Jogtalanul kérnek pénzt a Parlament-látogatásért

Január óta turistánként 1750 forintot kell fizetniük a Parlament meglátogatását szervező utazási irodáknak és idegenvezetőknek, a Magyar Nemzet szerint azonban az uniós polgárok számára ez ingyenes lehetőség.

 

{module 221}

Jogszerűtlenül kér a Parlament idegenforgalmi osztálya helyfoglalási díjat az Országház meglátogatásáért a hazai utazási irodáktól, idegenvezetőktől – derül ki a Magyar Nemzet írásából. 

Adamikné Juhász Nóra idegenvezető elmondta, hogy a Parlament idegenforgalmi osztálya által készített szerződés szerint minden, a szerződő által delegált turista után előre be kell fizetni 1750 forint helybiztosítási díjat. Azok az utazási irodák, vállalkozók és idegenvezetők, akik az új szerződést nem írták alá, saját nevükben nem tudnak Parlament-látogatást foglalni. 

A lap szerint a problémát az okozza, hogy Magyarország uniós csatlakozása óta minden külföldi iroda, turistacsoport vezetője vagy bármely magyar állampolgár minden szerződés és helyfoglalási díj nélkül bejelentkezhet Parlament-látogatásra. 

Az idegenvezetők és utazási irodák kifogásolják, hogy egy ingyenes szolgáltatásért fizetniük kell, és sérelmezik azt is, hogy az új szerződést semmiféle szakmai egyeztetés nem előzte meg. Álláspontjuk szerint megoldás lenne az is, ha az Országház idegen nyelvű, vezetett látogatása díjköteles lenne, és a belépő árát a parlament szedné be a pénztárnál, közvetlenül a külföldi vendégektől. 

 

origo

{module 221}