Megújul a Gundel Művészeti Díj

A tízéves Gundel Művészeti Díj új elképzelések alapján működik tovább: az eddigi egyetlen kuratóriumot öt szakmai váltja fel és az elismerést ezután az életműdíj kivételével pályakezdés előtt állók kapják.

{module 221}

Szinetár Miklós, a kuratórium vezetője elmondta, hogy ésszerűek a változtatások, hiszen többféle művészeti ágban nem lehet minden kurátor egyformán járatos.

Eszenyi Enikő színésznő  és András Ferenc filmrendező alkotja a színház- és filmművészeti zsűrit; Kárpáti Tamás kritikus és Virág Judit galériás a képzőművészetit; Zimányi Zsófia színigazgató és Győriványi Ráth György karmester pedig a zeneművészetit. Az irodalmi jelöltek közül Matyi Dezső, az Alexandra vezetője és Szakonyi Károly író választ, míg az életműdíj adományozásáról – mivel ez a jövőben Budapest centrikus lesz – Tartós István és a Gundel részéről Alföldy Tádé dönt. Mindegyik kuratóriumban a harmadik döntnök a főkurátor, Szinetár Miklós.

További változás, hogy a három művészeti egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti, a Magyar Képzőművészeti, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanári kara jelöl öt kimagasló tehetséget, őket hallgatja meg a kuratórium.

A díjátadásban is lesz módosulás: két, a névadó számára fontos időpontban rendezik meg az eseményt. A festők, szobrászok, zenészek és a Nők Lapja által támogatott Sztár-lett díjas május 30-án veheti át a kisplasztikát, ezen a napon nyílt meg ugyanis a Városligetben a Wampetics vendéglő utódja 1910-ben Gundel Károly nevével.

A színészek, irodalmárok mellett az életműdíjas pedig szeptember 26-án kapja meg a elismerést, azon a napon, amikor 80 évvel ezelőtt a ház első emeletén világra jött Gundel Katinka fia, Latinovits Zoltán. A vendéglő kávézója is ekkor veszi föl a színész nevét.

{module 221}