Rövid hírek 2013.03.20.

110 éves a Harley-Davidson

A Harley-Davidson 110. évfordulóját ünnepli ebben az évben “110 Years of Freedom” címmel. Rómától Milwaukee-ig terjedő felejthetetlen eseményeivel a vállalat a média képviselőit is szeretné bevonni ebbe a nem mindennapi ünnepléssorozatba.

GSZT rövid hírek

A találkozók Harley-Davidson rajongók millióit kötik össze, hogy együtt ünnepeljék meg a szabadságba vetett hitüket, önkifejezésüket és kalandos motorozásaikat.

A találkozók 11 országon és 6 kontinensen át zajlanak majd, beleértve Észak-Amerikát, Dél-Amerikát, Európát, Ázsiát, Afrikát és Ausztráliát. A rendezvénysorozat egy ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a Harley-Davidson Múzeumban, Milwaukee-ban, a vállalat szülővárosában.

A 110. évforduló a Harley-Davidson eddigi legnagyobb ünnepsége, amellyel megköszönik és egyesítik a növekvő rajongók táborát az egész világon.

*****

KSH: 2012 számokban

A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint a kereskedelmi szálláshelyek 2012. évi forgalma a 2011-es rekordév eredményeit is meghaladta, a tavalyi év mind a belföldi, mind a beutazó turizmusunkban jó eredményeket hozott. Az elmúlt évben a kereskedelmi szálláshelyet igénybe vevő vendégek száma 3,6%-kal 8,3 millió főre, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 4,8%-kal 21,6 millió éjszakára nőtt az előző évhez viszonyítva. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó szállásdíjbevételei 8,2%-kal bővültek és 152,0 milliárd forintot tettek ki. A pénzügyi-gazdasági válságot megelőző évhez, 2007-hez viszonyítva a vendégéjszakák száma 7,4%-kal, a szállásdíjbevétel 8,3%-kal emelkedett.

*****

Dang Muoi

A Józsefvárosi piac “legendás” vietnami büféjének tulajdonosai rengeteg ínyenc örömére néhány hónapja úgy döntöttek, hogy nagyszabású vietnami éttermet is nyitnak Budapest IX. kerületében.

A Dang Muoi éttermet – amely néhány hónapja “teszt-üzemmódban”  már működik – a vietnami Dang-Muoi házaspár alapította, akik csak természetes és rendkívül jó minőségű alapanyagokat használnak az ételek készítésekor. Szívvel-lélekkel főznek, jól tartják a vendéget, valamint elkötelezett hívei a vietnami kultúra népszerűsítésének Magyarországon.

Az étteremnyitó ünnepséget az idén tízéves Lucullus BT gasztronómiai egyesület szervezi.

*****

A világbajnokságra készül a Spirit mixere

Szekeres Péter lett a Magyar Bármixer Unió által rendezett Magyar Bajnokság győztese. Ez alapján Szekeres Péter képviseli Magyarországot az augusztusban Prágában megrendezésre kerülő világbajnokságon.

*****

Francia szakácstanulók a Radisson Blu Béke Hotelben

A MOBI’VET Projekt a szakképzéseket irányító  szervezetek vezetésével zajlik Európa különböző országaiban, Ausztriában, Franciaországban, Görögországban, Magyarországon és az Egyesült Királyságban.

A program a tagországok és az Európai Bizottság közreműködésével lett kifejlesztve, majd 2009-ben az Európai Unió  és az Európai Tanács is elfogadta. A programba való jelentkezés önkéntes alapon működik.

Minden partnerszervezet 5 gyakornokot választ, akik 2 héten keresztül látogatják a számukra kijelölt képzési központot, valamint egy vállalatot. Az osztrák gyakornokok Görögországba, a görögök Ausztriába, a magyarok és az angolok Franciaországba, a franciák pedig Magyarországra és az Egyesült Királyságba látogathatnak el.

Múlt héten 5 francia szakácstanuló töltött egy hetet a Radisson Blu Béke Hotelben. Héjja László séf  úr látta el szakmai jó tanácsokkal az érkezőket, akik pedig cserébe szívesen beavatták a Békés kollégákat a francia konyha rejtelmeibe. A vendégek egy nagyszabású tanulóversenyre is ellátogathattak, ahol további értékes információkkal lettek gazdagabbak. A rendezvényen folyamatában tekinthették meg, ahogy a nyersanyagokból étel születik, végül pedig a vendégek asztalán kerül szervírozásra.

A francia tanulók és koordinátoraik, valamint a szálloda dolgozói is rendkívül sikeresnek és tanulságosnak értékelték a közös munkát, és abban is egyetértettek, hogy a program valóban segíti az Európai Unióban élő fiatalok szakmai előmenetelét.

