Rövid hírek 2012.12.20.

Megnyitott a Park Inn by Radisson Budapest

December 1-jén megnyitott Budapest legújabb, 138 szobás, négycsillagos üzleti szállodája, a Park Inn by Radisson Hotel Budapest. A budapesti szálloda 138 szobáját – közülük 20 superior és 8 suite – a friss, színes Park Inn stílus szerint alakították ki.

GSZT Rövid hírek

A szállodának 6 konferenciaterme van, amely egy 500 főt befogadni képes bálteremmel is kiegészül, a parkoló 88 autó és 6 busz befogadására alkalmas.

A nyitáshoz kapcsolódó promóció részeként Park Inn by Radisson hotel Budapest festésű kockás villamosok közlekednek Budapest több vonalán november 26 és december 26 között.

*****

Peking 72 órás vízummentességet ígér

A jövő évtől 72 órás vízummentes tartózkodást ígér Peking 45 ország, köztük Magyarország állampolgárai számára. A turizmus felpörgetése a cél.

Azok, akik egy harmadik országba beutazási engedéllyel és repülőjeggyel rendelkeznek, a pekingi nemzetközi repülőtéren kérvényezhetik a vízum nélküli tranzitot.

Az intézkedés célja a turizmus ösztönzése – közölte Csi Li-hszia, a külföldiek ki- és belépéséért felelős ellenőrzési szerv helyettes igazgatója. A főváros ezzel összefüggésben több – két-három napos – turisztikai szolgáltatást kínál majd, és bővíti a vámmentes üzletek számát is a repülőtéren.

A külföldi látogatók a 72 órás időszakban nem hagyhatják el a fővárost, további útjukat is csak Pekingből folytathatják. Az érintetteknek 24 órán belül jelentkezniük kell a rendőrségen, de kereskedelmi szálláshelyen a szállásadó jelenti be őket.

Pekinget évente körülbelül ötmillió külföldi turista keresi fel, és a hatóságok arra számítanak, hogy részben az új intézkedésnek köszönhetően a következő három évben számuk megduplázódik.

Sanghajban egyébként már érvényben van egy 32 ország állampolgáraira érvényes hasonló –  48 órás – vízummentességi lehetőség, s hírek szerint a kelet-kínai metropolisz is tervezi ennek 72 órásra történő kibővítését.

Az eddigi tapasztalatok szerint a külföldi utazók  átlagosan három napot, négy éjszakát töltenek Pekingben, s nagyjából ezer dollárt, vagyis kétszer annyit költenek, mint a hazai turisták.

A térségben Tokió és Szöul a két nagy nemzetközi tranzitközpont, de a szakemberek arra számítanak, hogy Peking is hamarosan felzárkózik melléjük. Értesülések szerint több külföldi légitársaság készül pekingi megállással növelni csatlakozó járatainak számát.

/MTI/

*****

Szálloda a csabai serházban 

Új turisztikai funkciókat kap a hajdani serház műemlék épülete Békéscsabán EU-támogatással.

A projekt költsége 726 millió forint, a pályázó Magyar Pünkösdi Egyház Pro Bene Központ a beruházáshoz 70 százalék vissza nem térítendő EU-támogatást nyert – tájékoztatta az MTI-t Kopp Szilárd, az egyházi intézmény vezetője.

Elmondta: a serház romos, műemlék épületét az intézmény 36 millió forintért vásárolta meg Békéscsaba Megyei Jogú Város önkormányzatától. A kivitelezési munkák a tervek szerint 2014. áprilisban fejeződnek be.

A többfunkciós épületegyüttes a sportgyógyászatban és rehabilitációban nyújt majd kiemelt szolgáltatásokat. A régi épületegyüttesben helyet kap egy ötven férőhelyes ötcsillagos szálloda és étterem, az alagsorában pedig egy kétszáz fős konferenciaterem. Épül egy új szárny, ahol a sportsérülések kezelésére alkalmas wellness és rehabilitációs központ létesül, speciális felszerelésekkel.

Kopp Szilárd szólt arról, hogy a szállodai és sportkomplexum a város híres festője, Munkácsy Mihály nevét viseli majd, és egy Munkácsy-névjeggyel ellátott termékeket gyártó kisüzemet is kialakítanak a régi épület alagsorában.

