2011 – rekordév a Budapest Airportnál!

Nem kevesebb, mint 8,9%-os növekedéssel minden idők legerősebb utasforgalmát regisztrálta a Budapest Airport: összesen 8 920 653 utas fordult meg a fővárosi repülőtér termináljain. Mindez 320 000-el több utast jelent, mint az eddigi legnagyobb forgalmú 2007-es év forgalma. 2011 sok szempontból meghatározó volt a budapesti repülőtér életében, hiszen ekkor nyílt meg a forgalom számára a SkyCourt, a 2-es terminál új épülete, egy sor új légitársaság nyitott új útvonalakon járatot. A Budapest Airport ezzel még közelebb került stratégiai céljának megvalósításához, hogy Közép és Kelet-Európa vezető repülőterévé váljon.

 

{module 221}

A Budapest Airport munkatársai mindent megtettek azért, hogy új légitársaságokat hozzanak Budapestre új járatokkal. 2011 januárjában a Qatar Airways elindította Doha-Budapest járatot, amelynek gépei szeptembertől már napi rendszerességgel közlekednek – tekintettel a megnövekedett igényekre. Áprilistól kezdve közlekedik Budapest és New York Kennedy repülőtere között az American Airlines (új légitársaságként a magyar piacon). Május óta közvetlenül is elérhető a Baltikum térsége Budapestről, miután az airBaltic elindította rendszeres, hetente négyszer közlekedő rigai járatát. Június óta kínálja népszerű edinburghi járatát a Jet2.com brit diszkont légitársaság összekötve a magyar fővárost Skócia szívével. Végül, de nem utolsósorban az év végén indított új budapesti járatot Bernből a svájci Sky Work Airlines ezzel Zürich, Bázel és Genf után immár a negyedik svájci városba kínálva közvetlen összeköttetést.

“Határozottan haladunk tovább a megkezdett úton, amelynek révén a Budapest Airport Közép- és Kelet-Európa vezető légikikötőjévé válhat a növekedés üteme és az itt nyújtott szolgáltatások minősége területén.” – így kommentálta az éves statisztikák publikálást Jost Lammers. A Budapest Airport vezérigazgatója hozzátette: “Célunk, hogy az idén megerősítsük az elért eredményeket és megvalósítsuk a jövővel kapcsolatos terveinket. A repülőtér privatizációjának elmúlt négy éve igazi sikertörténet, hiszen még a legsúlyosabb világgazdasági válság körülményei között is folytattuk a repülőtér fejlesztését. Mindez mostanra meghozta a gyümölcsét: a korábbinál jóval magasabb színvonalú kiszolgálást tudunk nyújtani az utasoknak és minden tekintetben megnöveltük a repülőtéri működés hatékonyságát. Örömmel tekintünk a 2012-es év elé, amelyben újabb légitársaságokat üdvözölhetünk Budapesten.”

{module 221}