Grand Boulevard az Erzsébet téren

Le Meridien Hotel BudapestA LeMeridien büszke francia gyökereire, ezért ebben az évben is megtartja a hagyományos és méltán népszerű Francia Sajt Fesztiválját április 15 és 22 között. Több, mint 100 fajta francia sajt várja az ínyenceket, amelyet kiegészít francia pástétomokkal, felvágottakkal és édességekkel, az már csak természetes, hogy a kínálatban az elmaradhatatlan magyar borok is szerepelnek, így lépnek házasságra a francia sajtokkal.

{module 221}

Gérard Poulard, a francia sajtok nemzetközileg elismert nagykövete, tizenkét éve járja a világot 360 féle sajtból álló kollekciójával. A Le Meridien meghívásának eleget téve 8. éve mutatja be kézműves sajtjait a budapesti közönségnek. Fromagier-nek hívja magát, mely francia szó a fromager (magyarul sajtkészítő, sajtkereskedő) és a sommelier szavakból alkot egyet. A fromagier a sajtok tudója, aki nemcsak az elkészítésük titkait ismeri, hanem, hogy mikor, hogyan, illetve milyen sorrendben a legjobb fogyasztani őket. Poulard úr szakácsként kezdte pályafutását, neves szállodákban dolgozott, a szakácsmesterséget azonban több mint három évtizede a házi sajtok világára cserélte. Úgy gondolja, hogy „rengeteg jó szakács van, a sajtokhoz viszont kevesen értenek” és nem utolsósorban sajtmesterként az emberekhez is közelebb kerülhet.

Gérard Poulard a hagyományos receptek alapján készített kistermelői sajtokkal foglalkozik. Franciaország legapróbb családi gazdaságát is ismeri, tudja ki, hogyan, milyen színvonalon állítja elő termékeit. A minőség és a jellemző tulajdonságok több tényezőtől is függenek: fontos az állat táplálása, egészségi állapota, de még a legelő tengerszint feletti magassága is: az 1000 méternél magasabban fekvő legelők például egészen más ízvilágot kölcsönöznek a sajtnak.

A sajtkóstolás amolyan rituálé. A kóstolásnál nagy szerepe van az emberi érzékszerveknek: megtapintja, kettévágja, elmerül az illatokban. A legkiválóbb termékeknél a friss széna és erdei gomba illata érződik. A kéreg levágása után is megszagolja, a sajt ilyenkor tej, fű és virág illatot áraszt. A folyamat az ízleléssel végződik, de nem rágja meg, hanem hagyja elolvadni a szájban.

A sajttálakat úgy állítja össze, hogy a legkevésbé karakteres sajtból haladunk az egyre erősebb illatúak felé. Szőlőt, diót, almát a tányéron véteknek tartja, ezek ugyanis elrontják a sajtok ízét. Ha mindenképpen tenni szeretnénk valamit a sajtok mellé, akkor a koktélparadicsomot tudja elképzelni. Az ideális kísérő szerinte egy finom, ropogós bagett.

{module 221}