(MTI)

*****

A MÁV Nosztalgia Kft. 20 éve

Szendrey András igazgató nyitotta meg a 20 éves születésnapi ünnepséget, egyben bejelentette, hogy 2012. december 19-én, napra pontosan a két évtizeddel ezelőtti indulásra emlékezve, ismét „dobog a mozdonyszív”, azaz a gőzvontatású jubileumi vonat utasokat szállít az emlékek jegyében Budapest – Nyugati pályaudvarról Lajosmizse – Nosztalgia Tanyacsárda megállóhelyre, ahol a szerelvény utasait cigányzenekar, játék, lovasbemutató, jó hangulat és finom ételek várják. Az elegánsan berendezett étkezőkocsit – most Budapest nevű Pullmann szerelvény – egykor a kommunista pártvezetés (Kádár János és köre) használatára alakították ki mosdóval, pihenőhelyekkel.

Utóbbit most diszkónak képezték ki. 1992-től, a MÁV Nosztalgia megalakulásának évétől, sokat fejlődtek a különleges szerelvények, amelyekkel a Dunakanyarba, Lajosmizsére, Egerbe, Gödöllőre vagy Szegedre lehet eljutni. A 90-es évek második felétől a Royal Hungarian Express hálókocsijaival Közép-Európa országaiba és Isztambulba indultak vonatok. 2000-től nyílt meg a Vasúttörténeti Park interaktív szabadtéri vasúti múzeum, melynek egyik üzemeltetője szintén a MÁV Nosztalgia. 2005-ben újabb „állomás” volt a mára egyre népszerűbb Gyertyafény Expressz vacsoravonat, majd elindultak a nagysebességű, komfortos Élményvonatok és a Zarándokvonatok is. Legnagyobb büszkeségük azonban az idén 100 éves, teakfából készült Orient étkezőkocsi korhű felújítása 30 millió forintból. Ennek az egész világ a csodájára jár, mert a külföldi gyártmányú Orient Express vagonjaiban igazi régi berendezést már nem találunk. A Danube Express négy luxuskocsival fog kiegészülni, amelyeken angol tour operátorokkal együttműködésben több európai nagyvárost meghódítanak, de megfizethető lesz magyaroknak is. Felszerelése: légkondicionált luxus hálókocsik apartmanokkal, saját WC-vel és zuhanyozóval. Kül- és belföldi utak szervezésében segítségükre van a Magyar Turizmus Zrt.

A MÁV Nosztalgiának 2012-ben sikerült megdupláznia az utasok számát. Évente 15-20 vonatot indít. Jövőre elvisz Prágába, Krakkóba és Kárpátaljára (már ahol normál nyomtáv van) –  mondta Szigeti András értékesítési vezető. 2013-ra 40 utazást tervez, köztük 2-3 naposakat az UNESCO világörökségi helyszínekre, gasztronómiai fesztiválokra. Külföldre több napos luxus utakat indít a vonatozáson kívüli programokkal is, magyar idegenvezetőkkel. Az ország legszebb helyeire gőzmozdony viszi a kirándulókat. Az 1937-ben készült motorvonatos Árpád gyors sínautóbusz felveszi a versenyt az intercity járatokkal, Pozsonyba indul a vasútfanatikusok örömére. A Pullmann Klub osztály utasainak nemcsak étkezőkocsit, hanem helyben kiszolgálást is biztosítanak jó minőségű ételekkel. 2012 óta van kerékpárszállítás, de 2013 után erre minden vonat alkalmas lesz. Kifejezett kerékpáros útvonalak: Kismarton és a Fertő-tó vagy a Cuha-völgy.

/TTG/

*****

Bezár a Reök-palota étterme

Szegeden leváltották a Szabadtéri Játékok eddigi igazgatóját Bátyai Edinát, utódja az Egerből érkezett Kelemen Csaba.  Nem csak a kultúrában vannak változások, hanem a Szabadtéri Játékokhoz tartozó Reök-palota éttermét és kávézóját is bezárják, mert a Mediterrán Investment Zrt. – aki a helyiséget bérli – a jövőben nem tudja kigazdálkodni a havi 1 millió forintos bérleti díjat. A bezárás azért is fájdalmas, mert az eddigi üzemeltető több 10 milliós beruházást végzett az egység üzemeltetése érdekében, számítva arra, hogy a város kedvelt kulturális és konferencia helyszíne lesz a Reök-palota.

*****

Gyermekbarát repülőtéri terminál

A Budapest Airport átadta a vadonatúj Baby Lounge-ot, vagyis baba-mama várót a 2B terminál tranzit területén. Az első vendégek a XVIII. kerületi Martinovics téri óvoda gyermekei voltak, akik a helyszínen egyúttal a Mikulással is találkoztak. A baba-mama várót a Budapest Airport még komfortosabbá és barátságosabbá alakította, amelyben ezentúl játszósarok, vidám színekkel és figurákkal dekorált fal, rajztábla és modern pelenkázó- és szoptatóhelyiség is található.

