadóinak pénzéből 8 százalék jut kommunikációra (mobil telefontól kábel tévé-ig), 7 pedig rutin közlekedésre (például autóval, tömegközlekedéssel a mindennapi élet során). A gyógyulás költségei átlag 4 százalékot visznek el. Következik az otthonon kívüli étkezés, továbbá megtakarítás vagy befektetés 3-3 százalékkal. További 2-2 százalék jut képzésre vagy tanulásra, háztartási elektromos készülékekre vagy szórakoztató elektronikára, továbbá pihenésre/szórakozásra.

Hazánkban a havi költésekből kedvtelésből történő utazás vagy üdülés 1,2 százalékkal részesedik. Ez a legalacsonyabb arány a huszonnyolc vizsgált európai országban. Szintén a magyarok költik a legkevesebbet pihenésre/szórakozásra.

Hogyan osztaná be pénzét, ha a jelenleginél 10 százalékkal több állna rendelkezésére? Abból Magyarországon az online megkérdezettek átlag 2-2 százalékot fordítanának otthoni étkezésre, illetve megtakarítanának, vagy befektetnének. Következnek, kerekítve 1-1 százalékos említéssel: lakhatás, ruházkodás, pihenés/szórakozás, valamint rutin közlekedés.

Érdekes, hogy otthon fogyasztott élelmiszerre büdzséjükből a legkisebb arányt a sávjciak és dánok költik 21, 22, valamint az írek és olaszok 23-23 százalékos aránnyal.

A lakhatás legolcsóbb általában a déli országokban, ahol keveset kell fűteni, 19-24 százalékos aránnyal. Figyelmet érdemel, hogy északabbra fekvő országok lakóinak havi kiadásaiból lakásra és a vele kapcsolatos szolgáltatásokra pénzük mindössze 22 százalékát adják ki a svédek, 23-23-at pedig az oroszok és svájciak.

*****

Elhunyt Anthony Sedlak szakács

Titokzatos betegség következtében hunyt el az egyik legkedveltebb tévés sztárszakács, Anthony Sedlak.

Az 1983-as születésű, kanadai Anthony Sedlakot holtan találták. Július 6-án összeesett otthonában, és azonnal meghalt.

A mindössze huszonkilenc esztendős Sedlak Kanada egyik legnépszerűbb tévése és elsőszámú szakácsa volt. A helyi főzőcsatornán, a Food Network Canadán milliók nézték a műsorát, könyveit is sokan vásárolták. A fiatal, jóképű szakácsa a kanadaiak első számú kedvence volt, megelőzve Gordon Ramsay-t vagy Jamie Olivert.

*****

Szünidős csomag a Benczúrban

A nyári szünidő idejére, kihasználva az Állatkert közelségét egyedi családi csomaggal rukkolt elő a Hotel Benczúr*** Superior. Az egy éjszakás két felnőtt, két gyerekre szabott ajánlat magában foglalja az állatkerti belépőket is.

Gondoltak a művészet rajongóira is – az akció szlogenje: „A művészet remekművei közelebb vannak, mint gondolná!”- nekik külön csomagajánlattal kedveskedtek, amely a Szépművészeti Múzeummal ismerteti meg az érdeklődőket.

*****

Eladják a moszkvai Metropol szállodát

Moszkva önkormányzata eladásra kínálja a Vörös tér közelében lévő műemlék szállodát, a Metropolt.

A már a maga korában is különleges szecessziós épület 1905-ben nyílt meg, és a XX. század végéig Moszkva egyik legelegánsabb szállodájának számított. 1991-ben újították fel, akkor nyerte el az ötcsillagos kategóriát.

Építését 1901-ben Szavva Mamontov mecénás kezdeményezte. Belső kialakítása neves festők, építészek, és képzőművészek keze munkáját őrzi.

Még a mostanára felújított, de a Forradalom terét így is elcsúfító Moszkva szálloda sem árnyékolhatta be a Metropol fényét, ahol Fjodor Saljapin, a híres operaénekes is fellépett, és az egyik terem az ő nevét viseli.Az árverés augusztus 30-án lesz, a szálloda kikiáltási ára 9 milliárd rubel (56 milliárd forint). Egyes szakértők szerint túl olcsón hirdették meg.

Állítólag máris nagy küzdelem folyik a neves épületért. Az érdeklődők között van Mihail Guceriev és Mikail Sishanov, az a két üzletember, akik tavaly megvásárolták a központi Manyezs tér mellett, a Tverszkaja utca sarkán álló Nacional szállót.

MTI

*****

Kalandpark nyílik a fogyatékkal élőknek Sárváron

Megépült Magyarország első, fogyatékkal élőknek és mozgáskorlátozottaknak is használható kalandparkja Sárváron.A Magyar Fürdőszövetség közleménye szerint a kalandparkot, amelynek megépítése 100 millió forintba került, a fürdőszövetség képviselői, a Pető intézet szakemberei és gyerekek nyitották meg. A parkban van kötél- és íjászpálya, erdei tanösvény, örökzöld- és fűszernövény-labirintus, erdei sportpálya és játszótér.

