A „333”-as szoba rejtélye

Langham Hotel, London, AngliaTiltott szerelem, tragikus sorsok és rejtélyes halálesetek: úgy hangzik, mint egy thrillerajánló, ám ezek a parajelenségek nem csupán az írói képzelet szüleményei. Európa néhány kastélya lenyűgöző szépsége mellett hátborzongató  titkaival is vonzza a turistákat, ahol a falak között túlvilágról érkező alakok rémisztgetik a pihenésre vágyókat. Ha szellemtúrára indulsz, veled is minden megtörténhet, ezért vigyázz a folyosókon késő éjjel!

{module 221}

A feleséggyilkos orvos szelleme – Langham hotel, Anglia

A firenzei palota stílusában épült szálloda az elegancia és a pompa megtestesítője, ahol olyan irodalmi nagyságok szálltak meg, mint Mark Twain, Oscar Wilde és George Orwell. Az ötcsillagos hotel 1865-ben nyitotta meg kapuit, ám a tökéletes luxuskörnyezet nem csupán a Londonba érkező turistákat ejti rabul. Úgy tűnik, a szellemek számára is ideális lakóhely. Az ideérkező vendégek többször látták már a folyosón egy orvos szellemét, aki a legenda szerint a nászútjukon megölte a feleségét, majd öngyilkos lett. Egy katonai egyenruhát viselő férfi is rendszeresen felbukkan a falak között, ő állítólag nem más, mint egy német herceg, aki az első világháború kitörésekor a szálloda ablakából vetette le magát. A néhai herceg különösen a 333-as szobáért rajong, és egyszer annyira megijesztett egy vendéget, hogy az fejvesztve menekült el az éjszaka kellős közepén. Egy libériás inas alakja is gyakran kísért az alagsorban, akinek feltűnését többek szerint hideg fuvallat jelzi.

A 400 éves szellem – Ballygally-kastély, Írország

Állítólag minden kastélynak van szelleme, és aligha találhatnál tökéletesebb helyszínt egy kísérteties hétvégéhez, mint az észak-írországi Ballygally-kastély. Az épület története 1625-ig nyúlik vissza, és egyedülálló módon az egyetlen olyan 17. századi kastély, ami ma is hotelként üzemel. A legendák szerint ebben a házban élt Lord James Shaw, aki már régóta vágyott egy fiú utódra, ám felesége nagyon magára haragította férjét, amikor lánygyermeket szült. A férfi eszement dühében bezárta Lady Izabellát egy toronyszobába, aki megőrült a fogságban, és kiugrott az ablakon. Egy másik történet arról mesél, hogy Izabellának viszonya volt egy tengerésszel, és amikor férje rajtakapta őket, féltékenységi rohamában kitaszította feleségét a toronyablakon. Az asszony szelleme évszázadok óta kísért a folyosókon, és ha hinni lehet a szemtanúknak, gyakran kopogtat a szobák ajtaján, majd hirtelen eltűnik, és olyankor kísérteties zöld köd lebeg a kastély felett. A szálloda másik híres kísértete Madame Nixon, akit többen is láttak már selyemruhában sétálgatni a kertben.

Egy beteljesületlen szerelem meséje – Toftaholm Herrgard, Svédország

Mindenki szereti a romantikus történeteket, ám a síri csendben felbukkanó félelmetes lények már kevésbé  barátságosak. Az elegáns svéd kastély hatszáz éves múltra tekint vissza, ami visszarepít a királyok és a lovagok mágikus világába, de ne csodálkozz azon, ha a falak közt téged is elfog a megmagyarázhatatlan szomorúság. Ezt az érzést déjá vu-nek hívják, ám a helyiek máshogy vélekednek a kastélyban történő különös jelenségekről: lebegő függönyök a szélcsendben, erőteljes kopogások az ajtón és bezárt ablakok, melyek reggelre tárva-nyitva állnak. Az itt élők úgy hiszik, hogy a kastélyban egy fiatal parasztfiú szelleme kísért, aki régen beleszeretett a birtokos lányába. A bárókisasszony hozzáment egy férfihoz, akit az apja szemelt ki a számára, így kénytelen volt búcsút mondani igazi szerelmének. Az esküvő napján a fiú bánatában felakasztotta magát egy szarufára, boldogtalan lelke pedig azóta is kísért a 324-es szobában.

Ahol jeges borzalom járja át a testedet – Hotel Burchianti, Olaszország

Az elegáns firenzei szállodában, ami mindössze néhány lépésre található a Dómtól, felettébb különös dolgok történnek. Ha hinni lehet a természetfeletti meséknek, éjszakánként titokzatos suhogó hangok, éles csikorgások és puffanások rázzák fel a hotel csendjét. Amikor leszáll az éj, az üres folyosókon állítólag megjelenik egy kisgyermek, aki vidáman szökdécsel a lépcsőkön, az egyik vendég pedig arról számolt be, hogy a kora reggeli órákban egy idős asszonnyal találkozott, aki épp kötögetett a karosszékében. A hotel személyzete olyan hátborzongató élményekről is mesélt, miszerint többször volt már olyan érzésük, mintha valaki hátulról meghúzná a hajukat, és éjszakánként gyakran hallják a távolból egy fiatal lány kuncogását. A freskókkal díszített szobákban könnyen előfordulhat, hogy neked is jeges borzalom járja át a testedet: állítólag az egyik szobában lakott az olasz diktátor, Benito Mussolini, ami talán magyarázatot adhat a hotelben történő kísérteties eseményekre.

A nő szürke ruhában – Shieldhill-kastély, Skócia

Számos beszámoló tanúsítja a rémisztő  eseményeket a skóciai Edinburgh közelében található Shieldhill-kastélyban, ami a világ egyik legismertebb kísértetjárta helye. Az ódon falak között állítólag egy szürke ruhás hölgy kísért, aki a 17. században élt, és a kastély egykori tulajdonosának családtagja volt. Ez az időszak a vallásos üldözések korszaka volt Skóciában, és a legenda szerint az asszonyt megerőszakolták a megszálló katonák, aki szégyenében végzett magával. Egy másik szerint Lady Grey szerelembe esett az egyik szolgálóval, ám szülei ellenezték a házasságukat, mert a komornyikot rangon alulinak találták. Bánatában a lány öngyilkos lett, és mind a mai napig nem engedi, hogy a vendégek nyugodtan pihenjenek a szobájában. A nő szellemét sokan látták a temető felé ballagni, és az emberek azt beszélik, főleg akkor tűnik fel szürke köpenyében, amikor gyermekek is tartózkodnak a kastélyban.

Császár Zsanett

{module 221}