MSZSZ Közgyűlés

Magyar SzállodaszövetségAzt is mondhatnánk, hogy az új tánchoz, új szervezet kell, azaz a Magyar Szállodaszövetséget érő kihívásokhoz részben új szervezeti szabályzat is kell, ennek alapján június 1-jétől a szervezet új neve: Magyar Szállodák  és Éttermek Szövetsége /MSZÉSZ/, arra való hivatkozással, hogy a tagszállodákban és önállóan összesen 750 vendéglátóhely képviselteti magát a szövetségben.

{module 221}

A tagok kezdeményezésére megalakították a boutique hotel önálló szekciót. 

A szövetség elismertségét  és szakmában betöltött szerepét jelzi az is, hogy a közgyűlésen 50 új tag jelentkezett és fel is vették őket. A közel 250 résztvevő  jelenlétében Dr. Erdei János elnök volt az első szakmai szónok, aki beszámolt az elmúlt hónapok gazdasági eredményeiről és kénytelen volt megállapítani, hogy a 2011 január, februárja rosszabb eredményt hozott, mint a 2010 vége, annak ellenére, hogy általában növekszik a szobafoglalások száma, viszont csökken az átlagár. 

A balatonalmádi Ramada Hotel & Resort Lake Balaton falai között a legnagyobb érdeklődést a Hotelstars rendszer ismertetése váltotta ki. Május 20-ig 239-en regisztráltak, közülük 75 szálloda már el is nyerte a minősítést. A felmérést 64 revizorral végzi a szövetség.

Mint Dr. Nemes Andrea /NGM Turizmus főosztályvezető/ előadásából kiderült a minisztérium is tervezi párhuzamosan a saját minősítésének bevezetését, és ezt kívánja hivatalos védjegyként elfogadtatni. Ez azért váltott ki nagy elégedetlenséget, mert a minisztérium előtt nem volt titok a szállodaszövetség Hotelstars rendszerének bevezetése, sőt a múltban történtek ez ügyben konzultációk is, ennek ellenére az állami szerv önálló utat kíván járni, holott a közös munka, a közös fellépés és a közös minősítés lenne a szakma érdeke. Annál is inkább, mert a Hotelstars Union-hoz egyre több rezervációs és információs rendszer is csatlakozni akar, így például a Google, Expedia, HRS, stb. 

A Magyar Turizmus Zrt. beszámolt a magyar idegenforgalom marketingtevékenységéről, Horváth Gergely igazgató kiemelte, hogy az eddigi évek gyakorlatával ellentétben a szervezet erőteljes propagandát folytat a volt jugoszláv országok turistáinak idecsábításáért is. Érdekes színfolt lesz, hogy a svéd televízió párválasztó műsorában – a svéd Alekosz – Magyarországra hozza szíve választottját. 

Számos évek óta ismert kérdés is napirendre került, így a szállodai áfa csökkentés ügye, a gyógyszállodák OEP finanszírozási kérdése, a legyen, vagy ne legyen kongresszusi központ témája és a szakma által óhajtott esetleges Turizmus Bank alapítása.

{module 221}