Hollandok Budapesten

A Magyar Turizmus Zrt. évekig tartó lobbizásának köszönhetően, Budapesten került megrendezésre a holland turisztikai szakma legnagyobb éves kongresszusa, az ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen), azaz a Holland Utazási Irodák Szövetségének éves közgyűlése, október 6-9. között. A Szövetség véleménye szerint Budapest az az európai nagyváros, amely képes a szolgáltatásain keresztül az idelátogató turistát „megmozgatni”, „inspirálni”, ezért a rendezvény a ,,get inspired” („meríts ihletet”) mottó jegyében zajlott. A közgyűlés keretében több száz holland utazási szakember, illetve utazási iroda tulajdonos ismerhette meg Magyarország turisztikai kínálatát, így az esemény komoly hatással lehet a későbbiekben a holland beutazó forgalomra.

 

{module 221}

Az 1966-ban alapított Holland Utazási Irodák Szövetsége (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen – ANVR) a legnagyobb hollandiai utazási szakmai szervezet, mely jelenleg 1.500 utazási iroda és 200 tour operátor taggal rendelkezik. A Szövetség tavaly Kairóban tartotta éves konferenciáját, és most célzottan egy európai nagyvárost kívánt megszólítani. Hazánk sikere többek között a Flamand Utazási Irodák (VVR) – az MT Zrt. közreműködésében megvalósult – 2008-as budapesti kongresszusának is köszönhető, amely kiváló referenciául szolgált a hollandiai testvérszervezetnek. 

A holland turisztikai szakma „krémjét”, azaz a budapesti közgyűlésen részt vevő 230 utazási iroda tulajdonost és vezetőt október 6-án az MT Zrt. részéről Horváth Gergely vezérigazgató és Urbányi Péter, a Zrt. Benelux külképviseletének vezetője köszöntötte a vendégek tiszteletére rendezett gála vacsorán a Gerbeaudban. A konferencia hivatalos megnyitójára október 7-én került sor a RaM Colosseumban, melyet Frank Oostdam, az ANVR ügyvezető igazgatója és Steven van der Heijden, a TUI Hollandia vezérigazgatója és a Holland Utazási Irodák Szövetségének elnöke tartott.

A megnyitót követő sajtótájékoztatón elsőként Horváth Gergely beszélt a holland turisztikai piac jelentőségéről, majd Frank Oostdam sorakoztatta fel azokat az érveket, amelyek miatt a Szövetség idén a magyar fővárost választotta közgyűlése helyszínéül. Steven van der Heijden pedig Magyarország, mint turisztikai desztináció eladhatóságát értékelte. A rendezvényen a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ), valamint a Magyar Beutaztatók Szövetsége (MABEUSZ) is képviseltette magát.

A szakmai kapcsolatok mellett a rendkívül nyitott és az innovációra érzékenyen figyelő holland résztvevőket a Magyar Turizmus Zrt. számos módon „inspirálta” Magyarország turisztikai kincseinek megismerésére. A konferenciát megelőzően, az MT Zrt. Benelux külképviselete a holland utazási szakma első számú médiumában, a ReisRevue-ben, valamint Hollandia egyik legjelentősebb szakmai magazinjában, a Travelution c. szaklapban desztinációs összeállítást jelentetett meg, illetve a BTS szakmai kiállításra is felhívta a figyelmet.A ,,get inspired” mottó jegyében a nemzeti turisztikai marketing szervezet október 7-én, három helyszínen, különböző izgalmas programokkal is segített a holland szakembereknek ihletet meríteni Magyarország turisztikai kínálatából. A résztvevők megismerhették az újragondolt magyar gasztronómiát egy interaktív demonstrációs főzés során, de megtapasztalhatták a dizájn és a pálinka, valamint az építészet és az innováció kapcsolatát is. 

Október 8-án a konferencia a Lázár Lovasparkban folytatódott, majd a félnapos szakmai eszmecserét követően, interaktív felfedező séták segítségével ismerhették meg még jobban a fővárost a vendégek a délután folyamán. 

Az MT Zrt. szervezésében a közgyűlés résztvevőit a Parlamentben is fogadták október 8-án este, ahol a MUISZ és MABEUSZ elnökei köszöntötték a résztvevőket, mintegy jelképesen is üzenve ezzel, hogy hazánkban a turizmus és a turisztikai szakmai szövetségek szerepe jelentős, és a magyar turizmusdiplomácia kiemelkedően fontos rendezvénynek tartja az ANVR éves kongresszusát. A parlamenti fogadást ünnepélyes gálavacsora követte a Néprajzi Múzeumban.

Mindkét protokoll eseményt megtisztelte jelenlétével a Holland Királyság magyarországi nagykövete Robert Milders úr is.

Másnap, a konferencia zárónapján pedig egy workshop-ra került sor a VAM Design Centerben, melyen a magyar beutaztató szakma képviselőinek lehetősége nyílt tárgyalásokat folytatni a holland partner irodákkal. Hollandia Magyarország 11. legfontosabb turisztikai küldőpiaca. A KSH legfrissebb, 2011. január-júliusi statisztikai adatai szerint 169.109 holland vendégéjszakát regisztráltak a hazai kereskedelmi szálláshelyeken az év első hét hónapjában, ami 8,3%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A holland beutazóforgalom tekintetében a Balaton piacvezető szerepét átvette Budapest; a városlátogatás feljövőben van, amit a hollandok gyakran kombinálnak eseményturizmussal (pl. a Sziget Fesztivál első számú küldőpiaca) A holland kiutazóforgalom 17%-a kempingturizmus, Magyarország esetében kedvezőbb a kép, a teljes forgalom közel 30%-a irányul a hazai (elsősorban balatoni) kempingekbe. A hollandokban pozitív kép él Magyarországról. Ismerik termálfürdőinket, gasztronómiai és borkultúránkat, valamint egyedi és gazdag kulturális kínálatunkat.

A holland utazók értékelik a hazánk által nyújtott kiváló ár-érték arányt, a magyarok vendégszeretetét és a hollandokénál sokkal kedvezőbb klímát.

{module 221}