Rövid hírek 2012.08.20.

GSZT rövid hírekFelújított Duna Palota

A Vasárnapi újság 1897-ben így adta hírül a Belváros-Lipótvárosi Kaszinó Társaság által, Freund Vilmos tervei alapján épített palotát a Zrínyi utcában: „Íme a magyar Versailles!” A társaság első elnöke Falk Miksa műkritikus, újságíró volt. Értékteremtő munkát végzett a magyar irodalom, zenekultúra és hagyománytisztelet terén. Az épületet tíz éve üzemeltető Duna Palota Kulturális Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft. követendő példának tekinti elődje tevékenységét. A háromemeletes neobarokk épület termeit, ahogy egykor, most is társasági rendezvények, kiállítások, hangversenyek népesítik be. Impozáns, üvegkupolás színházterme, bálterme az elmúlt évben kapta vissza stukkódíszítéseit.

{module 221}

2012. augusztus 2-án adták át teljesen megújult Falk Miksa kiállítótermet, amely a 80-as években diszkóként, később sörözőként üzemelt, majd bútorraktárnak használták. Ma tárlatok bemutatása mellett alkalmas rendezvények és konferenciák lebonyolítására is. Az épület az 50 éves Duna Szimfonikus Zenekar és az 55 éves Duna Művészegyüttes otthona. 10 éve még 600 millió forintból tudtak gazdálkodni, ma már csak évi 350 millióból kell megoldani a felújításokat. Az utcára nyíló Lila Szalont szintén a lepusztultságtól mentette meg a kft. 2011-ben, amikor kávézóvá alakította. 2012. július végén megnyílt, és utcára kitelepült terasszal is bővült. Kedves színfolt lett a műemlékekkel teli pesti belvárosban, a Bazilika közelében.

/TTG/

*****

Kirándulás a csepeli hidegháborús bunkerbe

Ma is használatban lévő, a hidegháború korában épült bunkert látogathatnak meg az érdeklődők.
Mivel hazánkban a mai napig használatban vannak a hidegháború korában épült atom-, vegyi-, kémiai – és biológiai támadások ellen is biztosított bunkerek -, így most nagy szerencsének örvendhet az a leendő 15 fős csoport, amelynek tagjai időben jelentkeznek a mai napig üzemképes, teljesen berendezett, a Magyar Szocialista Munkáspárt kiválasztott tagjainak épült vezetési pontot bemutató másfél órás tárlatvezetésre.

Mivel a létesítmény nem múzeum, így mindenképpen érdemes jelentkezni erre a kihagyhatatlan „túrára”, hiszen nem tudható, hogy mikor lesz erre legközelebb lehetőség.

*****

Réti Ágnes kiállítás a Hotel Benczúrban

Réti Ágnes festőművész kiállítása augusztus 12-től szeptember 20-ig tekinthető meg a Hotel Benczúrban.A képek magukban hordják a derűlátást és a mélységet, a harmóniát, nyugalmat sugározva a látogatóknak.A siker alapján a Hotel Benczúr vezetői tovább folytatják kiállítás sorozatukat és 2013 végéig már minden időpont le van kötve a Hotel Benczúr galériában.

*****

Izraeli utazás vásár

Szeptember 9-én, vasárnap délután a Bálint Ház szervezésében utcabál lesz a Révay utcában, melyhez kapcsolódóan „Izraeli Utazás” vásárt szervez Váradi János az EL AL magyarországi igazgatója. A nagyszínpadon a gyerekeknek Huzella Péter, a felnőtteknek Müller Péter Sziámi és Szakcsi-Lakatos Béla zenél majd, finom ételek, színes forgatag és remek sportlehetőségek, valamint Izrael specialista tour operátorok, az EL AL légitársaság és izraeli beutaztatók várják a látogatókat.

*****

Olcsó szállodákat nyitna az Ikea

Az olcsó összeszerelhető bútorairól híres cég elhartározta, hogy szintén olcsó hotelekkel tör be az ingatlanpiacra. Körülbelül száz ilyen hotel építését tervezik szerte Európában, írja a CNN.A „budget hotelek” ötlete az Inter Ikeától származik. Ez a cég az Ikea szellemi tulajdonosa, amit nemrég kilencmilliárd euró értékűre becsülték.
A CNN szerint a hotelek nem az Ikea neve alatt fognak működni, és nem is a cég üzemelteti majd őket. Ezzel egy helyi céget bíznak majd meg. A svéd cég ezzel párhuzamosan azt tervezi, hogy hosszú távú befektetésként olcsó diákszállásokat is épít a kontinensen.

Az Ikea elsősorban az olyan országokra koncentrál majd, ahol amúgy is aktívan jelen van az ingatlanpiacon, mint Németország, Hollandia, Lengyelorszég és Nagy-Britannia.

*****

MÁV-START: mégis visszatérnek az étkezőkocsik?

A MÁV-Start a júniusban leállított étkezőkocsijait a nemzetközi járatain közlekedtetné, a belföldi InterCity-vonatokon pedig italautomatákat helyezne üzembe, legkorábban ősszel – írja a Magyar Hírlap.

Ehhez azonban át kell alakítani a 15, jelenleg is működőképes étkező-bisztró vagonokat, ugyanis a nemzetközi vasúthálózaton a hazaitól eltérőek a műszaki normák és előírások. A tervek szerint az étkezőkocsik decembertől a 2013-as menetrend hatályba lépésétől kezdve állnak majd forgalomba Budapest és az erdélyi nagyvárosok között közlekedő nemzetközi vonatokon.

A vasúttársaság a jövőben a belföldi járatokon is szeretnének a korábbihoz hasonló szolgáltatást nyújtani, erre már készülnek a tervek és az elemzések. Az elképzelések szerint a távolsági IC-járatokon italautomatákat szerelnének fel.

{module 221}