Repülőtárs-keresés

„Miért nem tudja megválogatni az ember az utastársait a repülőgép fedélzetén? Miért kell több órán át bömbölő gyereket elviselni a szomszéd ülésen?” Ezek a kézenfekvő kérdések adták Galgóczy Ferencnek, egy magyar utazásszervező cég ügyvezetőjének azt az ötletet, amelyből társával együtt utazási okostelefon-alkalmazást fejlesztettek ki. Az erre a projektre létrehozott magyar-amerikai cég szoftvere lehetővé teszi a légi utasoknak, hogy hasonló gondolkodású, rokonszenves útitársat válasszanak, már a gép indulása előtt. A kapcsolatfelvételhez elég megadni a légi járat adatait.

 

{module 221}

A FaceBelt alkalmazás a Facebookot, a Twittert és egyéb kapcsolati hálókat vizsgálva azt is megmutatja, ha közeli barát vagy akár csak távoli ismerős is azonos járaton utazik, de az ismeretlenek közül is ajánl útitársakat.
A megoldás emlékeztet arra, amit decemberen nem hivatalosan a KLM légitársaság jelentett be (HVG, 2011. december 17.). Az idén várható megoldással a hollandok a Facebook- vagy LinkedIn-fiókok adatait felhasználva segítenének a párkeresésben. Nagy különbség, hogy a magyar-amerikai fejlesztés légitársaságoktól függetlenül működik, az összes menetrend szerinti útvonalon használható, és akár már a repülőjegy-vásárlás előtt is adhat felvilágosítást a leendő útitársakról. Az alkalmazás előnyös lehet azoknak a légitársaságoknak is, amelyeknek a fedélzetén nincsenek előre kiosztott ülőhelyek. Az egymás melletti ülésekhez ragaszkodó utasok vagy csoportok elsőbbségi beszállást vagy vészkijárat melletti helyeket vásárolhatnak, ami többletbevételt jelent a légifuvarozónak.

Az Apple App Store-ban februárban várható és ingyenes lesz az alkalmazás, az Android változat márciustól lesz elérhető.

Az úgynevezett hagyományos légitársaságok, mint a Lufthansa, a British Airways, a KLM, az Air France, a Swiss, a Turkish Airlines és még sokan mások jelentették a növekedés motorját 2011-ben. A járatsűrűség növelése, a nagyobb gépek és a növekvő kihasználtság (load factor) állt a jelentős utasszám növekedés hátterében. A hagyományos légitársaságok szegmense nem kevesebb, mint 19,6 %-kal szállított több utast Budapestre, mint 2010-ben. Óriási, 44 %-os mértékben nőtt a hosszú távú járatokon utazók száma is, a Qatar Airwaysnek és az American Airlinesnak köszönhetően, miközben továbbra is jelentős piaci szerepet játszott Budapesten az amerikai Delta és a kínai Hainan Airlines is. 

A Malév látványosan javította teljesítményét 2011 utolsó negyedévében és ezzel 200 000-el több utast szállított, mint az előző évben. Évi 8 %-kal növekedett a Budapesten átszálló utasok száma, a tranzit utasok tették ki a Budapest Airport forgalmának 17 százalékát. 2011-ben tovább növekedett a diszkont légitársaságok piaca, ebben a szektorban élen járt a Wizz Air, amely a nyári csúcsidőszakban négy repülőgéppel üzemelt Budapestről.

{module 221}