Rövid hírek 2010.06.20.

Élményvonattal a Balaton északi partjáraÉlményvonattal a Balaton északi partjára

A MÁV Nosztalgia a klasszikus balatoni kirándulások hangulatát idéző vonatot indít június 26-án, szombaton a Balaton északi partjára, amelyen az uticél érdekessége mellett már maga az utazás is élmény. Badacsonyi bortúrára utazhatunk vagy meglátogathatjuk a tapolcai Tavasbarlangot, de akár a NOHAB mozdonyt is lefotózhatjuk a nyílt pályás megálláson.
A nyári balatoni, vonatos kirándulásokat sokak a száztonnás piros dízelmozdonnyal, a NOHAB-bal kötik össze, amely évtizedeken át közlekedett ezen a vonalon. Június 26-án észak-balatoni kirándulást szervez a MÁV Nosztalgia, amely során az utasok választhatnak a régió kínálta számos programlehetőségből és látványosságból. A menetrend szerint az utas választja ki az úti célját, majd az adott városban leszáll, és az élményvonat visszafelé felveszi.

Az élményvonat június utolsó szombatján reggel startol a Nyugati pályaudvarról, majd első megállója a Balatonfüred előtti alagútnál lesz, ahol a vonatozás szerelmesei kívülről is fotózhatják a mozdonyt és a vonatot, amint az a nyílt pályán közlekedik.
Aki a Balatonfüreden leszáll a vonatról, két strand és egy élményfürdő, a tavaly megnyílt Sundance Park, valamint a Vaszary múzeum és a Csopaki borvidék kínálatából is választhat.
„Utazásainkkal szeretnénk új típusú utazási élményt biztosítani a kivételes programokra nyitott, világot látni vágyóknak. Célunk, hogy a maga nemében kuriózumnak tekinthető szolgáltatást nyújtsunk, melyek színt visznek utasaink, partnereink életébe.” – mondta Szendrey András a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezetője.

*****

Árvízkárosult gyermekek üdülése Zánkán

Az elmúlt hetekben Magyarországot is sújtó heves esőzések és szélsőséges időjárás nyomán kialakult árvízi helyzet több ezer embert – köztük gyermekeket – érint. Ezek a gyermekek és szüleik most lakóhelyüket és értékeiket mentik, védik, és próbálják rendbe hozni, így pihenésre, üdülésre nem gondolhatnak.
A Magyar Turizmus Zrt. és annak két regionális irodája, az Észak-Magyarországi RMI és a Balatoni RMI az árvízkárosult gyermekek javára felvette a kapcsolatot a régiók turisztikai szolgáltatóival – a Magyar Szállodaszövetség felhívásához csatlakozva – annak érdekében, hogy minél több üdülési felajánlást tudjanak összegyűjteni az érintett települések lakói számára.
A Balaton régióban a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum már június 12-én fogadták az első turnust, majd ezt követően 14-én és 17-én érkeztek gyermekek a Balatonhoz az észak-magyarországi régióból: Felsőzsolcáról, Boldváról, Pusztavámról, Szendrőládról és Szendrőről.

*****

Magyar alelnök az Európai Turisztikai Bizottságban

Június 10-én az Európai Turisztikai Bizottság Brüsszelben megrendezett 55. igazgatósági ülése és 78. közgyűlése keretében a résztvevők a Szervezet egyik alelnökévé választották Dr. Róna Ivánt, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatóját. A tisztség rendkívüli elismerése hazánk európai turizmusban betöltött szerepének, valamint a Magyar Turizmus Zrt. és Dr. Róna Iván ETC-ben folytatott tevékenységének. Az eddigi elnök, az osztrák Arthur Oberascher hatévi eredményes munka után leköszönt posztjáról, helyébe a korábbi alelnök, Petra Hedorfer, a DZT (Német Turisztikai Központ) vezérigazgatója lépett. Az ETC a 39 európai ország nemzeti turisztikai hivatalait tömörítő marketingszervezet, amelynek fő célja Európa mint turisztikai desztináció promóciója a tengerentúli küldőpiacokon.

*****

Vevőakadémiát épít a METRO

Letették az alapkövét a METRO budaörsi központja mellett épülő Vevőakadémiának, amely egy, a legmagasabb minőségi és szakmai elvárásoknak megfelelő tankonyhát is magába foglal. A METRO az ügyféligények jobb kiszolgálásával és speciális szolgáltatások bevezetésével válaszol a kereskedelemben legújabb kihívásaira.
A 12 főzőhelyes tankonyhában tematikus programokkal várják a magyar gasztronómia szereplőit, pl. Hungarikumok és a magyar mezőgazdaság egyéb értékei, valamint Édesvízi halaink és a belőlük készíthető ételek akkreditált felnőttképzési programok keretében.
Az idén őszre elkészülő létesítményben mindezek mellett kávézó, étterem, a kereskedők számára mintaüzlet és konferenciaterem is helyet kapnak.

*****

Ismét Superbrands díjas lett a Magyar Turizmus márka

A Magyarországon hat éve sikerrel működő Superbrands program keretében 2010-ben is odaítélték a legjobb fogyasztói márkáknak járó díjakat. A címmel minden esetben hosszú távú és tudatos márkaépítési tevékenységet jutalmaznak. A 16 tagú, független marketing- és kommunikációs szakemberekből álló bizottság döntésének értelmében a Magyar Turizmus márka 2010-ben is Superbrands minősítést kapott. A márka a tavalyi év után immár másodszor részesült a nemzetközileg elismert Superbrands Program díjában. A cím elnyerése nemcsak a magyarországi turizmust teljes körűen és versenysemleges módon képviselő Magyar Turizmus Zrt. munkájának, hanem mindazon magyar turisztikai szolgáltatók ismételt elismerését jelenti, akik napi szinten a vendégek elégedettségén fáradoznak. A sikerben rendkívül fontos szerepe van továbbá a hazai média belföldi turizmus népszerűsítésére irányuló tevékenységének is. A nemzeti turisztikai marketingszervezet, a turisztikai szolgáltatók és a hazai média hosszú évekre visszanyúló együttműködésének eredményeként a belföldi turizmus presztízse megerősödött.
A Superbrands megtisztelő címet a nyertesek egy évig viselhetik.