Az otthon zöld füvén

A Magyar Turizmus Zrt. kutatása szerint ismét népszerű és sikeres volt a Magyar Nemzeti Parkok Hete. A rendezvénysorozat 2012. június 18–24. között immár hatodik alkalommal várta az érdeklődőket szakmai, kulturális és ökoturisztikai programokkal.A rendezvénysorozat eredményességét, a Magyar Nemzeti Parkok Hetét követően, kérdőíves felmérés során vizsgálta az MT Zrt. a nemzeti parkok igazgatóságainak körében.

 

{module 221}

A kutatás szerint az egyhetes nagyközönségi rendezvénysorozat alatt a nemzeti parkok összességében közel 20 ezer vendéget fogadtak (átlagosan közel kétezer vendéget), ami 79%-kal haladta meg a szokásos forgalmat. Idén nem volt olyan nemzeti park, ahol nem haladta volna meg a látogatói forgalom a szokásosat, három esetben több mint 50%-kal többen fordultak meg, mint máskor. A látogatószámbeli szórás is nagy volt. A legtöbben a Balaton-felvidéki és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban jártak. Az igazgatóságok tapasztalatai szerint a látogatók zöme a sajtóból, illetve prospektusokból, kiadványokból és a barátoktól, ismerősöktől értesült a rendezvénysorozatról.

A programsorozatot június 15-én szakmai konferenciával nyitották meg, amelyet „Örökségturizmus és örökségvédelem hazánk világörökségi helyszínein” címmel a bódvaszilasi Művészetek Magtárában rendeztek meg. A szakmai napon – melynek sikeréhez az MT Zrt. szakmai előadásokkal járult hozzá – mind a tíz hazai nemzeti park képviseltette magát. A válaszadók az előadások hasznosságát jónak, illetve kitűnőnek ítélték meg, az átlagosztályzat 4,0 lett. A barlangi és felszíni túrákat (Esztramos és Alsó-hegy) a nyolc résztvevő kitűnőnek értékelte, így az átlagosztályzat 4,9 lett. A 3D vetítés 4,6 átlagosztályzatot kapott. 

A Magyar Nemzeti Parkok Hete keretében a tíz hazai nemzeti park többek között nappali gyalogos túravezetéssel és gyógynövényismereti bemutatóval (kilenc és öt említés), éjszakai gyalogos túravezetéssel (négy említés), madármegfigyeléssel, illetve kézműves programokkal (három-három említés), kerékpáros-, kenu- és barlangtúrával (két-két említés), időszaki kiállításokkal (két említés), gombásztúrával, botanikai túrával és lepkefotózással, (két-két említés), várta a látogatókat, bemutatva Magyarország gazdag természeti és kultúrtörténeti örökségét. Az MT Zrt. június 16-án, Aggteleken, a Baradla-barlang előtti téren hasznos információkkal és turisztikai ajánlatokat tartalmazó kiadványokkal látta el a nagyközönségi érdeklődőket, akik „zöldturisztikai tudásukat” is próbára tehették ajándékokért cserébe.

A meghirdetett ingyenes vagy kedvezményes programokon a nemzeti parkok területén összesen közel hétezren vettek részt. Legtöbben a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén fordultak meg ezeken a programokon.A kutatás eredményei alapján a nemzeti parkok közül hét szerint az akció hatására bővülni fog a látogatók köre, ezért szívesen részt vennének hasonló akciókban, amelyek akár hétköznap, akár a főszezonon kívül hozzájárulhatnak a látogatóforgalom növekedéséhez. 

A Magyar Nemzeti Parkok Hete rendezvénysorozatra – mely a szakmabelieket és a turistákat egyaránt megmozgatja – először 2007-ben, a Zöld Út tematikus év keretében került sor a Vidékfejlesztési Minisztérium (korábban KvVM) és a Magyar Turizmus Zrt. közös szervezésében, amely már akkor igen kedvező fogadtatásra talált.

{module 221}