Csődben a Királynő

A szállodacsődök sorozata elérte a budapesti, Nagykörúthoz közeli, Dob utca 63. szám alatti Queen’s Court Hotelt is – írta a Napi Gazdaság. Izraeli háltterű beruházója és egykori üzemeltetője felszámolás alatt áll, a hitelezők kétmilliárd forintot követelnek. A szálloda értékesítésére kiírt két pályázatra eddig egy ajánlat sem érkezett.

 

{module 221}

Nem sikerült nyereségesen működtetni a budapesti apartmanhotelt, a VII. kerület, Dob utca 63. szám alatti Queen”s Court Hotel & Residence szállodát. A beruházója és egykori üzemeltetője is felszámolás alá került, az értékesítésére kiírt két pályázat – az utóbbi június elején – ajánlat hiányában eredménytelenül zárult – tudta meg a Napi Gazdaság. Szabó Zsolt felszámolóbiztostól, a beruházó Dob utca 63. Ingatlanforgalmazó és Fejlesztő Kft. fizetésképtelenségi eljárását lebonyolító Felszámoló-Reorg Zrt. vezérigazgatójától.

A beruházó az izraeli érdekeltségű Dob utca 63 Kft. volt, amely bankhitelből finanszírozta az építkezést; a szálloda 2007 óta fogadja a vendégeket. A koncepció az volt, hogy a szállodai szobákként funkcionáló apartmanokat értékesítik, amiből a hitelt visszafizetik, miközben a szállodát üzemeltetik és az új tulajdonosoknak kvázi bérleti díjat fizetnek – mondta Szabó Zsolt. Az apartmanoknak mintegy 35 százalékát sikerült csak értékesíteni a gazdasági válságig ír magánszemélyeknek. A Dob utca 63 Kft. felszámolásához az vezetett, hogy egy idő után nem tudták fizetni a finanszírozó felé a hiteltörlesztő részleteket – tette hozzá a felszámolóbiztos. A felszámolási eljárás 2010 július végén indult el, a céggel szemben összesen 34 hitelező nyújtott be követelést kétmilliárd forint értékben. A legnagyobb követelése (mintegy 1,8 milliárd forint) a finanszírozó banknak, a Hypo Alpe-Adria Leasing Zrt.-nek van.

Az erzsébetvárosi szálloda apartmanjait és helyiségeit albetétesítették (eredetileg társasház építését tervezték a beruházók, később határoztak az apartmanhotel létesítéséről). A májusi és az első, februári pályázatokon az ír tulajdonosok albetétein kívüli tulajdonrészeket hirdették meg értékesítésre 1,85, majd 1,8 milliárd forint irányáron. A Dob utca 63 Kft. tulajdonában lévő néhány albetétre vonatkozóan jogvita áll fenn, amely nehezítheti az eladást. Várhatóan még a nyáron új pályázatot írnak ki az ingatlanra (amennyiben nem akad vevő, egyik opcióként a finanszírozó banké lehet a hotel).

A Dob utca 63. Kft.-nek a szállodán kívül nincs más értékesíthető vagyona.A Queen”s Court szálloda U-alakú, retro klaszikus stílusú épületében 71 lakosztályt és szállodai szolgáltatásokat nyújtó apartmant alakítottak ki, a 28-30 négyzetméterestől a 80 négyzetméteresig. A hotel most is üzemel, a szobák ára jelenleg 87 és 160 euró között alakul. Bár, különterem, business center, fedett úszómedence és wellness részleg, valamint belső kert várja a vendégeket. Az épületben működik a Chess Étterem is.

Mint a Napi Gazdaság írja, a 2002-ben bejegyzett Dob utca 63. Kft. egy izraeli magánszemély és a Kelemen 12 Ingatlanfejlesztő és Beruházásszervező Kft.-n keresztül egy Tel-Avivban bejegyzett (May-Sharon Investment Ltd.) és egy brüsszeli székhelyű társaság (Y-W S.A.) tulajdonában áll. A cég 2010 júliusáig, felszámolásának kezdetéig 140,7 millió forintos nettó árbevételt ért el, 2009-ben 355,6 milliót – derül ki az Opten cégtárásnak adataiból. Kötelezettségállománya 2010-ben meghaladta a 2,5 milliárd forintot. Elvesztette saját tőkéjét, mínusz 202 millió forint szerepelt mérlegében 2010 júliusában.

A korábbi üzemeltető (a Dob utca 63. Kft. tulajdonában lévő), 2007-ben alapított Queen”s Court Hotel Szállodai Szolgáltató Kft. 2011 április vége óta áll felszámolás alatt – a cégadatok szerint veszteségesen működött, 2008-ban 132,2 millió, 2009-ben 95,2 millió forint üzemi veszteséget termelt. A szállodát jelenleg a 2010 augusztusában létrehozott, izraeli érdekeltségű MD Hotel Management Kft. működteti.

{module 221}