Vancsura Miklós, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő vezetője szerint a kalandpark a sérült embereknek olyan élményt adhat, amelynek köszönhetően megnőhet önbizalmuk, illetve a kalandpark a különböző hátrányokkal élők számára egyéni és csoportos terápiás kezelésnek, mozgásterápiának, gyógytornának is tekinthető – olvasható a közleményben.

*****

Átalakulhat a ferihegyi catering

A repülőgépek fedélzeti ételellátását biztosító Budapest Aeroservice Kft. tartozásai miatt múlt pénteken kapcsolta ki a cégnél az áramot a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BUD), azóta a légitársaságok meg tudták oldani utasaik ellátását – közölte Hardy Mihály, a BUD vállalati és közkapcsolati igazgatója.

Hardy Mihály azt mondta: egyedül a British Airways utasainál volt fennakadás.

A Népszabadság online cikkében írt arról, hogy átrendeződhet a reptéri catering ellátás, mert leállt a reptéri szolgáltató, amely korábban a Malévet is kiszolgálta, miután a reptér kikapcsolta náluk az áramot.

A Budapest Aeroservice már február-március óta nem fizet sem bérleti díjat, sem a közüzemi számlákat, a hónapok óta tartó egyeztetések és felszólítások ellenére sem. A tartozás már olyan mértékű, hogy nem maradt más lehetőség, a BUD kénytelen volt kikapcsolni az áramot – közölte az igazgató.

Hardy Mihály kifejtette: vannak más szolgáltatók is a piacon. A helyzetről a múlt héten értesítették a budapesti repteret használó légitársaságokat. Adtak egy listát arról, hogy honnan tudnak rendelni, illetve azt tanácsolták, hogy amelyik légitársaság tud, hozzon a visszaútra is ellátást.

Az igazgató hozzátette: bármely cég beszállíthat, amely megfelel az előírásoknak. Már kaptak olyan jelzéseket, hogy légitársaságok más szállítókkal megoldották az ellátást.

A tartozásról Hardy Mihály annyit mondott: több tízmillió forint csak a kifizetetlen számla, ennél lényegesen több a bérleti díj elmaradása, de pontosabb adatot nem kívánt nyilvánosságra hozni. Hozzátette: egyelőre várják, hogy a cég kifizesse tartozását.

******

Az EB után számokban

Az EB 83 fontos beruházás valósult meg, ennek értékre 94 milliárd zloty – de ezek közt vannak azok a beruházások is, amik az ország modernizálására irányultak.

Felmérést végeztek a lakosok körében. Ebből kiderült, hogy a megkérdezettek 89,4%-a elégedett a rendezvény lebonyolításával, 91,1% véleménye szerint jó házigazdák voltak a lengyelek, 92%-a a kérdezetteknek pozitívan értékelte a rendezvény hangulatát.

A külföldi sajtó (Die Presse, la Republica, The Sunday Times, stb.) meglepetten nyugtázta, hogy milyen jó volt az egész szervezés, „a lengyelek a meccseken kívül nyertesek”, s arra buzdítják olvasóikat (The Sun), hogy látogassanak Lengyelországba.

A következő években 500.000 fővel nőhet a beutazó turisták száma, 4,2 milliárddal növekedhetnek a bevételek.

Az interneten 1.000.000-an látogattak a www.polishguide2012.pl oldalra. A szurkolók mobilról ingyen vehettek igénybe idegenforgalmi tájékoztató programokat.

A külföldi szurkolók igen jónak értékelték a szervezést (85%), az atmoszférát (92%) és a megkérdezettek 92%-a ajánlani fogja ismerőseinek hazájában a lengyelországi utazást, 79% tervez újabb lengyelországi utat. A külföldiek véleménye szerint (97%) a lengyelek jó házigazdák voltak. Mindenki úgy véli, hogy jó hatással lesz Lengyelország további fejlődésére az Euro 2012.

A lengyelek (92%) a jövőben is szeretnének ilyen nagy rendezvényt lebonyolítani, pl. a VB-t.

*****

Rendőrségi alosztály a Nyugati pályaudvaron

Átadták a budapesti Nyugati pályaudvaron létesített rendőrségi alosztályt, itt 24 órás szolgálatot látnak majd el, így biztosítva az utasok személyi és vagyoni biztonságát.

A vasúttársaság, az Országos Rendőr-főkapitányság és a BRFK együttműködése nyomán megnyílt, kétszáz négyzetméteres épületrész felújítása 64 millió forintba került, amelyet a MÁV biztosított. Mint a közleményben olvasható, a folyamatos rendőri jelenlét révén várhatóan javul a biztonság az ország egyik legforgalmasabb vasútállomásán. Ezt a több mint egy éve megnyitott, Keleti pályaudvari rendőrőrssel kapcsolatos tapasztalatok is alátámasztják – tette hozzá a MÁV és a BRFK.

{module 221}