Szegeden a szállodások

Szeged adott otthont a Magyar Szállodaszövetség tavaszi közgyűlésének, a most felújított Hunguest Hotel Forrás Szállodában több mint 200 szakember adott egymásnak találkozót, hogy megvitassák napjaink legégetőbb kérdéseit és meghallgassák Dr. Erdei János elnöki beszámolóját a Szövetség eddig végzett munkájáról.

A szövetség tagjainak száma 545, amely a magyar szállodai szobakapacitás 76,1%-a és ez a két adat is jelzi súlyukat, felelőségüket az érdekképviseleti munkában.

Dr. Erdei szerint a szakma a túlélésért küzd, amelynek több oka van, többek között a gazdasági válság, amelyet megfejelt az izlandi vulkánkitörés miatt 1,3 milliárd forintos bevételkiesés és a bizonytalanság, hogy egyáltalán lehet-e a jövőben kiszámíthatóan utazni és ez előreláthatólag további 1 milliárd forint veszteséget okoz majd. További ok, csökkent a REVPAR tekintettel arra, hogy a vendégért való versenyfutásban kőkemény árverseny indult el. Az sem elhanyagolható tényező, hogy az utóbbi hetekben jelentős árfolyam ingadozással kell szembenézni. Egyik oldalról öröm a növekvő minőséget biztosító szobák száma, ebben az évben várhatólag 1500 szállodai szobával bővül a budapesti kapacitás, ugyanekkor ez növeli a kínálatot, ez pedig valószínűleg újabb gyilkos árversenybe kerget jó néhány szállodát.

A vidéki szállodákban sem látják rózsásan a helyzetet, tekintettel arra, hogy megadóztatták az Üdülési Csekket és hiába nőtt a beváltás az első negyedévben, az új csekk vásárlás 2010 első negyedévében 10%-kal visszaesett.

A wellness szállodák egy részét hátrányosan érinti, hogy az OEP is visszafogta a gyógyászati szolgáltatások finanszírozását. A sok gond mellett, örömet jelent – amelyet pont a közgyűlés idején jelentettek be -, hogy az IFA támogatást 1 forintról, 1forint 33 fillérre emelték. A szövetség tagjai kíváncsiak arra, és várják, hogy az új kormány áttekinti-e a cafeteria rendszer adóztatásának kérdését.

Érdekes előadás hangzott el a Hotelstars Union rendszerről, amelynek előadója a rendszer kitalálója Marcus Luther a Német Szállodaszövetség vezetője volt. Ma már hét ország, tizenhétezer szállodája csatlakozott a rendszerhez. Kopócsy Andrea szerint a csatlakozás és a minősítés szállodánként 120 ezer forintba fog kerülni. A védjegyet négy évenként kell majd megújítani. A tervek szerint az első minősítésre, már ez év második felére sor kerülhet. A társult tagság egy új kategóriával bővült ez pedig az exkluzív tag cím, amelynek feltétele a megemelt tagsági díj. Ma már a társult tagok száma 104 és az általuk befizetett tagsági díj jelenti a szövetség bevételének 1/3-át.

Nagy érdeklődést váltott ki az „Egérutak az adózásban” és a „Booking és opinion site-ok” előadás, de sokan voltak kíváncsiak „A vendéglátás új tendenciái”-nak bemutatására is.

A szövetség tiszteletbeli tagsággal jutalmazta Újhelyi Istvánt az NTB eddigi elnökét, valamint Kovács Miklós leköszönő szakmai államtitkárt.

A következő XXXIV. közgyűlés színhelye Sümeg, a Hotel Kapitány szállodában lesz, ahol az elszállásolást közösen biztosítják a tapolcai Hunguest Hotel Pelionnal.