A szállodások is féltik a Sziget fesztivált

A szállodások is féltik a Sziget fesztivált A Magyar Szállodaszövetség (MSZSZ) kéri a döntéshozókat, hogy a Sziget Fesztivál területhasználati díjával kapcsolatban olyan megoldást találjanak, amely nem akadályozza meg a turizmus szempontjából fontos fesztivál további működését. A szervezet – az MTI-hez is eljuttatott – álláspontja szerint „a Magyar Szállodaszövetség megdöbbenve értesült a Főpolgármesteri Hivatal azon szándékáról, hogy a hosszú évek óta sikeres, nemzetközi hírnévnek örvendő, sok tízezer hazai és külföldi látogatót vonzó Sziget Fesztivált egy milliárd forint területhasználati díjjal tervezi megterhelni”.

A Sziget Fesztiválnak a sajtóban bemutatott adataiból következik, hogy a fenti nagyságrendű területhasználati díj bevezetése ennek a rendezvénynek a folytatását lehetetlenné teszi – írja a szállodaszövetség. A szervezet úgy véli, hogy a 2010-ben 18 éves Sziget Fesztivál azon kevés fővárosi rendezvény közé tartozik, amelyen Magyarországról, Európából évente több százezren vesznek részt, akik amellett, hogy jól szórakoznak, ismerkednek Budapest turisztikai nevezetességeivel, viszik Magyarország hírét a nagyvilágba, és nem utolsó sorban jelentős bevételt hoznak a turisztikai szolgáltatóknak, a fővárosi szállodáknak.

A Sziget Fesztivál szervezőinek a 2010. évi rendezvényről közzétett adatai szerint ezen az eseményen közel 400 ezren vettek részt, költésük óvatos becslések szerint is nagyságrenddel nagyobb, mint a Főváros által igényelt területhasználati díj. A résztvevők mintegy harmada külföldi, akik átlagosan 5-6 napot töltenek Magyarországon. A rendezvényről 314 médium tudósított, 44 országból.

A Magyar Szállodaszövetség azért is károsnak érezné, hogy akkor vetődik fel egy aránytalanul magas területhasználati díj megállapításának a gondolata – amely a Sziget Fesztivál működését ellehetetlenítené -, amikor előzetes szakmai egyeztetés nélkül 2011. január 1-vel az egyes önkormányzatok 33 százalékkal, vagy azt meghaladó mértékben megemelték az idegenforgalmi adót, illetve 15-27 százalékkal a szállodákat terhelő építményadót – emlékeztetnek.

A szállodaszövetség sajnálatosnak tartja, hogy a Sziget Fesztivál esetleges megszűnése az augusztus 20-i Red Bull légibemutató mellett egy éven belül a második olyan, turisztikai szempontból jelentős rendezvény végét jelentené, amelyek Budapest pozitív imázsának alakításában éveken keresztül nagy szerepet játszottak.

A Magyar Szállodaszövetség arra kívánja felhívni a döntéshozók figyelmét, hogy a hazai turizmusban meghatározó szerepet játszó fővárosi szállodák – amelyek az országos szállodabevételeknek éves szinten több mint 50 százalékát adják – akkor tudnak sikeresen működni, ha egyebek mellett Budapest városüzemeltetése javul, s hozzájárul ahhoz, hogy az itt lakók, s az ideérkező turisták jól érezzék magukat a fővárosban. Továbbá akkor tudnak sikeresek lenni, ha az eddigieknél többet és hatékonyabban költenek Budapest marketingjére, ha a vállalkozások és a szállodák számára megfelelő a szabályozási, adózási környezet, valamint, ha Budapesten rendszeresen szerveznek olyan eseményeket, amelyeknek jelentős bel- és külföldi vonzóképessége van.