A kiszervezés új formája: crowdsourcing

Az IT-szektor gyors reakciójának köszönhetően a válságban villámgyorsan jelennek meg olyan innovációk, amelyek a nehéz üzleti környezetben is képesek a vállalatok szűkülő forrásainak hatékony hasznosítására. Ilyen eszközök például a távmunka és a felhő alapú alkalmazások, vagy a kettő ötvözetéből alakult új megoldás, a crowdsourcing.

 

{module 221}

A munkavégzés a crowdsourcing esetében otthonról, az interneten keresztül történik, a munkavállalók számára szabad időbeosztásban, kötelezettség-vállalásuk összesen egy-egy részfeladat elvégzésére szól. A munkaadó számára a feladatok szétosztása, kiadása és a minőség-biztosítás komplexitása rejtve maradhat, mivel mindezekre már léteznek hatékony, kulcsrakész megoldásokat szállító cégek hazánkban is.

„Többről van itt szó, mint csupán távmunkáról: a crowdsourcing nagy mennyiségű, jól párhuzamosítható de mindenképpen emberi intelligenciát igénylő feladatok hatékony elvégzését teszi lehetővé” – állítja Benedek Balázs, az Otthonrol.hu, Közép-Európa legnagyobb crowdsourcing hálózatának vezető fejlesztője.

A crowdsourcing rendkívüli hatékonyságát a munkavégzés teljeskörű automatizálása teszi lehetővé, kezdve a munka felosztásától, a több ezer, otthonról dolgozó munkavállaló koordinálásán át a munkavégzés minőségének biztosításáig. Az automatizált crowdsourcing rendszer ennek köszönhetően képes 100 000 kérdőív egy napon belüli begépelésére, óránkénti egymillió karakterleütés kapacitásra, általánosságban pedig egyheti munka elvégzésére akár egyetlen éjszaka alatt.

A felhasználási lehetőségek folyamatosan bővülnek, bár már most is igen széles skálán mozognak. Már jelenleg is sikeresen alkalmazzák ezt a produktív munkamódszert, kézzel írt űrlapok gépelésére, digitalizálására, telefonos kutatások elvégzésére, adattisztításra, adatbázis-építésre vagy az időközben a válság hatására előtérbe került call-center és ügyfélszolgálati feladatokra, valamint érdemes kiemelni az ipari- vagy közterület-figyelő kamerák képének emberi intelligenciát igénylő feldolgozását.

A vállalkozások évek óta tartó hatékonyságnövelési kényszerének köszönhetően egyre inkább előtérbe kerül egyes tevékenységek –– főként a jelentős élőmunkával járó feladatok – kiszervezése, az outsourcing. Míg azonban számos vállalatnál még csak a távmunka lehetőségeit vizsgálják, a távmunkát magába foglaló és azt továbbfejlesztő kiszervezési forma, a crowdsourcing, komoly áttörés előtt áll, hiszen folyamatosan nő a képzett, akár több diplomával rendelkező, otthonról végezhető munkalehetőséget keresők száma.

A rendszer szinte korlátlan mennyiségű munka befogadására, és annak hatékony elvégzésére alkalmas, hiszen csak Magyarországon több mint 5,5 millió lakos használja az internetet napi rendszerességgel, tehát csak elképzelni lehet azt a sokmilliós, távmunkába –– azaz crowdsourcingba – bevonható tömeget, akik világszerte számítógépeik előtt várakoznak.

{module 221}