Jönnek az osztrákok?

Budai várA Magyar Turizmus Zrt. ausztriai képviselete friss piaci előrejelzésekre, ausztriai kutatóintézetek tanulmányaira, valamint a TOP 10 beutaztató osztrák tour-operátor ajánlatai alapján elkészítette a 2011-es évre vonatkozó trendprognózisát. A képviselet honlapjáról elérhető elemzés szerint az idei évre vonatkozó piaci várakozások optimisták: az osztrákok utazási hajlandósága idén minden bizonnyal növekszik. A felnőtt lakosság 72%-a potenciális turistának tekinthető, akik 2/3-a Ausztrián kívül, de Európában maradva kívánja szabadságát eltölteni. Esetükben átlagosan fejenként 988 eurós turisztikai költéssel számolhatunk.

{module 221}

Az utazási motivációk közül kiemelhető a kultúra iránti erőteljes érdeklődés, mint piac-specifikus attribútum, valamint a kedvező ár-érték arány és a nyomtatott média hangsúlyos szerepe az osztrákok utazási döntéseinek meghozatalakor. A főszabadság tekintetében az idei sláger az előrejelzések szerint Horvátország, Olaszország és Törökország lesz, míg hazánk megőrizheti dobogós helyét, mint az osztrákok rövid távú (1-3 napos) turisztikai célpontja.

A jelentés szerint 2011-ben kiemelt figyelmet érdemel a tavasz végén magára találó arab desztinációk (Egyiptom, Tunézia) szolgáltatói által alkalmazott dömpingárak kiszorító és piactorzító hatása. Az Ausztriából hazánkba irányuló beutazó forgalom szempontjából rejtett növekedési tartalék a kelet-magyarországi desztinációk erőteljesebb piacra vitelében, valamint a nyugat-ausztriai tartományokból a korábbinál több turista hazánkba csábításában van.

Az első cél elérése érdekében az MT Zrt. az osztrák piacon a kelet-magyarországi turisztikai attrakciókat kiemelten és rendszeresen népszerűsíti, illetve az osztrák tour-operátorokat arra ösztönzi, hogy minél nagyobb számban listázzák be a régió desztinációit katalógusaikba. A nyugat-ausztriai tartományokból a vendégforgalom fellendítése érdekében az MT Zrt. április első hetében road-showra indul Bregenz, Innsbruck, Linz és Salzburg érintésével, hogy szakmai partnereknek és utazási irodák képviselőinek prezentálják az aktuális piaci lehetőségeket.

{module 221}