Már a külföldiek is spórolnak

Liszt Ferenc Nemzetközi RepülőtérAz első félévben 17,6 millió külföldi látogató érkezett Magyarországra, mintegy 4 százalékkal több mint 2010 azonos időszakában, fogyasztásuk 523 milliárd forint (1.944 millió euró) volt, ami 1 százalékkal kevesebb, mint a múlt év első felében volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

{module 221}

A külföldiek ez év első  felében 4 százalékkal több napot töltöttek el Magyarországon, összesen 42 millió napot. Költésük több mint kétharmada, 360 milliárd forint kapcsolódott a turisztikai fogyasztásokhoz. A külföldre látogató  magyarok ugyanekkor 227 milliárd forintot költöttek, 2,1 százalékkal kevesebbet, mint 2010 első félévében. Az időszak végén az utasforgalmi egyenleg 295 milliárd forintot tett ki, ami szinte megegyezik (egy milliárddal kevesebb) az előző év azonos időszakának egyenlegével.

A második negyedévben a bázishoz képest 5,3 százalékkal több, 10 millió turista látogatott Magyarországra, míg az első negyedévben 1,3 százaléka több, 7,5 millió.A külföldi turisták költése a második negyedévben 1,2 százalékkal nőtt, s elérte a 315 milliárd forintot. Az első negyedévben 208 milliárd forint volt, 4,2 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

Az utasforgalmi egyenleg az első negyedévben 99 milliárd, a másodikban pedig 196 milliárd forint volt. Az előbbi 10,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, míg az utóbbi 5,9 százalékkal nagyobb a bázisnál. Az egy napra látogatók kiadásaik 67 százalékát élelmiszerekre, s egyéb árucikkekre, a több napra látogatók kiadásaik 45 százalékát szállásra és vendéglátó-szolgáltatásokra költötték. A vizsgált időszakban nőtt a szállásra fordított kiadások aránya, miközben csökkent az egészségmegőrzési és gyógyászati szolgáltatásokra, valamint az egyéb árucikkek vásárlása fordított kiadások aránya.

Szerző: MTI Eco

{module 221}