Ötcsillagos hotel lesz a Postapalotából

Luxushotelként újulhat meg a belvárosi Főposta volt épülete, amely a Petőfi Sándor utca-Városház utca-Párizsi utca által határolt tömbön található. A historizáló műemléképületet az eredeti értékek helyreállításával újítanák fel, az átalakítás részeként pedig kétszintes ráépítést és üvegtetős udvarlefedést is kapna – írja a hg.hu.

 

{module 221}

Az M-Teampannon iroda tervezői által jegyzett helyreállítás során teljes egészében visszanyeri a 19. század végén született épület az architektúráját. Magát az épületet 1873-ban adták át Koch Henrik és Szkalnitzky Antal tervei alapján. Az ingatlant története során többször átalakították, a legjelentősebb mértékben 1906-ban, amikor új távírótermeket alakítottak ki, és elbontották a tetőn található távírótornyokat. A Zielinski Szilárd tervezte vasbeton szerkezetű távírótermek a korai magyar vasbeton-építészet értékes emlékei. Az épületet 2006-ban adta el a Telekom Rt.

Az épület jelenlegi tulajdonosa 239 szobás szállodát tervez kialakítani a palotából. A gondos művészettörténeti kutatás során teljes szépségében állítják majd vissza az öntöttvas oszlopokat. Az alsó szinten a nagyközönségnek is nyitott, míg felfelé egyre zártabb létesítményről szól. Míg az alsó részeken teljes műemlék-rekonstrukció zajlana, a tetőszinten a meglévő „dzsumbuj” elbontása után új, kétszintes felépítmény jönne létre, amelynek tetejére zöldtetőt képzeltek el a tervezők. A terv a földszinten a Párizsi utca felé étterem, a Petőfi Sándor utca felé söröző kialakításával számolna, illetve a Posta is visszabérelne helyiségeket. Az épület udvara alatt kétszintes mélygarázs létesülne, 44 férőhellyel, a posta miatt biztonsági okokból rámpás kialakítással. Magát az udvart a földszint felett üvegtetővel fednék le, az így létrejött átrium közvetlen összeköttetésben lenne az utcával.

A most bemutatott terv egyébként kompromisszumos változatnak tekinthető: a korábbi, jóval nagyobb beavatkozásokkal készült verziót a Tervtanács nem fogadta el, a sokkal finomabb átalakításokkal számoló tervet viszont a befektető utasította el. (hg.hu)

{module 221}