Királyi lakomán az uniós vezetők

Európai UnióVadat és halat, s mi jó falat. Az átlagember számára szinte elképzelhetetlen luxus közepette zajlik a magyar EU-elnökség. A Blikk végignézte a Külügyminisztérium ezzel összefüggő szerződéseit, és kiderült: a hazánkba látogató hatalmasságok királyi fényűzésben részesülnek.

{module 221}

A legnagyobb költséget a Magyarországra látogató kormányfők, miniszterek és más  magas beosztásúak elszállásolása adja. A legolcsóbb szállodai szobák 25-30 ezer forintnál kezdődnek egy éjszakára, de van olyan lakosztály, amely 1,1-1,5 millióba kerülhet. Az EU-s számlát a magyar adófizetők állják.

A virágcsokrok az asztalon, a székeket takaró anyagok és a szalvéták vagy az evőeszközök is súlyos tízezrekbe kerülnek 

– A magyarországi eseményekkel kapcsolatos kiadások alapvetően a magyar költségvetést terhelik – közölték a Külügyminisztériumban. A tárcánál erre a célra a 15,5 milliárd forintot „tettek félre”. – Összesen 270 rendezvényt szervezünk, a költségek megoszlásáról csak az elnökségi elszámolások lezárásakor lehet pontos képet kapni – mondták. 

A rendezvények egyik kimondott célja, hogy megismertesse a magyar konyha remekeit és a hazai borokat a hozzánk látogató külföldi vezetőkkel. Az ételek tekintetében sem spórolnak a szervezők, a miniszterek részére felszolgált négyfogásos menü ára a helyszíntől és a fogásoktól függően 8-12 ezer forint között mozog személyenként, a szakértőknek egy 8000 forint körüli válogatással kell beérniük. 

Faszénen sült mangalicaszűz szarvasgomba-infúzióval és csicsókás burgonyakrémmel, vagy füstölt libamájkrém málnás lilahagyma-lekvárral és diós brióssal; csak néhány a külföldieknek felszolgált csemegék közül. Az előírások olyan szigorúak, hogy az egyes vendéglátói szerződésekben azt is grammra pontosan megszabják, hogy mennyi krumplit vagy pirospaprikát rakhatnak a gulyáslevesbe a szakácsok. 
A menük többsége valóban a magyar konyha remekeit vonultatja fel, de azért találtunk néhány szokatlan fogást is. Így például az ananászos-currys csirke vagy a párolt nyelvhal lazachabbal aligha tekinthető hazai specialitásnak. 

Italok széles választékát is kínáljuk a hozzánk érkezőknek. Van olyan rendezvény például, ahol a szervezők 1400 forintért mérnek egy pohárka pálinkát, a borlapokon pedig a 8000 forintos desszertboroktól a 950 forintos cserszegi fűszeresig sokféle innivalót találni. 

– Érkezéskor kapnak a diplomaták egy pohár pezsgőt, az előételhez egy deci fehérbort, a főételhez szintén egy deci vörösbort, később fél deci desszertbort, az étkezés végén, a kávéhoz pedig négycentes pálinkát – avatott be a kulisszatitkokba Gál Helga sommelier. 

Akadt olyan diplomata – legutóbb magas rangú rendőrtisztek -, akik haza is akartak vinni a borból. Ilyenkor a szervezők elkalauzolják őket a termelőkhöz. 

A magyar elnökség a kiegészítőkre is ad; van például olyan virágkompozíció, amelyért közel 40 ezer forintot fizethet a megrendelő. 

E. S. P.

{module 221}