Egy legenda távozott – elhunyt Kalmár György

Rendkívüli személyiségtől és szakembertől búcsúzik a szállodai szakma és szerkesztőségünk. Kalmár György, a Magyar Szállodaportások Aranykulcs Egyesületének alapító tagja, a „legigazibb concierge” hunyt el életének 79. évében.


A kiváló szakember és nagyszerű ember – aki szerkesztőségünk több munkatársával is régi, jó kapcsolatot ápolt – 30 éven át volt (1961-től 1991-ig) a nagykörúti Royal szálloda főportása, ezt követően nyugdíjazásáig a Danubius szállodavállalat keretein belül képezte a jövő szállodásait.
Hatalmas szakmai tudása, mélységes alázattal és elhivatottsággal társult, s ahogy egy korábbi újságcikkben fogalmaztak róla: „sokan bújtak elő a magyar szállodaiparban Kalmár-Maron György köpönyegéből”.
Gyönyörű, s egyben felejthetetlen hitvallást fogalmazott meg egyik utolsó nyilvános fellépésén, melyet tavaly májusban azon az Aranykulcsos rendezvényen mondott, ahol a róla készült dokumentumfilmet mutatták be. „Ne múljék el nap ecsetvonás nélkül!” – tanácsolta a vetítés végén összegzésként kollégáinak.


Az öt nyelven beszélő, idegenvezetőként is kiváló, hatalmas műveltségű szakemberre – aki irodalomtanárokat megszégyenítően idézte a magyar klasszikusokat is – a megalkuvás nélküli profizmus épp úgy jellemző volt, mint a kulturális nyitottság és sokszínűség. S bár egy egész világ állt nyitva előtte, ő úgy érezte, sehol máshol nem tanulhatott volna annyit, mint a recepciós pult mögött.
Élvezet volt vele a társalgás, páratlan szenvedély és kiolthatatlan tűz szikrázott szemében, bármiről is beszélt.
Úgy tűnik azonban, minden tűz kialszik egyszer, s a szeptemberi születésnapi koccintásra, melyet alig két hete beszélt meg munkatársunkkal – s amely a kórházi szigort kijátszva csakis pálinkával történt volna – sajnos már sosem kerül sor.
Kalmár György halálával kapcsolatban a Magyar Szállodaportások Aranykulcs Egyesülete az alábbi hírt juttatta el szerkesztőségünkhöz:
Gyászol az Aranykulcs Egyesület
Egyesületünk alapító tagja Kalmár György a mai napon elhunyt. Az Ő neve fogalom volt a szállodaportás szakmában, a tudását szívesen osztotta meg és több ezer fiatalt tanított a szállodaipar szépségéről. Igazi tanító, mentor volt számunkra. Kedvessége, műveltsége, nyitottsága és szellemi tisztasága által mindannyiunk példaképe volt.
Alapítója volt a Magyar Szállodaportások Aranykulcs Egyesületének (1983). Fáradhatatlanul dolgozott az egyesület sikeréért, haláláig aktívan segítette munkánkat.
Hiányozni fognak bölcs tanácsai, tudása és mosolya.

Ungár Tamás
a Magyar Aranykulcs ex-elnöke

Buday Péter
a Magyar Aranykulcs elnöke

(turizmus.com)