Miközben

Murányi Péter főszerkesztőazon gondolkodtam, hogy a szokásos jegyzetembe mit írjak, különösen a választások utáni időkről, arról, hogy mi lesz az új kormány elképzelése a turizmus-vendéglátás helyzetéről és helyéről, mit éreznek majd a szállodások, éttermesek, cukrászok és a többiek a változásokból – e közben érkezett az alábbi kis történet.

Most én is „továbbítom”.

Egy férfi eltéved a hőlégballonjával. Lejjebb ereszkedik, lenn a földön meglát egy nőt, és odakiált hozzá:

– Elnézést, tudna nekem segíteni? Megígértem egy barátomnak, hogy találkozom vele egy órával ezelőtt, de eltévedtem, és most azt sem tudom, hogy hol vagyok.

A nő a földön így felel:

– Ön egy hőlégballonban tartózkodik, körülbelül 10 méterrel a talaj felett. Az északi szélesség 40. és 41., illetve a nyugati hosszúság 59. és 60. foka között van.

– Maga biztosan mérnök – mondja a hőlégballonos férfi.

– Az vagyok – feleli a nő – Honnan tudta?

A hőlégballonos férfi így válaszol:

– Minden, amit mondott nekem, technikailag korrekt, de fogalmam sincs, hogy mit kezdjek az Öntől kapott információkkal, és az a helyzet, hogy még mindig nem tudom, hol vagyok. Őszintén szólva nem volt túlzottan segítségemre. Csak feltartott az utamban.

A nő erre így vélekedik:
– Maga pedig szerintem hivatásos politikus.

– Igen, – bólint a hőlégballonos férfi egyetértően – de ezt honnan tudta?

A nő azt feleli:
– Nem tudja, hogy hol van, sem azt, hogy hová tart. Jelenlegi pozíciójába a kedvező széljárás sodorta. Olyan ígéretet tett, amiről fogalma sincs, hogy hogyan fogja betartani, és a maga alatt lévő emberektől várja, hogy megoldják az Ön problémáit. Igazság szerint pontosan ugyanabban a helyzetben van, mint mielőtt találkoztunk, de állítása szerint most már én tehetek róla!

Murányi Péter