A szakma véleményezte a törvényt

MARESZ: Kössék engedélyhez a rendezvényszervezést és az eseményszervezést! A rendezvényszervező és eseményszervező tevékenység engedélyhez kötését és a turizmus törvény hatálya alá vonását javasolja a Magyarországi Rendezvényszervezők és Szolgáltatók Szövetsége.

 

{module 221}

Arra figyelmeztetnek, a West Balkánban bekövetkezett tragédia is felhívta mind a jogalkotók, mind a közvélemény figyelmét arra, hogy a rendezvény olyan egyedi szolgáltatás, amely nagy szakértelmet, kellő körültekintést, tapasztalatot, megfelelő anyagi erőforrást igényel.

A Nemzetgazdasági Minisztérium felhívására a Magyarországi Rendezvényszervezők és –szolgáltatók Szövetsége (Maresz) is elkészítette a turizmusról és a vendéglátásról szóló törvénnyel kapcsolatos hivatalos állásfoglalását. A Maresz indokoltnak tartja megkülönböztetve kezelni a rendezvényszervezést a turizmus és vendéglátás mellett. A Magyarországra hozott rendezvények a jelentős gazdasági lehetőségek mellett globális szinten irányítják rá a figyelmet országra, a magyar kultúrára, természeti adottságainkra, valamint szaktudásunkra, készségeinkre és képességeinkre. Regionális és lokális szinten is hozzájárulnak az infrastruktúra fejlesztéséhez, pozitív társadalmi hatásuk révén pedig a jó közérzet, a közösségi szellem kialakításában és a nemzeti önérzet emelésében is szerepet játszanak. Mindezek alapján a Maresz kéri, hogy a rendezvényszervezéshez kapcsolódó legfontosabb meghatározásokat rögzítsék a törvényben.

Szintén fontosnak tarja megjegyezni, hogy a rendezvényszervező tevékenység fogalmán belül két üzletágat különböztetünk meg. Az egyik a konferenciaszervezés, a másik az ennél nagyobb területet felölelő eseményszervezés, amelybe beletartoznak az üzleti és egyéb rendezvények, fesztiválok, kulturális és sportrendezvények, kiállítások. Ezen üzletág szabályozása forgalmából és a rendezvényszám figyelembevétele alapján is indokolt.

A West Balkánban bekövetkezett tragédia is felhívta mind a jogalkotók, mind a közvélemény figyelmét arra, hogy a rendezvény olyan egyedi szolgáltatás, amely nagy szakértelmet, kellő körültekintést, tapasztalatot, megfelelő szellemi és anyagi erőforrást igényel. Mindezért kiemelt fontosságú, hogy konferenciaszervező tevékenység mellett a rendezvényszervezésen belül álló másik ágazatra, az eseményszervező tevékenységre is terjesszék ki a tervezetbe foglalt szabályozást.

Ellenkező esetben azok a cégek, amelyek nem kerülnek az új törvény hatálya alá, a még szabályozatlan rendezvényszervezés tevékenység mögé bújva folytathatják veszélyes és törvénytelen tevékenységüket. Ez nemcsak a résztvevők biztonságának alapvető feltétele, de hozzájárul a megfelelő akkreditációval bíró, szakképzett munkaerő utánpótlásához.

 

MH/HE

{module 221}