BB: Berlin-Budapest

a jövőben szoros együttműködésben dolgozik a kiválasztott tengerentúli piacokonA turisztikai marketing terén Berlin és Budapest a jövőben szoros együttműködésben dolgozik a kiválasztott tengerentúli piacokon. Az erről szóló együttműködési megállapodást Budapesten írta alá a két turisztikai promóciós szervezet, a Berlin Tourismus Marketing GmbH és a BTH Budapesti Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, Burkhard Kieker és Fekete László.

A két marketingszervezet együttműködését a Német Turisztikai Hivatal (DZT) kezdeményezte. Petra Hedorfer, a DZT igazgatótanácsi elnöke így nyilatkozott: „Berlin és Budapest az európai küldőpiacokon sportszerű versenytársként van jelen. A tengerentúli piacokon azonban Európára egyre inkább egységes úticélként tekintenek. Így az együttműködés a két főváros számára jelentős előnyökkel járhat, hiszen egy egymást kiegészítő, összetett kínálattal jelenhetnek meg, és a közös fellépéssel, a közös akciókkal jelentős előnyökhöz juthatnak a marketing terén. „

A közép- és kelet-európai országok nyitása, turisztikai és befektetési lehetőségei miatt a tengerentúli piacokon megnőtt a kereslet az új európai úticélok iránt. Különösen az amerikai, a kanadai, a brazil és a japán piac érdeklődése tolódott el az eddigi nyugat-európai desztinációk (pl. London-Párizs-Róma) felől Közép-, illetve Kelet-Európa (pl. Berlin-Budapest-Prága-Bécs) irányába. Ez ígéretes lehetőséget ad a két turisztikai célpontnak, Németországnak és Magyarországnak arra, hogy a tengerentúli utazási üzletágban új, közös kínálati elemekkel jelenjenek meg.

Az aláírt megállapodás közös célcsoportként definiálja Brazíliát, Japánt, Indiát, Kínát és Koreát.

A tervek szerint a két marketingszervezet közös prezentációkat, sajtótájékoztatókat és roadshow-kat szervez majd, valamint közösen kiadott hírlevelekkel és a két országot bemutató szakmai és sajtó tanulmányutakkal erősítik jelenlétüket a tengerentúli célpiacokon. Ezen felül pedig keresztpromóciós – akciókat (cross promotion) is szervezhetnek a partnervárosokban.

„Közös célunk, hogy a különböző tengerentúli promóciós csatornákon összekössük a budapesti és berlini turisztikai kínálatot” – nyilatkozta Burkhard Kieker és Fekete László a közös munkáról.

A sajtótájékoztató végén Burkhard Kieker mosolyogva jegyezte meg, hogy a berlini vonzerő fontos „alkotóeleme” a currys kolbász, amelyre a kirendeltség kertjében felállított sátrakhoz invitálta a résztvevőket.