Bámulatos változáson esett át a Budapest Airport 2B terminálján a frissen felújított ún. Baby Lounge: vidám színek és otthonos hangulat várja a budapesti repülőtér legfiatalabb utasait. Olyan festést kapott a Lounge, amely mesés, mégis nemzetközi hangulatot teremt. A színes rajzfigurák mellett 13 nyelven olvasható a felirat, hogy minek mi a neve. Az újragondolt váróban a gyermekeknek is élmény lesz a felszállás előtt a tranzitban eltöltött idő. A kisebbek számára berendezett, mintás szőnyeggel borított interaktív játszósarok, valamint a nagyobbaknak szánt mini sátor-alagút remekül lefoglalja az örökmozgó csemetéket.

A Budapest Airport a kismamákra is gondolt: egy függönnyel elválasztható  sarokban egy kényelmes fotel nyújt lehetőséget szoptatásra. További praktikus megoldás a baba-mama várótól csupán karnyújtásnyira lévő modern pelenkázó helyiség, valamint a mikrohullámú sütő, amivel a csecsemők számára hozott anyatejet, tápszert vagy más italt melegíthetik meg az édesanyák.

Gyermek váróhelyiséghez méltóan az első vendégek a XVIII. kerületi Martinovics téri óvodából érkeztek, mintegy harmincan, hogy alapos „terheléses próbának” tegyék ki a létesítményt. Legnagyobb meglepetésre, nem sokkal később megjelent a Mikulás is, aki egyébként egész nap a reptér termináljain fogadja az utasokat. A Télapó külön ajándékokat hozott mind a húsz óvodás gyermeknek, akik megmutatták, hogy idén sem felejtették el a Mikulás-dalokat.

„A többórás repülőút kimerítő és unalmas egy kisgyermek számára, a repülőtéri várakozás azonban mostantól nem lesz az” – mondta a váróhelyiség megnyitóján René Droese, a Budapest Airport ingatlangazdálkodási igazgatója. Hozzátette: „Igazi meglepetést, különleges élményt szerettünk volna nyújtani utasaink számára, akik kisgyermekkel nem-schengeni országba utaznak, így már nem csak a SkyCourtban, hanem az útlevél ellenőrzés után, a 2B Terminálon is találnak kifejezetten a számukra épített váróhelyiséget.”

*****

Az Accorhoz tartozó Pullman vált Ausztrália legnagyobb felső kategóriás szállodamárkájává

Mindössze 4 éve jelent meg a kontinensen, mára már 10 hotellel várja vendégeit a Pullman. Ausztrália legfontosabb üzleti- és turisztikai célállomásain szállhatnak meg az üzleti ügyben vagy kikapcsolódási céllal érkező utazók, akik magas színvonalú szolgáltatásra és stílusos berendezésre számíthatnak.

Az összes Accor-szállodában cserélődnek az alapítók portréi

Év végéig az Accor 3500 szállodájának előterében jelenik meg Paul Dubrule és Gerard Pelisson új képe. A hotelek szabadon választhatnak a 6 kortárs alkotás közül, melyeket Francois Cadiere készített. A képek száma a világ 6 kiemelt régiójára utal, stílusa pedig az Accor alapvető értékeit: a kreatív inspirációt, az alkotás örömét és az innovációt testesítik meg.

*****

Jótékony főzőcske a Corinthiában

2012. december 13-án este a Corinthia Hotel Budapest és a Csodalámpa Alapítvány által szervezett közös jótékonysági főzőtanfolyamon vendégeskedtek a HVG-ORAC Lap- és Könyvkiadó Kft. munkatársai.

A program célja ezúttal is az volt, hogy a főzőtanfolyam bevételét egy-egy beteg gyerek kívánságának a teljesítésére fordítsák. A vacsora első két fogását Bolyki Péter executive sous chef segítségével közösen készítették el, ennek során a vendégek elsajátíthatták a főbb konyhai mesterfogásokat a séf tanácsai szerint és igazi mesterszakácsoknak érezhették magukat. A harmadik fogásnál viszont már csak az alapanyagok álltak rendelkezésre és egy mini főzőverseny keretében kellett elkészíteni a finomságokat. A lelkes konyhaművészek a verseny végén megérdemelten fogyasztották el a kreációkat egy kellemes vacsora keretében. A Corinthia Hotel Budapet, a Csodalámpa és a HVG-ORAC Kiadó közös összefogásában egy kislány notebookot, egy kisfiú pedig telefont kaphat, hogy ezek segítségével tudjanak tanulni, illetve tarthassák a kapcsolatot a szüleikkel, barátaikkal.