Barátok közt idegen

Felszámolási eljárás indult a Konta Barbara többségi tulajdonában álló Airport Aviation Kft. ellen. Az utazásszervezéssel foglalkozó cég bedőlésének okai nem ismertek, ráadásul a vállalatnak nem ment rosszul, 2011-ben több mint 640 millió forint bevételt hozott össze.

Csaknem hétéves működés után felszámolják Konta Barbara, a népszerű Barátok közt szappanopera volt sztárjának utazásszervező és – közvetítő cégét. A felszámolási eljárás idén április 17-től hatályos. A felszámoló az Agreement Kft., a társaság telefonját azonban nem veszik fel. A felszámolás okairól az egyik tulajdonost is megkérdeztük, ám e-mailünkre több mint egy hét elteltével sem érkezett válasz. A színésznőnek nincs szerencséje az idegenforgalomban, évekkel ezelőtt már szintén bedőlt egy utazásszervező cég, amelyhez ugyancsak köze volt.

A társaságot GO 4 Travel International Kft. néven alapították 2006 őszén budapesti, harmadik kerületi székhellyel, a színésznő 50 százalék feletti tulajdonrészével –  derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. A kft. – amelynek alapítói további magyar magánszemélyek – alaptőkéje 3 millió forint volt, ami 2007 nyarán 11 millióra emelkedett.

A Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal által engedélyezett utazási vállalkozók listáján nem szerepel a társaság, rajta volt, de 2012. február 8-án saját kérésére törölték – tudtuk meg a hivataltól. A társaság neve 2012. január második felében változott Airport Aviation Kft.-re, 2012. április második felében Budapestről – ahol többször is váltott székhelyet – Zalaegerszegre költözött. A társaság ellen hat ízben indult végrehajtási eljárás – a legutolsó idén március elején –, ezek közül három jelenleg is tart.

Az Airport Aviationnak saját honlapja nem lelhető  fel, az Opten céginformációs szolgáltató cégjegyzékében megadott e-mail a rendben működő GO 4 Travel Kft. nyilvános e-mail címével azonos. Ennek oka feltehetően az, hogy a társaságot GO 4 Travel International Kft. néven alapították. További kapcsolat a két társaság között az, hogy a jelenleg is működő – eredetileg GO 4 Aviation néven alapított – GO 4 Travel tulajdonosa és ügyvezetője ugyancsak tulajdonosa a felszámolás alá vont Airport Aviationnek.

Az Airport Aviationnek a számok alapján nem ment rosszul, 2011-ben 642 millió forint feletti árbevétel mellett 17,76 millió forint adózás utáni eredményt hoztak össze, egy évvel korábban pedig 522 milliós árbevétel mellett 11, 516 milliós adózott eredményt értek el.

Konta Barbara a GO 4 Property Kft. cégben is érdekelt tulajdonosként. A GO 4 Property ingatlan- és vagyon kezelőt 2010 június második felében alapították, alapító tulajdonosok Galgóczy Ferenc és Konta Barbara. Eközben 2011. július második felében létrejött az utazásközvetítéssel foglalkozó GO 4 Aviation cég, a tulajdonosok ugyancsak Galgóczy Ferenc és Konta Barbara voltak, a társaság neve 2011. december 20-án GO 4 Travel Kft.-re változott. Tavaly december közepén Konta Barbara kiszállt, azóta Galgóczy Ferenc az egyedüli tulajdonos.

hvg.hu