Válasz az éttermi fogyatékosoktól

Válasz az éttermi fogyatékosoktólA június 27-én megjelent Nyílt levél az éttermi fogyatékosok c. vicces(nek szánt) posztról eszembe jutott valami. Talán érdekesek lehetnek a másik oldal tapasztalatai is. Annyit kell tudni hozzá, hogy jómagam 2,5 évig pizzafutárként dolgoztam egyetem mellett. Nos, nézzük, milyen vásárlókkal, milyen helyzetekkel találkozik az átlag pizzafutár:

{module 221}

1. A vevő, aki leadja a rendelést, majd kiszállításkor közli, hogy ő  nem azt kérte. Van, aki elfelejti mit rendelt, de legtöbben ezzel akarnak kedvezményhez jutni. Volt olyan ügyfelünk, aki ha rendelt, a főnököm rögtön kikészített egy kólát, mert már ismertük, és rendszeresen azt állította, kólát is kért (holott persze nem).

2. Ennek az egyik alfaja, aki olyan tételt is számon kér (anyázva), amit nem rendelt meg. Pl. összekeveri a pizzériákat, és nem éppen irodalmi stílusban követeli az ajándék üdítőjét, holott a mi pizzériánknál 15 éves fennállása alatt soha nem volt ilyen akció. Ha ezt megmondod neki, akkor egy hazug … vagy.

3. Aki nem tudja / rosszul tudja a saját címét. Nem vicc, nem is gondolnátok, milyen sokan vannak.

4. Akinek a házára nincs kitéve a házszám (sőt, az egész utcában egyetlen házszám sincs, tehát kiszámolni se lehet), de még véletlen se szól, honnan lehet megismerni, hova kéne menni. (Kis kitérő: Őszintén szólva nem tudom fölfogni, hogy ha valaki épít egy 30-40-50-akárhány milliós házat, miért nem tud kitenni egy 2000 forintos házszámot.)

5. Aki rosszul adja meg a telefonszámát (ezt a hívószámkijelzés segítségével ki lehet szűrni), vagy rendel, aztán kikapcsolja a telefont. Vagy simán csak nem veszi fel, ha a futár keresi.

6. Aki társasházba rendel, és nem adja meg az emeletet, ajtót, és/vagy nem a kaputelefonon lévő nevet mondja be.

7. Simán csak nem jó  a csengő, illetve kaputelefon, de erről nem szól rendeléskor.

8. A 3.-7. három pont persze szabadon kombinálható. Ott vagyok egy tízemeletes előtt, a kaputelefonon nincs a megadott név. Hívom a megadott telefonszámot, nem veszik fel. Öt perc várakozás után valaki végre jön, és beenged (szomszédhoz nem kapuzok, mert akkor az lesz a baj). Föl a megadott emeletre, ajtószám nincs, a névtáblákon nem találom a megadott nevet. Telefont még mindig nem veszi föl. Ilyenkor mi van? Elkezdesz ordítani a lépcsőházban, hogy „ki kért itt pizzát?” Esetleg sorra próbálod az ajtókat? Vajon mit gondol a vevő, ilyen körülmények között hogy talál oda a rendelése? Ha ilyen esetben (tényleg) szépen, illedelmesen megkérem, hogy legközelebb gondoljon erre, betelefonál a főnökömnek, hogy a futár kioktatta.

9. Aki a „45 percen belül szállítjuk” mondatot úgy értelmezi, hogy a rendelése pontosan 45 perc múlva lesz ott. És közben elmegy vásárolni, zuhanyozni, kocsmába, stb. Aztán mikor fél óra múlva ott vagyok, még nincs otthon, és szobrozok a ház előtt.

10. Aki fölteszi a fülhallgatót, esetleg bömbölteti a házimozi-rendszert. Volt, hogy ott álltam az ajtó előtt, hallgattam a Terminátor 3-at, miközben már ököllel ütöttem az ajtót, de nem hallották meg, a telefont meg pláne.

11. Aki csatak részeg. Ó, az egyik kedvencem! Ez akkor a legjobb, mikor még vitatkozni is kell vele valamin, persze legtöbbször nem neki van igaza. Részeg emberrel ugye eleve könnyű vitázni, meg agresszív se szokott lenni…

12. Aki a futárral veszekszik, ha problémája van az étellel. Most elárulok egy nagy műhelytitkot: nem a futár készíti a kaját, és – lehet, hogy ez hihetetlen – még csak nem is ő a cég tulajdonosa, üzletvezetője. Ha az étellel bármilyen probléma van (elcserélték, elrontották, stb.) azzal ő ott a helyszínen nem tud mit csinálni, maximum ugyanazt, mint te: telefonálni a főnökének. Itt szeretném eloszlatni azt a tévhitet, hogy ha bunkók vagyunk azzal, aki nem a probléma előidézője (a „balfasz futár”), az mindent megold. Nem, nem old meg semmit. A futár nem fog neked a saját kontójára kedvezményt meg ajándékot adni, mikor nem ő hibázott. Vagy te ingyen dolgoznál, ha a főnököd elszúrt valamit?

13. A futárcég hibáján kívül is történnek előre NEM látható késések, malőrök. Az autó elromolhat, a futárt baleset érheti, megállíthatja a rendőr, utat zárhatnak le baleset miatt, és emiatt jókora kerülőt kell tenni, halálos baleset szemtanúja lehet (mind megtörtént), stb. De ha szimplán csak dugó van, a rendelés felvételekor ezt se lehet tudni, és a futárnak nincs kék lámpája.

14. Telefonbetyár hívások (ebből szerencsére nincs sok).

15. Meg amit épp kifelejtettem… elhiheted, a 2,5 év alatt voltak cifra esetek.

Hogy ezek hogy kapcsolódnak az előzmény nyílt levélhez? Csak úgy, hogy egy futár általában nem egy rendeléssel indul útnak. Ha az első helyen megszívja valami ilyesmi miatt, annyival később fog kiérni a többi címre. Az ilyen esetek pedig nem is ritkák. Ha elmegy mondjuk négy helyre, és ebből az első kettőnél csúszás van, a negyedikre már komoly késést lehet összeszedni. Tehát ha késik a rendelésed, könnyen lehet, hogy nem a „baromarcú futár” volt a hülye, hanem valaki, aki hozzád hasonlóan ételt rendelt.

Egyébként azt gondolom, aki dolgozik, néha hibázik is. Mivel nem ritkán 3-4 ember kezén keresztülmegy a rendelés (aki felveszi, aki elkészíti, aki csomagolja, aki kiszállítja), van néhány hibalehetőség. Érthető, hogy az éhes vevő ennek nem örül. Normálisabb helyeken azonban általában tudják kezelni a problémákat. Az mondjuk érdekes kérdés, hogy ha valaki már nem először elégedetlen az adott céggel, miért rendel megint onnan (vadász, vadász…). Én biztos nem tenném. Ahol én élek (160ezres megyeszékhely), 30-35 olyan pizzéria van, akik ki is szállítanak. Szóval van miből válogatni.

És végül ami az ápolatlanságot illeti: részben jogos. Viszont 12-13 óra munka alatt esőben, hóban, kánikulában bizony be tud piszkolódni az ember ruhája. Már csak azért is, mert el se tudod képzelni, néha milyen retkes helyekre rendelnek ételt.

(homar.blog.hu)

{module 221}