*****

Az Arena az Év konferencia szállodája

Az Utazó magazin idén is meghirdette az elmúlt év legjobb turisztikai szolgáltatóit kereső közvélemény kutatását. Az olvasók és a szakma képviselőinek véleménye alapján az „Év konferencia szállodája” a Danubius Hotel Arena lett.

A díj átadására 2013. március 11-én, Az Utazó magazin Turizmus és Profit konferenciájának megnyitó aktusaként került sor a Continental Budapest Szállodában.

*****

Tunézia újra Budapesten

Az Utazás kiállításon, kuszkusz parti keretében jelentette be Leith ben Zakour, a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal új magyarországi képviselője, hogy áprilistól ismét nyit budapesti irodájuk, ahonnan a román piac kiszolgálását is tervezik. Céljuk, hogy nagyszabású hirdetési kampánnyal növeljék a Tunéziába utazó magyarok számát, mintegy 26 ezerre, erősítsék az ország imázsát, bemutatva annak sokszínű szépségét. Ennek érdekében tanulmányutakat és tunéziai esteket szerveznek mind a média, mind a magyar touroperátorok részére.

*****

Új szálloda nyílik Szentendrén

2013 májusában nyit Szentendre első négycsillagos szállodája a Bükkös-patak partján, a Bükkös Hotel & Spa. Hadnagy Levente igazgató szerint „a kikapcsolódás igazi ékszerdoboza” lesz. A spa és wellness szolgáltatásokat jacuzzi, bioszauna, infraszauna, jégkamra, gőzkabin, masszázsok és élményzuhanyok fogják biztosítani. A kis hotel 22 elegáns szobával és étteremmel várja a látogatókat, akik a gyönyörű Duna-parti kisváros élményeiben is elmerülhetnek ott tartózkodásukkor. A szálloda máris nyereményjáték sorsolással igyekszik megnyerni a közönséget. Megközelíthető a H5-ös HÉV-vel, Volánbusz járatokkal vagy a MAHART Passnave hajójárataival.

*****

Brazil étterem Budapesten

Megérkezett a világszerte fogalommá vált brazil konyha az Andrássy útra. Az autentikus brazil konyhaművészet legfinomabb falatjainak temploma lett egy pillanat alatt a Casabrasil Bár és Churrascaria. Argentin, uruguayi és brazil mezőkön hízott marhákból, magyar mangalicából és háztáji csirkéből készült derekas sülteket kínálnak itt a vendégnek. Fejedelmi lakomára számíthatunk, ha megkoronázzuk a színes gyümölcsökből álló édességekkel, majd leöblítjük a Miolo pincészet Quinta do Saival prémium kategóriás boraival, esetleg badacsonyi Laposa Rizlinggel vagy Vida Péter kiváló boraival. Az étterem fiatal tulajdonosa, Karin Schmitz kisasszony és édesapja szerint gyönyörű fővárosunkból már csak egy igazi brazil étterem hiányzott. A bárban Ferenczi Bence mixer az üdítő capirinhával forróvá varázsolja a még hűvös estéket.

*****

Kempinski a kultúráért

A Közép Európai Kempinski szállodák bevezetik a Kempinski Művészeti Hetek 2013-at, amelyben részt vesznek a magyarországi, horvátországi, szlovákiai, bulgáriai, belgiumi, német és cseh házak.

A rendezvénysorozat márciustól szeptemberig tart, célja, hogy a szállodába érkező vendégeknek bemutassák a nyelvtudást nem igénylő, de helyi jellegzetes művészeteket, így első sorban képkiállításokkal és zenei programokkal várják a vendégeket.

A rendezvények alapja az a Kempinski filozófia, hogy mindenütt részesei legyenek a helyi kultúrának és többek között ez is egy szállodának a feladata, a kultúra közvetítése a helyi és nemzetközi vendégek körében. Ezzel egyben a helyi művészeket is inspirálni kívánja újabb és újabb művek alkotására.

*****

Változások a Hotel Regnum Residence-ben

A négycsillagos budai szálloda a színvonal emelés érdekében 2013. januártól a szálloda egész területén ingyenesen elérhető szélessávú vezetéknélküli internet biztosít a vendégek részére.

Március 1-jétől a szálloda teljes éttermi részlegét a Waldorf Group üzemelteti, átkeresztelték az éttermet Regnum’s Kitchen névre és ezentúl délben is menü szolgáltatással várják a vendégeket.

A szálloda igazgatója Galla Gergő, a Waldorf Group vezetője pedig Selmezci Vilmos

*****

Lengyelországi árak

Lengyelország olcsóbb még Bulgáriánál  és Romániánál is. Az Eurostat 27 országban figyelte az élelmiszer árakat. A vizsgálat eredményképpen Dániában 40% magasabb élelmiszer árakat tapasztaltak az európai átlagáraknál. Szerintük a legolcsóbbak az élelmiszer árak Lengyelországban (30% csökkentek a termékek árai) Bulgáriát, Romániát is megelőzve. 500 termék árát vizsgálták.