Búcsúzunk Pável Jánosnétól

84 éves korában elhunyt Pável Jánosné, a Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Vállalat, a Danubius Hotels jogelődjének alapító vezérigazgatója. Nagy szerepe volt a vállalat létrehozásában. Felismerte a kiaknázatlan gyógyvízkincsben rejlő lehetőséget, s meggyőzte az akkori Belkereskedelmi Minisztérium vezetőit egy gyógyszállodalánc létrehozására.

{module 221}

A HungarHotelstől „kapott” Hotel Helikon és Grand Hotel Margitsziget szállodák működésével, s a Budapest Hilton építési engedélyével az 1972. április 1-jén alakult vállalat alapján kezdte kiépíteni elképzeléseit Hévízen, Budapesten, Sárváron és Bükfürdőn. Vezetése alatt nyílt meg a Thermal Hotel Hévíz, Budapest Hilton, Thermal Hotel Margitsziget, s elindította a Thermal Hotel Aqua, Thermal Hotel Sárvár és Thermal Hotel Bük építését. Az ő nevéhez fűződik a Danubius Travel és a linzi külképviselet létesítése, s partner volt a Budapest Játékkaszinó alapításában is.

Fáradhatatlan szószólója volt külföldön a magyarországi gyógyvíz jótékony hatásának, s fontosnak tartotta, hogy utazási irodákat, szakembereket, orvosokat személyesen tájékoztasson a magyarországi gyógyszállodák szolgáltatásairól. Bátran mondhatjuk, hogy a II. világháború utáni gyógyturizmus megalapítója volt Magyarországon. Hitt gyógyvizeink hatásában, s mindent megtett, hogy a ráépülő szolgáltatásokat népszerűsítse, s egy új vendégkört hozzon Magyarországra. Természetesen ebben kiváló magyar reumatológusok s szakszemélyzet volt a segítségére, de az ezzel kapcsolatos tudást megkövetelte az értékesítés és marketing munkatársaktól is.

Nem volt könnyű dolga egyedüli női vezetőként a szakmában, de nyelvtudása, (német, angol, francia, török) s szakmai ismeretei kivívták nem csak a Hilton International és a Casinos Austria vezetőinek, hanem a külföldi biztosítók, utazási irodák elismerését is. Tárgyalásai, sajtótájékoztatói során soha nem szorult tolmács segítségére, munkatársait is minden eszközzel ösztönözte az igényes nyelvtudásra.

Nő lévén fontosnak tartotta a megjelenést, s az alkalomhoz illő öltözetet várt el hétköznapokon és ünnepélyes eseményeken is. Remek társalgó volt, ami nem csak nyelvismeretének, hanem olvasottságának és tájékozottságának is köszönhető volt. Ismereteit következetesen fejlesztette egész vezetése alatt.
Mert nagyot álmodni, s így alkotott nagyot, egy nagyon jó csapat élén. A Danubius dolgozók mindig tudni fogják, ki indította el ezt a vállalatot.

Danubius Hotels Zrt.

{module 221}