Most érdemes szállodát venni

A vártnál többen akarnak manapság szállodát venni. Az érdeklődés nem meglepő, hiszen az árak nyomottak, a jövő évi kilátások pedig jók. Európában és a mediterrán térségben nem csökken az intézményi befektetők étvágya. Az idei első félévben 1,6 milliárd eurót költöttek hotelek vásárlására, ami hat százalékkal magasabb, mint 2009 azonos időszakában – adta hírül a Jones Lang LaSalle (JLL) nemzetközi ingatlan tanácsadó.

A cég elemzői szerint 2010 második felében felpörögnek az események és sok olyan ügyletet is lezárnak majd, amit már tavaly kezdtek, így az összérték még inkább növekedhet december végére.

Európában vezet a brit piac, ott 300 millió eurót fordítottak hotelek vételére, mögötte a francia áll 270 millió euróval. A JLL fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a befektetők 47 százaléka még mindig a saját országát részesíti előnyben, ez tartósan 50 százalék körüli arány, vagyis nem nagyon merészkednek ismeretlen területre. Európán belül megugrott a más országokban befektető európaiak aránya (18-ról 34 százalékra), ugyanakkor az amerikaiak látványosan visszavonultak.
Fontos viszont, hogy például az arab befektetők aránya a tavalyi első féléves 8 százalékról 14 százalékra emelkedett. Más szakértők is emlékeztettek, hogy Londonban és Párizsban egész utcákat vásároltak fel és fejlesztőként is megjelentek a brit fővárosban különféle luxus beruházásokkal, amiket aztán szintén értékesíthetnek az intézményi piacon.

A JLL összefoglalójában nem szerepel, de tudni lehet, hogy Magyarországon egyelőre alig van mozgás, korábban csak az Accor jelezte, hogy 4-5 egységét egy eladás-visszabérlési tranzakció keretében értékesíti. Szóba jöhet még egy-egy önálló, lánchoz nem tartozó hotel eladása és természetesen több olyan is kéreti magát, amelyiknek az üzemeltetője bedobta a törülközőt. Ezek inkább közepes vagy alsó-közép kategóriájú szállodák az ország kevésbé frekventált turisztikai körzeteiben, de akad egy-kettő a Balatonnál vagy a Dunántúl más térségeiben.