Ünnepi programok a „V4 Születésnap” alkalmából

V4

A Visegrádi Egyezmény 1991. február 15-i aláírása, azaz a V4 megszületése és az ötödik magyar elnökség tiszteletére a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) február7. és 18. között megrendezi a „Visegrádi Napok” kulturális és gasztronómiai eseménysorozatot.A változatos programokat felvonultató kezdeményezés célja a tagországok közti kapcsolatok erősítése, közös kulturális értékeik bemutatása.

A Visegrádi Együttműködés, a V4 országokat, kormányokat, embereket, ötleteket és értékeket köt össze, tagjai eltökéltek abban, hogy ezen összekötöttség erejére építve részt vegyenek a V4 térséget, valamint az annak otthont adó európai közösséget érő kihívások közös megoldásában.Ennek ismertetésére és tiszteletére a Magyar Turisztikai Ügynökség az együttműködést és a kulturális összetartozást erősítő rendezvények és kommunikációs kampányok tervezését és megvalósítását, illetve támogatását tűzte ki céljául. A Visegrádi Napok lakossági programsorozat is ezt a célt szolgálja.

A Visegrádi Napok során az alábbi programok várják az érdeklődőket:
SIRHA Budapest 2018 kiállítás – a V4 Menü bemutatója február 7-én
Az eseményen a Magyar Turisztikai Ügynökség bemutatja a Magyar Bocused’Or Akadémia és a meghívott szlovák, cseh és lengyel séfek által összeállított V4 Menüt a nagyközönség és a sajtó számára. A tagországok jellegzetes alapanyagait tartalmazó, hagyományos és modern felfogásban elkészített ételeket egy játék keretében a nyertesek meg is kóstolhatják majd.

V4 Karnevál – egész napos családi forgatag a Várkert Bazárnál február 11-én
Február 11-én, vasárnap a V4 születési évfordulójának alkalmából zenei és családi programokkal, jellegzetes négy-nemzeti bemutatókkal, karneváli hagyományok megjelenítésével, esti fényfestéssel és tűzijátékkal várják az érdeklődőket. A karneváli hangulatot idéző mutatványosok, családi és gyerekprogramok mellett olyan előadók koncertjein vehetnek részt az érdeklődők, mint Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik vagy a Kerekes Band.

V4 Menük Hete – február 12-18.
A V4 Menük Hetén a SIRHA Budapest 2018 kiállításon február 7-én bemutatandó V4 menüt kóstolhatja meg a nagyközönség Magyarország számos vendéglátó egységében, a menü ételei ugyanis február 12. és 18. között szerepelni fognak az MTÜ kezdeményezéséhez csatlakozott éttermek kínálatában is.

Előhívás – V4 filmfesztivál az Uránia Nemzeti Filmszínházban február 14-17-ig.
Az Uránia Nemzeti Filmszínház az MTÜ támogatásával szervezi Előhívás filmfesztiválját, melynek során a Visegrádi országok itthon ritkán vagy sosem vetített, tabutörő kultuszfilmjeit tekinthetik meg az érdeklődők. A filmfesztivál célja, hogy bemutassa, hogyan őrzi és idézi meg az egymáshoz sok közös szállal kötődő cseh, lengyel, szlovák és magyar filmes hagyomány a közép-európai lét és történelem közös tapasztalatait.

Csík Zenekar és NothingBut The Swing koncert a Várkert Bazárban február 16-án
A V4 Várkert koncertsorozat ingyenes zenei előadásain idén is minden alkalommal egy hazai, illetve egy-egy további V4 tagország fellépőinek koncertjét hallgathatja meg a közönség. Elsőként a Csík Zenekar Kossuth-díjas magyar népzenei együttes lép fel a Várkert Bazár Nagytermében. A meghívott vendég ez alkalommal anegyvenes-ötvenes évek jazz klasszikusait idéző szlovák NothingButSwingTrio. A koncertekre a belépés ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. A regisztrációkat a szervezők az előadást megelőző csütörtökön 20 óráig fogadják a V4concerts@hungarofest.hu email-címen.

A Visegrádi Napok és a V4 együttműködés:
Az 1991-es megalakulása óta a kölcsönös bizalomra, a rugalmasságra és a közös hagyományokra, értékekre, érdekekre épülő visegrádi együttműködés jelentősége a közelmúltban tovább nőtt:az elmúlt 27 évben a V4 tevékenyen képviselte regionális érdekeinket, miközben a térség hozzájárult az egész kontinens jólétéhez és stabilitásához. A Visegrádi Csoport továbbra is olyan, a stabilitást és a növekedést képviselő európai tényező, melynek legitim törekvése érdemben, egyenlő partnerként hozzájárulni az EU jövőjéről szóló párbeszédhez.

A Magyar Turisztikai Ügynökség célja a Visegrádi csoport országainak magyarországi társadalmi ismertségét elmélyítő, az együttműködést és a kulturális összetartozást erősítő rendezvények és kommunikációs kampányok tervezése és megvalósítása.Ezért a 2017-2018. évi magyar elnökség alatt az MTÜolyan kulturális programsorozatot indított el, amellyel erősíti a V4 országok közötti kapcsolatokat, és ismerteti a nagyközönséggel azokat az értékeket, amiket Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia közösen hoz létre.

(MTÜ)