ÁNTSZ – Balaton és a Velencei-tó

Az ÁNTSZ a kijelölt fürdőhelyeket vizsgáljaVan-e megfelelő nagyságú  pihenőhely? Tiszta, rendezett-e a partszakasz? Megfelelő-e a füvesítés, parkosítás? Gondoskodtak-e öltözőhelyiségekről, illemhelyekről? Többek között ezekre kíváncsi az ÁNTSZ, amikor a kijelölt fürdőhelyeket vizsgálja.

{module 221}

A jogszabályoknak megfelelő  minősítési rendszer szerint 2011-ben 172 kapott kiváló, 34 jó, 10 tűrhető, míg 12 kifogásolt minősítést. A fürdővizeket az uniós irányelv szerint négyéves időszak bakteriológiai vizsgálati eredményeinek értékelése alapján kell minősíteni. 

Ez egy bonyolult számítási képlet alapján készül el, ami nem csak egy-egy mintát, illetve vizsgálati eredményt vesz figyelembe, hanem a vízminőség változásait is követi. A kijelölt strandokon a vízminőség vizsgálata az üzemeltető feladata. Az európai uniós előírások szerint a szezonban havonta legalább egyszer kötelező mintát venni.

Az idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű tavaink, a Balaton és a Velencei-tó  mellett található fürdőhelyeken a víz minősége „kiváló”  és „jó” besorolást kapott. Az országban a fürdőhelyeket érintő rendkívüli helyzetről, így például súlyos árvizek és természeti csapások, illetve nagy mennyiségű csapadék okozta rövidtávú szennyeződésekről az ÁNTSZ nem kapott értesítést.

{module 221}