A Konferencia Hotel lesz a Mathias Corvinus Collegium győri központja

Konferencia Hotel, Győr

A Mathias Corvinus Collegium győri központja lesz a Káptalandombon található Konferencia Hotel, ahol szeptembertől mintegy száz fiatal kapcsolódhat be az ingyenes tehetséggondozó képzésekbe – mondta a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumi elnöke szerdán sajtótájékoztatón.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára azt hangoztatta, hogy idehaza nemzetstratégiai kérdés az oktatás ügye, ezért tavaly az Országgyűlés arra kérte fel az MCC-t, hogy az egész Kárpát-medencére kiterjedően hozzon létre tehetséggondozó programokat.

Szeptembertől Magyarországon 14, a Kárpát-medencében összesen 23 helyszínen lesznek elérhetők az MCC programjai több ezer diák számára az általános iskolától az egyetem végéig, de bizonyos programelemek ezeken túl is.

Hosszútávon az a cél, hogy tízezer diák tartozzon egyidejűleg a MCC családjába – fogalmazott Orbán Balázs.

Kiemelte, hogy olyan „speciális, személyre szabott, tutoriális, nemzetközi kapcsolatrendszerre épülőképzési portfóliót” raknak össze minden diák számára, amellyel a közoktatásban és a felsőoktatásban nem tudnak találkozni.

A cél az, hogy a tehetséges magyar fiatalok be tudják járni azt a pályát, amely az ambíciójukhoz és tehetségükhöz mérten rendeltetett – fűzte hozzá.

Orbán Balázs kitért arra is, hogy szeptembertől a MCC képzési programjának teljes vertikuma elindul Győrben, emellett azt szeretnék, hogy az épület továbbra is egyfajta közösségi térként funkcionáljon.

Minden városban, amelyben jelen vannak, olyan épületet és központot keresnek, amely egyrészt szimbolikus tere az adott városnak, másrészt valamilyen módon megújulásra, megmentésre szorul, így esett a választás a Konferencia Hotelre, amelyet árverésen vásároltak meg. Az épületet szeretnék rendbe hozni – mondta.

Dézsi Csaba András Győr polgármestere azt mondta, hogy a megyeszékhelyen az oktatás magas színvonalú, de az MCC egy „pluszt” ad hozzá. A városvezető örömét fejezte ki, hogy a Konferencia Hotel egy olyan funkciót kapott, amellyel „nem a rombolásba viszi, hanem megtölti élettel, tudással és fiatalokkal”.

Fekete Dávid, az MCC győri központjának regionális képviselet-vezetője azt emelte ki, hogy az a cél, hogy néhány éven belül több száz fiatal kapcsolódjon a programokba és pezsgő szellemi élet költözzön a Káptalandombra. Elmondta, hogy az általános iskola most negyedik osztályos diákjai már jelentkezhetnek a Fiatal tehetség programra, a középiskolások a középiskolás programra, az egyetemisták pedig az egyetemi programra. Hozzátette, hogy az egyetemi programba és a kialakuló szellemi műhely kínálatába a hazai mellett külföldi professzorok és előadók is bekapcsolódnak majd.

Az MCC közleménye szerint az úgynevezett juniorképzésben résztvevők számára bentlakásos kollégiumot is biztosítanak az épületben. Kitértek arra is, hogy a következő öt évben az MCC Kárpát-medence szerte 35 magyarlakta településen teszi elérhetővé a programjait.

A Konferencia Hotel a győri székhelyű Rába Járműipari Holding Nyrt. tulajdona volt. A cég május 28-án közölte, hogy 1,455 milliárd forintért értékesítette árverésen a hotelt.

MTI
fotó: Krizsán Csaba / MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .