Rövid hírek 2012.01.20.

Aki nem lép egyszerre

Palotaőrség lépett szolgálatba január 7-én a budavári Szent György téren. Ebben a formájában ugyan újszerű e kezdeményezés, mégis régi őrhagyomány elevenedik meg általa.A palotát a Magyar Honvédség Támogató Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegységének kötelékébe tartozó Honvéd Palotaőrség katonái őrzik. A díszegység emlékeztet a 32-es bakák hírnevére és a díszelgés hagyományára. Hívatott a Szent Korona őrzésére, az állami és a fővárosi protokolláris feladatok ellátására és a Sándor-palota védelmére. Természetesen látványossággal is szolgál. Óránként lesz őrségváltás, és minden délben fegyveres alaki bemutatót tartanak a katonák.

 

{module 221}

Kempinski az 500 között

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest a Travel + Leisure 2012-es listáján a világ 500 legjobb szállodája között.
A Travel + Leisure neves szaklap minden évben felkéri olvasóit, hogy szavazzanak kedvenc szállodájukra, bárhol is legyen az a világon. A kérdőív, amelyet a T + L szerkesztői állítottak össze a ROI Research Inc. céggel közösen,  2010. december 15-től 2011. március 31-ig a TLWorldsBest.com weboldalon volt elérhető. Az olvasókat a magazinban, valamint a TravelandLeisure.com weboldalon hívták meg a szavazásra. 
A válaszadók értékelték a hotelszobákat, a szolgáltatásokat, az elhelyezkedést, a kiszolgálást, az éttermi ajánlatokat, az ár-érték arányt és egyéb jellegzetességeket (pl. mely célközönségnek ajánlható). Ahhoz, hogy egy szállodát a World’s Best Awards jelöltjei közé soroljanak, bizonyos számú szavazatot el kellett érnie.
Emile Bootsma, a Kempinski Hotel Corvinus Budapest ügyvezető igazgatója elmondta: „Nagyon örülünk, hogy a világ legelismertebb szállodái közé tartozunk. Mindent megteszünk, hogy vendégeink számára különleges élményeket nyújtsunk és rendkívül fontos visszajelzés számunkra, hogy a Travel and Leisure magazin olvasói értékelik törekvéseinket.”

*****

11 millió utast szállított tavaly a Wizz Air

A Wizz Air 2011-ben több mint 11 millió utast szállított járatain, amely 15%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A járatok átlagos telítettsége – a korábbi évekhez hasonlóan – meghaladta a 84%-ot. A légitársaság 2011-ben három új bázist nyitott Belgrádban (Szerbia), Vilniusban (Litvánia) és Marosvásárhelyen (Románia). A Wizz Air jelenleg 15 bázisról több mint 200 útvonalon szállít utasokat.
A vállalat összesen 1.500 főt foglalkoztat Lengyelországban, Magyarországon, Bulgáriában, Romániában, Ukrajnában, Csehországban, Szerbiában, Litvániában és Svájcban. Ezen felül körülbelül 11.000 közvetett munkahelyet teremtett a működését kiszolgáló iparágakban. A Wizz Air 2011-ben 1.359.000 utast szállított Magyarországon, 13%-kal többet, mint 2010-ben. A légitársaság már hetedik éve töretlenül növeli a Budapestről szállított utasok számát, ezzel példa nélküli fejlődést mondhat magáénak a hazai légiközlekedési piacon. A Wizz Air alacsony árainak köszönhetően egyre több ember utazik repülővel Magyarországon. A Wizz Air jelenleg 23 célállomásra indít járatokat Budapestről, a legújabb, Budapest-Dortmund járat január 13-án indul.A Wizz Air Hungary Kft. – a cégcsoport első számú légitársasága – 270 alkalmazottat foglalkoztat budapesti központjában és bázisán. Ezen felül további 1.500 munkahelyet teremtett közvetve a működéséhez kapcsolódó szolgáltatási és infrastrukturális iparágakban. A teljes Wizz Air csoport karbantartási, könyvelési, IT és ügyfélszolgálati feladatainak túlnyomó részét Magyarországon látják el.

*****

Újabb QUESTOR-szálloda kezdi meg próbaüzemét

A győri ETO Park Sport- és élményközpont együttesébe illeszkedve újabb QUAESTOR-hotel kezdi meg próbaüzemét januárban. Bár a ház fekvésénél fogva számítanak az edzőtáborozókra is, a hotelt az Audi új gyárának beindulásával várhatóan megnövekvő keresletre alapozva elsősorban üzleti szállodaként kívánják bevezetni a piacra.
Ezt a 98 superior business szobával és 5 lakosztállyal rendelkező szálloda kialakításánál is maximálisan figyelembe vették: a lakóegységek alapfelszereltségéhez például munkára is alkalmas íróasztal, tea- és kávébár-bekészítés, s a hazai négycsillagos szállodákban elvétve található vasaló és vasalóállvány is hozzátartozik.A wifit a hotel teljes területén ingyenessé teszik, a consierge-nél a legkülönfélébb személyre szabott business-szolgáltatások lesznek elérhetők, akár fűzés-laminálás is, de a hosszú távon ott-tartózkodó vendégek bevásárlásait is elintézik. Az üzleti utazók életmódjához illeszkedve korai check out-ra is berendezkednek, early bird reggelivel. Hölgyszobákat is kialakítanak a házban, közel a liftekhez, jelzésre külön üzletasszonyoknak összeállított bekészítéssel. Fő erősségük azonban a Győrben máshol nem elérhető méretű konferenciakapacitás lesz, mellyel komoly szeletre pályáznak a corporate tortából is.A szállodában két 400 négyzetméteres konferenciaterem is helyet kap. Egyikük oszlopok nélküli, 4,7 m-es belmagasságával a jövő reprezentatív üzleti eseményeinek, báljainak új győri helyszíne lesz. A másik, négy részre szekcionálható, hasonló méretű konferencia-helyszínen kívül a ház százszemélyes, de akár 300 fősig is bővíthető étterméhez kapcsolódó, egyenként 60, 70, 90, illetve 100 fős rendezvénytermei is a MICE-turizmust hivatottak kiszolgálni.Üzleti szálloda lévén a házból nem hiányozhat egy wellness stúdió, kardiogépekkel felszerelt fitneszteremmel, finn és infraszaunával, gőzkabinnal, masszázsszobával és pihenővel.  Jelenleg az utolsó simításokat végzik, az új hotel januárra tervezett próbaüzemét várhatóan februári nyitás követi.

*****

Fotókiállítás a Hotel Benczúrban

A Hotel Benczúr *** Superior ¬halljában a 9. Nemzetközi Cirkuszfesztiválhoz kapcsolódóan Bácsi Róbert László fotóművész kiállítása nyílik január 29-én „A manézs árnyékában” címmel. A kiállítás február 7-ig tekinthető meg. *****
Megújul a dégi Festetics kastély és a park
Több, mint fél milliárd forintot költenek a dégi Festetics kastély és a park felújítására.
A dégi Festetics-kastély parkjának helyreállítása három ütemben zajlik majd. Az első ütem a Park-tó (az elnyert támogatás 12+205 millió forint), a második a Szerpentin-tó (12+200 millió forint), a harmadik pedig a grófi sírdomb és környékének (9+150 millió forint) rekonstrukciója.
A projektek célja hazánk legnagyobb és Közép-Európa egyik legértékesebb történeti parkjának helyreállítása. Elsőként a park legfontosabb eleme, a másfél kilométer hosszú tórendszer helyreállítása valósul meg.
Az angol mintára tervezett, hazánkban egyedülállóan hosszú, a kortársak által hasonlíthatatlannak nevezett tó medre az építése óta eltelt két évszázad során nagymértékben feltöltődött, a zsilipek, árapasztók használhatatlanná váltak.

*****

A hitelező bank szerezheti meg az Aranybika szállót

A kilencedik pályázaton ismét nettó 1,35 milliárd forint forgalmi értéken hirdette meg a Cívis Hotels Zrt. felszámolóbiztosa a debreceni Aranybika szállót.
Ha a felszámolás végéig nem sikerül eladni, a hitelező banké lehet a létesítmény. A vagyontárgyakra január 23-ig lehet ajánlatot benyújtani a felszámoló Kelet-Holding Zrt.-hez .

*****

A China Airlines az Aviation GSA Co. képviseletében

Egy év szünet után ismét magyarországi GSA-t nevezett ki Tajvan nemzeti légitársasága, a China Airlines. 2012 januárjától az Aviation GSA iroda látja el a légitársaság képviseletét, valamint helpdesk tevékenységét. A  China Airlines tagja a magyarországi BSP-nek és a jegyárai megtalálhatók a GDS-ek rendszereiben. 
Tajvan nemzeti légitársaságának – az 1959-ben alapított China Airlines-nak – a központja Taipei nemzetközi repülőterén, a CAL Parkban található. 2010 óta a Skyteam légi szövetség tagja, így az utazással pontok gyűjthetők a Skyteam légi szövetség 15 légitársaságára, többek között  Air France, KLM és Delta törzsutas kártyákon is jóváírhatók a  China Airlines járatokon történő repülés során összegyűjtött pontok. A China Airlines saját törzsutas programja a Dynasty Flyer, amelyben négy fokozat szerezhető meg: a Dynasty, a Gold, az Emerald és a Paragon.

*****

A Chapman Freeborn képviseli a SkyWork Airlinest Budapesten

A SkyWork Airlines (SX) a Chapman Freeborn Air Market Kft-vel kötött vezérügynöki szerződést magyarországi képviseletének ellátására. A légitársaság 2011. október 31. óta repül Bernből Budapestre és vissza, hétfőn és szombaton, a kora délutáni órákban korszerű, Dornier Do-328 típusú, légcsavaros-gázturbinás repülőgéppel. A két főváros között korábban soha nem volt menetrendszerű légi összeköttetés.
A Chapman Freeborn feladata elsődlegesen a marketingmunka, mivel foglalni és jegyet vásárolni a légitársaság saját online felületén lehet a leggazdaságosabban. Olcsó internetes árai ellenére a SkyWork minőségi légitársaság: korszerű repülőgépein az üléselrendezés kényelmes, a járatokon szendvicseket szolgálnak fel, és az utasok újság helyett iPadot kapnak a fedélzeten. 

*****

InterContinental: felújított konferencia szint

Közel egy hónapos intenzív munkálatok befejeztével új köntösben tündököl Budapest legnagyobb szállodai bálterme. A rekord idő alatt lezajlott felújítási projekt keretén belül a szálloda új bankett bútorokat vásárolt, lecserélte a padlószőnyeget és modernizálta világítási rendszerét. A felfrissült belső építészeti megoldások követik a 2008-2009-es felújítás stílusát, amely a szobákat, a Club Lounge-t és a Spa részleget jellemzi. A munkálatok során felhasználásra kerülő anyagok színvilága visszafogott és letisztult, de egyben elegáns és egyedi is. A „rejtett” mennyezeti megvilágítást LED égők szolgáltatják, amelyek nem csupán környezetbarátabbak a hagyományos halogén izzókhoz képest, de színük is szabadon változtatható. Ezzel a technikai megoldással a terem megvilágítása könnyen a rendezvény hangulatához igazítható.
Az InterContinental Budapest szálloda számos nívós eseménynek volt már a házigazdája. A konferenciatermeink bármilyen típusú rendezvény számára kiváló megoldást nyújtanak, legyen szó egy 10 fős üzleti tárgyalásról vagy akár egy 850 fős konferenciáról. A szálloda első emeletén összesen 12 terem található, melyek természetes megvilágítással és a legmodernebb audio-vizuális berendezésekkel rendelkeznek. A termek ajtaján elhelyezett digitális kijelzők teljes mértékben személyre szabhatóak, a logókon kívül prezentációk és rövid filmek is megjeleníthetőek rajtuk.

{module 221}