„Győző ügyes, de a Skálával nagy fába vágta a fejszéjét”

Elszámították magukat a West-Balkán üzemeltetői, amikor a kultikus szórakozóhelyet a Skálához vitték – állítják az éjszakai életet ismerő forrásaink. Az új helyszín vitte a pénzt, ezért már félkész állapotban is üzemeltették, megszegve bizonyos szabályokat. Azzal pedig, hogy a rossz hírű, de ezreket vonzó Noise Night Life-nak helyet adtak, megpecsételték sorsukat.

„Tavaly nyáron megtalált minket egy üzlettársunk, ismerősünk, aki ebben az épületben járt, és rátalált a MÁV konferenciatermére, ami kétszintes volt. Eljöttünk, megnéztük a helyet, és rögtön beleszerettünk a lehetőségbe. (…) Eredetileg minket úgy kerestek meg, hogy milyen jó lenne ide konferenciákat szervezni, de aztán mindenki azt mondta, hogy másra kéne használni. Ez egy tökéletes adottságú tér, amibe mindent bele lehet vonni, amit eddig a WB csinált, és pluszban jöhetnek hozzá nagyságrendekkel nagyobb dolgok is” – mesélte 2010 tavaszán a Lángoló Gitároknak Náray Márton, a West-Balkán (WB) programszervezője. A legendás budapesti klubnak először az ezredfordulón az akkor a Leisztinger Tamás milliárdos befektető érdekeltségébe tartozó Kopaszi-gát adott otthont, majd több más helyszín után végül tavaly a Skála Metróban kötöttek ki. „A lényeg, hogy mindent megteszünk, hogy ne legyen gond sem a közönség részéről, sem a környező lakosság részéről, akiket egyébként csábítunk is ide, hogy jöjjenek, használják ezt az új helyet, mert közösségi térnek készült. Cél továbbá az is, hogy a WB előtti teret is átalakítsuk, ami mindenkinek az érdeke, még az önkormányzat is segítőkész” – mondta ugyanebben az interjúban Náray.

A West-Balkán Kft. két tulajdonosa Arató Gábor és Szalontay Győző. Jelenleg mindketten őrizetben vannak, foglalkozás körében, több ember halálát okozó veszélyeztetés miatt hallgatták ki őket vasárnap kora este, gyanúsítottként.

Szalontay nem kezdő a szakmában. „Balkános” karrierje előtt egy másik kultikus szórakozóhely, a Süss Fel Nap! egyik alapítójaként vált ismertté, 2004 és 2006 között pedig a Tíz Évszak Kft.-ben is érdekeltsége volt. Utóbbi cég üzemelteti a Margit szigeten a Holdudvar nevű helyet – ami azt megelőzően a Múzeum körúti hasonló nevű egyetemi szórakozóhelyet is „vitte”.

A West Balkán Kft.-ben Szalontay Győző cégtársa, a szakmája szerint építész Arató Gábor, régi jó barátja. Vele és Arató unokatestvérével, Arató Zoltánnal 2001 májusában alapította a West Balkán Kft.-t, amikor a klub még a Kopaszi-gáton volt. A WB-t együtt futtatták fel, de Arató Zoltán 2009 végén kivált a cégből.

Arató Gábor és Szalontay Győző a skálás projektre a cégbírósági adatok tanúsága szerint egy másik céget is alapított 2009 nyarán, WB-Skála Kft. néven. A skála épületet (s az azzal egybeépített, korábban a MÁV-székház irodarészeként működő, harmadik emeleti, konferenciaközpontnak épített tereket) Szalontayék tíz évre kapták meg, azzal a feltétellel, hogy rendezik a terasz alatti áldatlan állapotokat. De nemcsak ezért lehettek elnézőek a hellyel, hanem múltja miatt is: a West-Balkán mindig is több volt egy szimpla diszkónál. Kulturális „missziót” teljesített, alternatív színházi alkotóműhelynek is helyt adott.

Csakhogy az új helyszín vitte a pénzt, többet, mint arra a bérlők számítottak. A bontások közben derült ki ugyanis, hogy az épület szerkezetéhez is hozzá kell nyúlni. Ehhez a felvett bankhitelek mellett a tulajdonosok segítségére voltak a szponzorok is. Úgy tudjuk, a WB-ben kapható néhány márka gyártója jelentős, százmilliós összegekkel támogatta a beruházást. Jóllehet még építés alatt volt a hely, a programokat már futtatták, hogy a beruházást finanszírozni tudják, beleértve a hiteltörlesztést és a bérleti díjat is.

