Díjazzák a TDM-et

A turisztikai desztinációs menedzsment (TDM) rendszer és a TDM szervezetek sikeres működésének ösztönzése érdekében a Magyar Turizmus Zrt. megalapította „Az év TDM szervezete”- és „Az év TDM menedzsere”-díjat.

{module 221}

„Az év TDM szervezete” egymillió Ft díjazásban részesül, melyet marketing célokra használhat fel, míg „Az év TDM menedzsere” a címet egy évig birtokolhatja, valamint értékes tárgynyereményt kap.
A jelölteket a szakmai munka értékelése és a kialakított partnerségi kapcsolataik alapján a Magyar Turizmus Zrt. és a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai Főosztálya nevezi meg 2011. december 1-ig. 

„Az év TDM szervezete” esetében a jelölési és elbírálási kritériumok:- NGM által regisztrált szervezet,- tagsági kör reprezentativitása, folyamatos bővítése,- tervezett szakmai programok és megvalósításuk állapota,- vendégéjszaka-szám tekintetében növekedést tudott felmutatni a megalakulása óta.
Az elbírálásnál előnyt élveznek azok a TDM szervezetek, melyek Tourinform irodát tartanak fenn.

„Az év TDM menedzsere” esetében a jelölési és elbírálási kritériumok:- szakmai munkája magas szintű,- turisztikai desztinációját hitelesen képviseli,- munkája a saját szervezete és régiója szerint is hatékony.

A jelölést követően a díjra esélyesek nevezését egy, a fenti szervezetek képviselőiből álló szakmai értékelő csoport bírálja el, majd a döntést a díj kiírója, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója hozza meg.

A díjakat 2012. február 1-jén, a Turisztikai Évadnyitó Fogadáson adják át. A turisztikai desztinációs menedzsment (TDM) viszonylag új fogalom a turisztikai szakmában, ennek ellenére a remények szerint az utóbbi évek legjelentősebb változását jelenti a magyarországi turizmus szervezeti életében. Az önkéntes alapon szerveződő, helyitől a térségi, majd végül regionális és országos szintig kiépített TDM rendszer kialakítását a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia a legfontosabb országosan kiemelt turisztikai szervezet- és rendszerfejlesztési célként határozta meg. 

A 2008-as és 2011-es pályázati felhívást követően számos TDM szervezet alakult, melyek közül sokan sikerrel pályáztak. A TDM szervezetek megalakulását és a TDM rendszer mielőbbi kiépülését a Magyar Turizmus Zrt. a hazai turizmusfejlesztés kiemelten fontos területének tartja.

{module 221}