Az Accor új stratégiája

A már tisztán csak szállodákkal foglalkozó, a szállodaüzemeltetés, franchise adás és a professzionális eszköz és létesítmény gazdálkodás terén jelentős tapasztalatot felhalmozó Accor bemutatta új stratégiáját, amellyel új fejezetet kezdett történetében az ibis, ibis styles és ibis budget economy márkák bejelentését követően.

 

{module 221}

“A mai napon egy új, átfogó projektet indítunk el, amelynek segítségével az Accor a szállodaipar viszonyítási pontjává válik a jövő szállodáinak kialakítását illetően” – jelentette be Denis Hennequin az Accor elnök-vezérigazgatója. “Ez a jelentős kezdeményezés cégünk összes dolgozóját érinti. A folyamatban az Accor márkanévre támaszkodunk, amelyet szeretnénk sokkal láthatóbbá tenni vendégeink számára, és amely segítséget nyújt, hogy megfeleljünk a disztribúciós kihívásoknak. Ambíciónkat új mottónk „Open New Frontiers in Hospitality” és erősebb arculati elemek és szimbólumok egyaránt tükrözik. Szeretnénk új, egyedülálló szállodai élményt nyújtani újrapozícionált márkáinkkal és modern, innovatív szolgáltatásainkkal” – tette hozzá az Accor első embere.

“Szeretném átformálni üzleti modellünk néhány alapelemét: a változás nem lehetőség, hanem szükséges lépés” – folytatta Denis Hennequin. “Az átfogó projekt első lépése az economy szállodák szegmensét érinti. Nemzetközi vezető szerepünket felhasználva forradalmasítani szeretnénk „economy” márkaportfóliónkat, amelyet a világszerte rendkívül jól ismert ibis márkanév köré csoportosítunk. Ennek eredményeként az ibis, az Etap hotel és az all seasons három erős, innovatív és modern márkanév alatt,  ibis, ibis styles és  ibis budget-ként működnek tovább, vagyis az “ibis” mostantól az „economy márkáink alapköveként funkcionál.”

Az „economy” márkák megújulásának stratégiája
Az Accor új economy márkastratégiájának kiinduló pontja a folyamatosan változó életstílusok és fogyasztási módok megfigyelése volt. A fogyasztói igények ugyanis jelentős átalakuláson mentek keresztül. A gazdaságos és luxusmárkák vertikális tagozódása a múlté. Napjainkban már minden márkának saját erejéből fejlődő arculatot és stílusos, modern szolgáltatásokat kell nyújtania vendégeinek. 

Ebből kiindulva gondolta úgy az Accor, hogy economy szállodáinak termék-, és szolgáltatásoldalról is meg kell újulnia. A lépés eredményeként az új márkák átlépik piaci szegmensük határait és reagálnak a fogyasztói szokásokban bekövetkezett változásokra. 

Az ibis ezt követően egy három márkából álló megabranddé alakul: – ibis, mely megmarad ibis-nek,- all seasons, mely ezentúl „ibis styles”, – Etap Hotel, amely ezentúl „ibis budget” . Az új szegmensek bevezetésével – a folyamat 2013-ra fejeződik be globálisan – a három gazdaságos márka egyértelműbb, következetesebb és erősebb lesz, ennek köszönhetően pedig az Accor kritikus tömeget érhet el számos piacon, valamint jelentősen megnöveli az egyes márkák ismertségét és növekedési potenciálját. 
A márkanevek átalakulását átfogó kommunikációs kampány is kíséri majd 2012-ben. Ennek célja, hogy megabrandként mutassa be az ibis márkanevet és rávilágítson a három eltérő koncepció közös elemeire: a modernitásra, az egyszerűségre és a kényelemre, miközben megkülönbözteti a három különálló márka által kínált szolgáltatásokat.
Az ibis, ibis styles és ibis budget a legmagasabb fokú kényelmet hivatott biztosítani a gazdaságos szállodák szegmensében. 

