Együtt úsznak el: a Rác fürdő és a hotel

Ismét elérhetetlen távolságba kerültIsmét elérhetetlen távolságba került a két éve használatba vételi engedéllyel rendelkező, nyolcmilliárd forintból újjáépített Rác fürdő és az újonnan épült ötcsillagos hotel megnyitása, miután kiszállt a projektből a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) – írja a Napi Gazdaság. Ezt nem lehet másképp kezelni, mint a szerződés felmondásával – mondta az MTI-nek a szóvivő.

{module 221}

Korábban a 25 százalékban tulajdonos fővárosi önkormányzat és a beruházó Rác Nosztalgia Kft. vitája volt a késlekedés oka, most azonban váratlanul a fő hitelező MFB Zrt. dobta be a törülközőt – közölte a Napi Gazdaság.

Az MFB a lappal azt közölte, hogy a Rác Nosztalgia fizetési kötelezettségeinek elmulasztását 2011. június 15. óta tűri. Az eredeti szerződésben tett vállalás szerint az MFB jelzálogjogát az ingatlanra be kellett volna jegyeztetni, ezt azonban a hitelfelvevők nem teljesítették.

A bank adott ugyan haladékot, de a beruházó az újabb határidőt sem tartotta be a bank szerint. A komplexum és a Rác Nosztalgia jövőjéről idén május 14-én a hitelező MFB-vel folytatott egyeztetés nélkül hoztak döntéseket, ami a pénzintézet szerint gazdasági-pénzügyi „nonszensz”, az adósok egymás között eldöntötték, hogy a hitelező érje be a szerződés szerint járó összeg felével-harmadával.

Az MFB váratlan kiszállása akkor következett be, amikor már a nyitás időpontjáról és a jövendő üzemeltetőről folytak az egyeztetések, hogy aztán a lehető leggyorsabban megnyithassák a fürdőt és a szállodát. A Napi Gazdaság információi szerint a nyár végén már aláírt szándéknyilatkozat is született a komplexum leendő üzemeltetőjével, a Banyan Tree nemzetközi hotellánccal.

Az MFB − amely korábban 23 millió euró kölcsönt folyósított a munkálatokhoz − hitelfelmondása nehéz helyzetbe hozta a beruházót, amelynek most záros határidőn belül megoldást kell találnia.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. július közepén felmondta a Rác fürdő beruházójával 2005-ben kötött hitelszerződést – erősítette meg a Napi Gazdaság információját az MFB szóvivője az MTI-nek. Nyíri János elmondta: a Rác Nosztalgia Kft. 2011 júniusa óta nem tesz eleget fizetési kötelezettségének, tartozásának összege jelenleg több mint 7 milliárd forint. A hitelfelvevők megszegték a szerződést azzal, hogy nem jegyeztették be a bank jelzálogjogát. Az MFB kifogásolja azt is, hogy a magánbefektetők és a főváros a bank háta mögött egyezkednek a jelzálogtárgyról.

{module 221}