Ellenőrzések a Budai Várban

A Fővárosi Közterület-felügyelet kezdeményezésével Idegenforgalmi Ellenőrzési Akció volt a Budai Várban 2010. augusztus 16-án. Az akcióhoz a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal, a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ), az APEH, a Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Vám-és Pénzügyőrség és a BRFK Bevetési Főosztálya csatlakoztak. A közös akció célja, a közterület használat, vendéglátó ipari létesítmények, az illegális árusok felszámolása, illetve minden az idegenforgalmat negatívan befolyásoló tényező kiszűrése, megszüntetése.

Az akcióban összességében 25 fő vett részt. Az intézkedések során a kitelepülő árusok engedélyét, a nyugtaadást, az idegenvezetést, valamint a közterület használati engedélyt ellenőrizték az akcióban részt vett hatósági személyek.

A Fővárosi Közterület-felügyelet munkatársai ez alatt 15 intézkedést hajtottak végre, melyek többsége illegális árusokkal szembeni eljárás, valamint a közterület- használati engedélyek ellenőrzése volt. A Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége, illetve a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal együttesen 15 alkalommal ellenőrizték az idegenvezetést, 2 esetben jogosulatlannak bizonyult és mind a 2 esetben feljelentés született. A rendőrség munkatársai 2 esetben végeztek igazoltatást és vigyáztak az esetleges hatóság elleni erőszakra. Az APEH 3 esetben nyugtaadást, valamint 2 esetben alkalmazotti ellenőrzést végeztek és 5 jegyzőkönyv született.