Az átalakulás részeként a szállodák modernizálására és az eddigieknél is kényelmesebb alvást biztosító koncepció kidolgozására is sor kerül. Átalakulnak a közösségi terek, az étel és italválaszték, emellett a fogyasztói igényeket kielégítő technológiák is megjelennek a szállodákban, kiszolgálva a vendégek jövő nemzedékét. 
Négy kontinensen 1500 economy szállodával (nem számítva a Motel 6 lánc tagjait) az Accor számára kulcsfontosságú, hogy megszilárdítsa vezető pozícióját ebben a szegmensben, amely a bevételek és a globális növekedés szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír. Ez az új, ambiciózus márka projekt:
erősíti az economy márkák ismertségét és növeli az ügyfelek elégedettségét• elősegíti a disztribúció és a hűségprogram hatékonyságát a közös csatornáknak és eszközöknek köszönhetően• biztosítja a három márka globális terjeszkedését. 

ACCOR: “Open New Frontiers in Hospitality”. Az Accor mostantól egy tisztán szállodai cégcsoport márkaneve. Denis Hennequin szerint itt az idő „újból meghatározni a célkitűzéseket és a küldetést”. 

A cég új mottója – Open New Frontiers in Hospitality – tükrözi a cég szándékát, hogy megújítsa innovációs tevékenységét, amely mélyen gyökerezik a vállalat génjeiben és elképzelje a szállodaipar új digitális formáit.

Az Accor márkanévnek mostantól jelentősebb szerep jut, különösképpen a nagyközönség számára. 
Egyfelől ez a lépés egy jóval szélesebb közönség irányába jelent elkötelezettséget, különösképpen a humán erőforrás, a fenntartható fejlődés és a multikulturalizmus terén, új értéket teremtve az összes szállodai márka számára.  

Másfelől a szállodaipar jövője szempontjából igen fontos téren, az interneten pedig a legfontosabb, közvetlen disztribúciós csatornával az Accorhotels.com-mal, illetve az A|Clubról Le Club Accorhotels-re átnevezett lojalitási programmal fogják azonosítani. 
Végül, márkái iránti bizalmat és hitelességet növelve, az Accor egy kiegészítő márkává válik és a „by Accor” szignó mostantól az összes brand kommunikációjában megjelenik. 

Az ilyen módon újrapozícionált, új arculattal megjelenő Accor márka ezzel a lépéssel a szállodaipar legversenyképesebb és legvonzóbb kapcsolati márkáját kínálja partnerei, munkavállalói és vendégei számára. 

Az Accor a világ elsőszámú szálloda-üzemeltetője, európai piacvezető összesen 90 országban van jelen, 4200 szállodával és több mint 500 000 szállodai szobával. Az Accor portfoliójába olyan márkák tartoznak, mint a Sofitel, a Pullman, a MGallery, a Novotel, a Suite Novotel, a Mercure, Adagio, az Ibis, az all seasons/ibis styles, az Etap Hotel/ibis budget, a Formule 1, a hotelF1 és a Motel 6 – amely a gazdaságostól a luxuskategóriáig minden szegmenst lefed.

A több mint 145 000 alkalmazottat foglalkoztató cégcsoport ügyfeleit és partnereit közel 45 év tapasztalattal és szakértelemmel várja.  Az Accor economy szállodáival kapcsolatos számadatok1- Hálózat (2011. július)- Ibis: 919 szálloda, 51 országban- Etap hotel/Formule 1 (leszámítva a hotelF1 szállodákat): 518 szálloda, 10 országban- all seasons: 138 szálloda, 13 országbanÖsszesen több mint 1570 szálloda, vagy több mint 169 000 szállodai szoba, amely az Accor portfóliójának mintegy 36 százalékát jelenti (a szobák számát tekintve)
Több mint 20 000 alkalmazott (tulajdonolt vagy menedzsmentszerződés formájában üzemeltetett szállodák)

Üzemeltetési struktúra- 26% saját tulajdon és forgalomtól független bérleti szerződés – 23% forgalomtól függő bérleti szerződés- 8% menedzsmentszerződés- 43% franchise szerződés

{module 221}