Jönnek a sógorok

A Magyar Turizmus Zrt. ausztriai képviselete elkészítette az idei turisztikai szezonra vonatkozó piaci előrejelzését, amely szerint Magyarország előreláthatólag 2012-ben is megőrzi dobogós helyét az osztrákok rövid távú (1-3 napos) szabadságolásának célpontjaként. Az osztrák beutazó turizmusra az idei főszezonban is ösztönzőleg hat majd a forint-euró jelenlegi kedvező árfolyama.

 

{module 221}

Ugyanakkor a kedvezőtlen nemzetközi környezet miatt az osztrák háztartások fogyasztásának visszafogása, a második-, harmadik szabadságok esetleges kiesése kedvezőtlenül hathat az idei osztrák beutazó forgalmunkra. Az osztrák szakszervezetek erős érdekérvényesítő képessége miatt a szociális juttatások, valamint a 13. és 14. havi fizetések továbbra sincsenek veszélyben, ami kedvező hír a turizmus szempontjából.

2012 elején a megkérdezett felnőtt lakosság 46%-a tervezte, hogy az év során elutazik, további 30% azonban még bizonytalan, így a potenciális turisták részaránya a felnőtt lakosságon belül meghaladja a háromnegyedet. A „biztosan utazók” részaránya azonban a korábbi évhez képest 2%-ponttal csökkent, míg a bizonytalanok tábora 6%-ponttal nőtt, ami ugyan nem releváns eltérés, de jelzi a lakosság jövőbe vetett optimizmusának lanyhulását.

A legfrissebb KSH adatok alapján az év első két hónapjában közel ötezer vendégéjszakával elmaradt az osztrák vendégéjszakák száma a hazai kereskedelmi szálláshelyeken, de ez egyelőre a tavalyi rekordév rendkívül magas bázisadatának tudható be, s nem jelez tendenciát. (Az idei január-februári forgalom a 2010-es év bázisához viszonyítva már 16.000 vendégéjszaka pluszt (+16%) mutat). Mindent egybevéve, az MT Zrt. ausztriai képviselete az idei osztrák beutazó forgalmunkat illetően mérsékelten optimista, a tavalyihoz képest erős forgalmú május és augusztus hónappal lehetséges a tavalyi rekorderedmény megközelítése.

Idén a katolikus ünnepek (május 17., június 7.) naptári elhelyezkedése különösen szerencsés, ami az osztrák munkavállalóknak több hosszú hétvégére ad lehetőséget.

{module 221}