Egyre népszerűbb a reformétkezés

Hazánkban is egyre több a vegetáriánus étterem – Egy adag húsétel árából több ember is jóllakhat növényi eredetű táplálékokkal.

 

{module 221}

A magyar konyha meghatározó eleme a hús. Távolabb talán nem is eshetne az egyre népszerűbb környezet- és egészségtudatosságot reklámozó trendektől. Az orvosok körében sincs teljes egyetértés abban, hogy csupán növényi eredetű élelmiszerekkel lehet-e teljes értékű a táplálkozás, ám egyes kimutatások azt igazolják, hogy számos rákos, szív- és érrendszeri megbetegedést elkerülhetünk az életmódváltással. Budapest két népszerű vegetáriánus éttermének vezetőit kérdeztük meg arról, mennyire képes itthon meghonosodni ez a felfogás, és miért érzik fontosnak a húsmentes élet népszerűsítését.
Ez az édesvízi hal most még lubickol az akváriumban, hamarosan azonban tányérra kerülhet. Az egyik legegészségesebb főétel.

„Egyre népszerűbb Magyarországon is a vegetáriánus életmód – jelentette ki Takács Ákos, a Mannatural étterem tulajdonosa. – Sok az állandó, visszatérő vendégünk, ám egyre többen látogatnak meg minket kísérletezés céljából is. Persze vannak, akik csupán glutén-, laktóz- vagy cukormentes ételeket keresnek. Egy kínai mondás úgy tartja: Erősítsd magad, hogy erősödjön a nemzet! Fontos, hogy próbáljunk minél kevésbé feldolgozott, minél természetesebb eredetű táplálékot magunkhoz venni. Mindezzel számos betegséget kerülhetünk el, s egészségesebben élhetünk. Nálunk kizárólag nyers vegán ételeket lehet kapni, ami a táplálkozás csúcsa. A székelykáposzta és a Gundel-palacsinta is kizárólag friss alapanyagokból készül. Ám még fontosabb a természetünk óvása, azazhogy gyermekeink minél kevésbé szennyezett környezetben nőjenek fel. Éttermünk épp ezért kizárólag biciklis futárokat alkalmaz. Véleményem szerint az autók háttérbe szorítása és a szmog csökkentése az egyik legfontosabb megoldandó feladat a fővárosban” – fejtette ki Takács Ákos.

Tőlünk nyugatabbra Európa-szerte sokkal elterjedtebb a húsmentes életmód, amely szinte divatot alkot. Éppen ezért kíváncsiak voltunk, mely országok szolgálhatnak – környezettudatosságuk miatt – követendő példaként számunkra. „Úgy gondolom, hazánk sincs igazán rossz helyzetben ezen a téren, elég csupán a számos ökofalvunkra gondolnunk. Továbbá a szűkösebb anyagi lehetőségek is olykor környezetkímélő megoldásokra ösztönöznek, ilyen például a hazánkban is elterjedt komposztálás” – mondta Takács Ákos.

A kizárólag vega, azaz hús mellett tojást, tejet és egyéb állati eredetű alapanyagokat sem tartalmazó ételekre specializálódott Napfényes Étterem ügyvezetője, Horváth Mónika – vendégkörük visszajelzéseiből származó – tapasztalatai szerint külföldön egyelőre jóval népszerűbb ez a fajta egészségtudatos hozzáállás. „Arányaiban is jelentős nálunk a külföldi vendégek száma, sokan jönnek Németországból, Angliából, Olaszországból, a skandináv országokból, Amerikából és Japánból is. A vendégek legnagyobb arányát a törzsközönségünk alkotja, mintegy hatvan százalékban, de egyre több érdeklődő is betér hozzánk, tapasztalataik pedig szinte kizárólag pozitívak.” Horváth Mónika közölte, fő küldetésüket nem kifejezetten a környezettudatos, hanem sokkal inkább az egészséges táplálkozás terjesztésében határozzák meg. „Fontos vetülete ennek az életmódnak a természet védelme. Elég csak belegondolnunk abba, hogy az Egyesült Államok marhafogyasztása miatt Dél-Amerikában hatalmas őserdőket égetnek fel.

Valamint az a tény sem elhanyagolható, hogy egyetlen adag húsétel elkészítésének költéségéből több ember is jóllakhatna növényi eredetű táplálékokból. Mindezek mellett mi elsősorban az egészségesebb életmód népszerűsítését érezzük fő feladatunknak. Köztudott, hogy számos betegség okozója a többletfehérje-fogyasztás, amely az állati eredetű ételekből származik. Mi ezek kiküszöbölésére kínálunk alternatívát, akár a változatos növényi étrend, akár a fehér cukor és a fehér liszt kiküszöbölése vagy gluténmentes termékeink révén. Véleményünk szerint a vegán életmód mind a testi, mind a lelki egészség visszanyerése és fenntartása szempontjából a legalkalmasabb eszköz. Megfelelő odafigyeléssel és tudatossággal minden – szervezetünk számára fontos vitamin és tápanyag – fedezhető növényi eredetű ételekből” – tette hozzá Horváth Mónika.

Bár számtalan érv és ellenérv sorakoztatható fel a vegetáriánus táplálkozás kapcsán, az mindenféleképpen nyilvánvaló, hogy környezetünk szempontjából az egyik legkárosabb tényező a hús túltermelése és pazarlása. Ugyanis minden kárba veszett állati étellel elvész az előállításához szükséges energia, növényi tápanyag és munkaóra. A tapasztalatok alapján azonban szerencsére kimutatható, hogy Magyarországon is egyre többen nyitnak az egészségesebb életmód felé, így segítve a fenntarthatóbb környezetet és fejlődést.

 

Német Dániel

{module 221}