Letették az alapkövet Pápán

2010. szeptember 22-én dr. Kovács Zoltán – Pápa város polgármestere, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács társelnöke ünnepélyes keretek között elhelyezte a Best Western Hotel Pápa alapkövét a pápai Várkertfürdő előtt, a majdani szálloda helyén. Ezzel újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a 2009-ben elindult projekt – mikor is megnyerte a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. nyilvános, szállodafejlesztési célú ingatlanhasznosítási pályázatát a K+F Pannon Hotel Projekt Kft., mely vállalta, hogy a Várkertfürdő (Pápai Gyógy- és Termálfürdő) melletti egy hektáros telken 8600 m2 alapterületű, 133 szobás, magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtó szállodát épít meg.

Az idén májusban megszerzett jogerős építési engedély nyomán – helyi építész, Mezei László (Pápai Építész Stúdió) irányításával – elkészültek a kiviteli tervek, várhatóan 2010 októbere végén pedig megkezdődik a generálkivitelező Market Építő Zrt. irányításával az építkezés is.
Dr. Kovács Zoltán ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a település fejlesztési terveihez kiválóan kapcsolódó szálloda-beruházás, a szintén most megvalósuló fürdőfejlesztés, a Várkertben részben már megvalósult és a közeljövőben megvalósuló egyéb sport- és szabadidős célú fejlesztések révén Pápa nem csak hogy versenyképessé válhat a környező turisztikai desztinációkkal szemben, de a létrejövő magas színvonal a városba csalogathat a határon túlról is további vendégeket.

Jaczkó László – a beruházó projektcég, a K+F Pannon Hotel Projekt Kft. ügyvezetője –örömmel fogadta az alapkőletételen megjelent városi és megyei tisztségviselők, a pápai repülőtéren állomásozó NATO nehéz légiszállító kontingens és a Boeing képviselőinek, illetve az összes vendég érdeklődését a szállodafejlesztés iránt. Rámutatott, hogy a wellness-, egészség- és fürdőturizmus, az üzleti és konferenciaturizmus és a Várkertben található sportkomplexumokhoz kapcsolódó turizmus résztvevői mellett a pápai légibázison állomásozó NATO kontingenshez köthető nemzetközi vendégforgalom megjelenésére is számítanak a magas színvonalú szállodában.

Az alapkő elhelyezését követő fogadáson Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke pohárköszöntőjében üdvözölte a fejlesztést.

A projektcéget a budapesti székhelyű „K+F” Kutatás-fejlesztési Tanácsadó Központ Kft. alapította, mely a pályázati tanácsadás mellett több vidéki városban végez hasonló projektszervezési tevékenységet. Az új pápai szálloda részben külföldi hitelforrásból valósul meg, kiegészítve a projektcég pályázata alapján elnyert 445 millió Ft-nyi vissza nem térítendő európai uniós támogatással is, melyre vonatkozóan a támogatási szerződés megkötésének folyamata elkezdődött. A szálloda a Best Western szállodalánc tagja, az üzemeltetését az ACCENT Hotel Management Kft. biztosítja. A kivitelezés során – az építkezés és a belső berendezés esetében egyaránt – illetve a majdani beszállítók között a fejlesztők helyi vállalkozók részvételére is számítanak.

A több mint 3,5 milliárd Ft nagyságú beruházáshoz 270 férőhelyes, szekcionálható konferenciaterem, tárgyalók, wellness részleg tartozik, és magában foglalja egy egyedi kialakítású „Világutazó Étterem”, egy bár és egy bowlingterem megvalósítását is a létesítményben. A szálloda egyediségét nagyban növeli, hogy belsőépítészeti kialakítása a „repülés” hangulatának felidézésére törekszik, a szobákban és közösségi terekben egyaránt.

A szállóvendégek számára fedett folyosó biztosít átjárást a Várkertfürdő termálfürdő épületébe, mely a következő időszakban jelentős összegű uniós támogatás felhasználásával korszerű gyógyászati részleggel, jelentős medencefelülettel, csúszdákkal és egyéb élményelemekkel bővül, és az új hotellel kiegészülve országos jelentőségű élmény- és gyógyfürdő létesítménnyé válik. A szálloda-beruházás eredményeként mintegy 40 új munkahely jön létre, és több mint évi 40 ezer vendégéjszakával bővül a helyi szálláskínálat.