A currys kolbász története

zsírban sült berlini főtt kolbász (Berliner Dampfwurst)Berlint a második világháború után megszállta a négy győztes hatalom. A berlinieket leginkább az amerikaiak életstílusa és természetesen étkezési szokásiak nyűgözték le. Az egyik tipikus amerikai étel a „steak ketchuppel” adta az ötletet egy berlini hölgynek, Herta Heuwernek az új gyors étel feltalálásához. A steaket helyettesítette zsírban sült berlini főtt kolbásszal (Berliner Dampfwurst), a ketchup helyett pedig – amely akkoriban még ismeretlen volt Németországban – Herta paradicsompüréből, curryből, csiliből és más fűszerekből kevert szószt. Lehet, hogy egy amerikai ketchupos üveg hátán lévő összetevői listából merített ihletet. Így született meg a világ első currys kolbásza – bár a név valószínűleg már csak az idők során ragadt rá. Herta későbbi falatozóját, amely a Kaiser-Friedrich-Straße és a Kanstraße sarkán volt, „A világ első currys kolbász sütödéjének” nevezte el.

Herta Heuwer currys szószát 1958-ban szabadalmaztatta Chillup (a csili és a ketchup szóból) néven. Kérelmét 1959. január 21-én jegyezték be. Később így emlékezett a feltalálás napjára: „Esős őszi este volt 1949-ben, szeptember 4-én. Úgy esett, mintha dézsából öntenék, senki nem volt a bódémnál. Unalmamban fűszereket kevertem a paradicsompürébe – isteni íze volt.”

Az eredeti berlini currys kolbász szósza paradicsompürét, ivővizet, curryport, édesnemes és csípős paprikát, Worchester-szószt, cukrot, sót, csiliport és gyümölcskonzervet tartalmaz.

Az eredeti berlini currys kolbász egy bél nélküli kolbász. Ezért aztán ezt a fajtát berlini sült kolbásznak is nevezik (Berliner Bratwurst). Világos hús- és zsírmasszából áll, és a vörösáruk családjába tartozik (hőkezelt, gyakran füstölt, húspépből készült termék). A nem bélbe töltött currys kolbász előállításához egy speciális eljárásra van szükség. Ám Berlinben találkozhatunk a bélbe töltött currys kolbásszal is, de az már inkább virsli. Berlinben a currys kolbászt hagyományosan zsírban, illetve olajban sütik meg.

A szászországi Johanngeorgenstadtból származó hentes, Max Brückner az 1940-es évek végén kezdett el a bél nélküli kolbásszal kísérletezni, hiszen ebben az időben a természetes bél ritkaságnak számított, és ezért drága is volt. Eredetileg a hús- és zsírmasszát bélbe töltötték, amely megdermedt, és a kolbász így elnyerte formáját. Ám az új eljárásnak köszönhetően a kolbász bél nélkül is megtartotta formáját.

Az 1950-es évek elején Brückner Nyugat-Berlinbe költözött, ahol tökéletesítette találmányát, és elkezdte árulni az újfajta kolbászt. Első vásárlója a Berlin Spandau városrészében lakó Jankowitz-család volt: a „héj nélküli spandaui” (Spandauer ohne Pelle) és a közkedvelt paradicsomszósz (á la Herta Heuwer) nagy népszerűségnek örvendett. Később, amikor már több falatozó is árulta a kolbászt, kezdett meghonosodni a bél nélküli currys kolbász név is.

Az eredeti berlini bél nélküli currys kolbász az alábbi hozzávalókból áll: kb. 60% hús (sertés/marha), kb. 30% zsír, víz, só és fűszerek. Az összetétel eltérhet a készítőtől és a minőségtől függően. Az előállításánál a zsíros húspépet nem bélbe, hanem egy vízfürdő fölötti hosszú csőbe töltik, ahol kicsapódik a pépben található fehérje. Ezután a kolbászkígyót hosszában felszeletelik. Egyes gyártók műbéllel dolgoznak, amelyet az elkészítés után eltávolítanak.

A currys kolbász elkészítése olajsütőben vagy mély sütőedényben történik, amelyben felmelegítjük az olajat. A bél nélküli currys kolbászt legalább 1/3-ig el kell hogy lepje az olaj. A minőségi növényi olajok tökéletesen megfelelnek, de a legideálisabb a földimogyoró-olaj. A sütési hőmésrséklet kb. 1600C – semmi esetre se süssük melegebben! Süssük a kolbász minden oldalát addig, amíg egy zárt, mogyoróbarna héj keletkezik rajta. A tálaláshoz a szószt tartsuk szobahőmérsékleten. Hasznos tipp: Ha a szószt a kolbász mellé és nem rá öntjük, akkor ropogós marad. Ha beles currys kolbászt készítünk akkor kevés olajat használjunk és csak közepes hőmérsékleten süssük. Ezt a fajtát a sütés előtt felül vágjuk be, különben szét fog nyílni. Ha lefagyasztottuk a kolbászt, a sütés előtt teljesen engedjük fel. A kolbászokat mindig legalább 700C hőmérsékletre fel kell melegíteni, hogy az esetleges baktériumokat elpusztítsuk. Köretként kínáljunk párolt hagymát vagy egy finom salátát.

A falatozó bódé volt helyén 2003-óta a Kantstrassén, a Kaiser-Friedrich-Strasse sarkán emléktábla áll Herta Heuwer tiszteletére. Ha Berlinben jár, nézze meg ezt a helyet, és emlékezzen meg csendben arról a hölgyről, akinek a világ a currys kolbászt köszönheti.