A tragédiába torkolló szombat éjjeli bulin egyes hírek szerint több mint 2800 ember vett részt, ami azért is érdekes, mert Arató Gábor nemrég a Magyar Narancsnak azt nyilatkozta, a tervek szerint (azaz a jövőben) összesen 1500-an férnek majd el egyszerre a bulik helyszínein. Arató azt remélte, hogy az esti fogyasztásokból ki fogják tudni hozni a hely működését. Ugyanakkor több, az éjszakai életet jól ismerő forrásunk is azt állította, hogy Szalontayékat a skálás beruházás anyagilag „megfektette”, de legalábbis nehéz helyzetbe hozta. Többen azt gyanítják, a WB üzemeltetői részben ezért is fogadták be a Kecskés Tamás által szervezett Noise Night Life-ot, a buliról ugyanis tudni lehetett: ezreket vonz, tehát meg lehet kérni az árát. Igaz, önmagában a magas jegyeladás a WB-nek nem állt érdekében, hiszen Kecskésnek fix díjjal adták a helyet.

A Noise Night Life-nak korábban a fővárosi Dürer klub adott otthont, onnan nőtte ki magát. Igen ám, de a Dürer üzemeltetői éppen azért szakítottak Kecskéssel, mert a szervező szerintük teljesen felelőtlen volt. „Több embert akart beengedni a Dürerbe, mint amennyit mi engedtünk neki. Felelőtlen volt, fel sem fogta, hogy miért fontos betartani az engedélyezett létszámot. Nem egyszer mondtuk neki, hogy vigyázzon ezzel a bulijával, mert rossz vége lesz” – mondta a hvg.hu-nak Nagy Zsolt, a Dürer egyik üzemeltetője. Nagy szerint egyáltalán nem felel meg a valóságnak az, amit a Noise Night Life szervezői vasárnap a Facebook oldalukon írtak, miszerint a Dürerben is több ezer ember volt jelen ezeken a bulikon. „Ez hazugság. Ennyi ember ide be sem fért volna. Akik nem tudtak bejönni, azok kint maradtak az ajtón kívül” – mesélte Nagy Zsolt, hozzátéve: csak problémákat okozott nekik a Noise Night Life. „Ezeken a bulikon jórészt tizenévesek voltak, nem egyszer hamis vagy kölcsönkért személyivel jöttek be. Volt olyan szülő, aki felhívott minket és szóvá tette, miért nem engedjük be a gyerekét, amikor már előre megvette a jegyét. Más szülő pedig morgott ránk, hogy miért engedtük be. Kezelhetetlenek voltak ezek a gyerekek, ráadásul a bulikon egyre több rossz arc tűnt fel.”

Úgy tudjuk, a West-Balkán üzemeltetőivel együtt szintén őrizetbe vett és meggyanúsított Kecskés Tamás bulijain sokan fogyasztották a tavalyi nyár egyik legnépszerűbb drogját, a mefedront, másik nevén katit. A rendőrség pedig hiába „szállt ki”, a szer ugyanis legális – bár a kormány drogügyi tanácsadó testülete javaslatot tett a betiltására.

A hvg.hu által megkérdezett partiszervezők szerint szerencsétlen volt a Nose Night Life és a West-Balkán „találkozása”, bár a skálás helyszínen sokak szerint így is kódolva volt a tragédia. „Győző ügyes, de a Skálával nagy fába vágta a fejszéjét” – mondta a hvg.hu-nak egyik közeli ismerőse. Szerinte Szalontayék igenis figyelmetlenek voltak. „A helyen nem volt kialakítva menekülési útvonal. De volt olyan buli is, amelyen a szervezők azt érezték, hogy az épület mozog alattuk.” Egy másik ismerőse szerint „Győző a Kopaszi-gát óta nem tudta azt az ideáját elengedni, hogy a West-Balkánnak helye van Budapesten, de valahogy sehol nem váltak be a számításai.”

Azt, hogy a szórakozóhely veszélyes, még a tűzoltók is tudták. Tavaly novemberben egy váratlan ellenőrzést is tartottak. Akkor a kávézó mellett egy hátsó teremben is voltak emberek, de ők azt állították, egy magánrendezvényen szórakoznak. Így játszották ki a szabályokat. Egy lapunknak nyilatkozó partiszervező szerint nagyon sok, a Nose Night Life-hoz hasonló tömegű rendezvény a fővárosi szórakozóhelyeken azért nincs, mert egyrészt programtúlkínálat van, másrészt a fizetőképes kereslet is csökken, így ritka, hogy ilyen tömeg összejön egy helyre. De ha mégis, akkor azt sportcsarnokokba tervezik, ahol hasonló probléma fel sem merül.

(hvg.hu)