Augusztus 25: Borszerda

A nagy nyári szabadságok lezárásaképpen érdemes lesz egy jó vacsorát elkölteni jövő héten a Borszerda programhoz csatlakozó éttermek valamelyikében. Ezek az éttermek szerdán féláron adják a jóféle magyar bort, és egy részük külön erre az alkalomra borszerdai menüt is összeállít, minden fogáshoz a hozzá legjobban illő könnyű fehérbort vagy rozét kínálva.

Augusztus 25-e ismét Borszerda. A programhoz csatlakozó éttermek ilyenkor féláron adják a minőségi magyar borokat, és meghívják az ebéd- vagy vacsoravendégeket egy pohárkára a ház borából. Az idei négy Borszerda közül ez a második; az első a magyar fajták köré szerveződött, a mostani pedig a könnyű fehérborokra és a nyár slágerének számító rozékra épül. Ősszel a könnyű vörösborok és a testes fehérek kerülnek terítékre, télen pedig karácsonyi kóstolóval lepik majd meg vendégeiket az éttermek.

Ezekhez a borokhoz álmodtak ételkölteményeket azok a séfek is, akik úgy döntöttek, hogy részt vesznek a Borszerda menüversenyében. A www.borszerda.hu oldalon máris megtalálhatók azok az menük, amelyeket a szakácsok kitaláltak, és amelyeket a borszerdán egy-egy bor társaságában kínálnak a vendégeknek. A beküldött menük közül egy héttagú szakmai zsűri választja ki a legjobbakat, amelyeket a Borszerda csapata külön is a vendégek figyelmébe ajánl. A verseny szabályzata szerint az ebéd- és vacsoramenüket a Borszerda napján azon az áron kell kínálni, amit a pályázó a menü leadásakor megjelölt.

Borszerdán nemcsak éttermek, hanem kis- és nagykereskedések is kínálnak kedvezményesen borokat a vásárlóknak. A regisztrált kereskedők – akik ugyancsak megtalálhatók a www.borszerda.hu honlapon – jellemzően 10–20 százalékot engednek áraikból ezen a napon. A Borszerda csapata arról is gondoskodott, hogy az ebédről vagy vacsoráról hazatérőket a Főtaxi kedvezményes tarifával szállítsa el: a borszerdázás után hazatérőknek csupán annyit kell megtenniük, hogy a taxi rendelésekor a 267 számot is beüssék, illetve jelezzék a diszpécsereknek.

A menüverseny zsűrijének tagjai:
Benke László mesterszakács
Horváth Zoltán Törzsasztal Gasztronómiai Magazin
Buday Péter mesterszakács
Vrábel Krisztina Dolce Vita
Szatmári Nóra Kulinárisvilág.hu
Zsupos Ildikó Ízek és Érzések
Habik Erzsébet Vidéki Ízek