Rövid hírek 2011.09.05.

GSZT szakújság Rövid HírekLengyelország egy hétvégére Budapest belvárosába költözik

A Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet prospektusokkal, képekkel, személyes információval mutatja be Lengyelország tájainak szépségét, műemlékeit, a magyar-lengyel közös történelmi múlt lengyelországi emlékeit, és az aktív sportolási lehetőségeket a szeptember 10-11-i hétvégén megrendezésre kerülő Királyi Vásárban.

{module 221}

Mindezeket természetes módon egészíti ki a népművészet, amit a helyszínen borostyánkőből készült tárgyakkal hoznak közelebb majd a látogatókhoz.
A lengyel népzenét, illetve táncokat a Central Passage-ban (Király utca) felállított színpadon vasárnap 11 órától ismerheti meg a közönség a POLONEZ Magyarországon működő néptáncegyüttes és a Lengyelországból érkező górál (hegyi lakók) zenekara tolmácsolásában.
A Király utca a rendezvény idejére igazi multikulturális találkozóhellyé válik majd, hiszen a magyar és lengyel mellett a brazil, az osztrák, a roma és az ír kultúrába is bepillantást nyerhetünk a műsorokon és kiállítókon keresztül.

*****

1,8 milliárd forint hitelből  épül a marcali gyógyszálló

Csaknem 1,8 milliárd forint hitelt kap a Magyar Fejlesztési Banktól a Marcali Szálloda Kft., a Hotel Medical és Életerő Center építésének folytatásához. A gyógyszálló építésébe eddig 1,8 milliárd forintot fektetett be a társaság többségi – egy izraeli érdekeltségű konzorcium – tulajdonosa – írta a Somogyi Hírlap.
„Az építkezés folytatása a hitel folyósításától függ: amint a pénz megérkezik a számlára,  várhatóan három-négy héten belül újra dolgoznak,” – számolt be a lapnak a szerződés aláírásáról Sütő László a beruházó Marcali Szálloda Kft-ben mintegy 10 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkező marcali polgármester.  Mint azt Sütő László elmondta, szerint a szerződés része az is, hogy a beruházás műszaki átadásának határideje 2012. március 30., a pénzügyi elszámolásé pedig június 30.

*****

A világ legerősebb kávéja

A vendégek körében nagy népszerűségnek örvend a New York-i The Pulp & The Bean kávézó  specialitása, aminek a hivatalos neve Dieci, vagyis tíz olaszul, de sokan inkább a „pornós” becenevén emlegetik – írja a Nők Lapja Café.
A Diecit az egyébként latte kávékra és chai teára specializálódott tulajdonos, Tony Fisher vezette be, mert úgy gondolta, hogy a dupla eszpresszó semmire se elég, hiszen utána az ember újabb és újabb duplákat hajt le – akkor miért ne inna rögtön egy nagy bögrényi eszpresszót?
A brutális kávéból azonban nem kaphat minden vendég, Mr. Fisher a 40-es éveikben járóknak és idősebbeknek nem ad ekkora adagot, inkább más alternatívát ajánl helyette, hiszen ekkora mennyiségű koffein veszélyes lehet. Hazánkban egy eszpresszóhoz egyébként átlagosan 6-7 gramm kávét használnak fel, ebből elég gyenge, „vékonyka” ital születik, jobb helyeken azonban már 8-9 gramm kávéból készítik. Érdekes tény, hogy bár úgy érezzük, az eszpresszó a legerősebb kávé, és „megdobogtatja a szívünket”, a kotyogósban készült vagy amerikai típusú hosszú kávénak általában jóval magasabb a koffeintartalma.

*****

Egyre jobban kedveljük

Az ízesített sörök immár 5,6%-ot képviselnek a teljes hazai sörpiacból, derül ki a Nielsen 2011. július havi sörpiaci adataiból. A Borsodi Friss piaci részesedése elérte a 2,3%-ot, amely piacvezető pozíciót jelent ebben a kategóriában. A dinamikusan növekvő szegmensben háromféle ízesítéssel van jelen a márka: citrom, grapefruit és alma. A júliusi hűvös időjárás nem segítette ugyan az eladásokat, az ízesített kategória azonban továbbra is a fogyasztók kedvence.
Az évek óta nehéz helyzetben lévő hazai sörpiacon valódi bombaként robbantak az ízesített sörök. Az idén két további ízzel bővült sörcsalád, amely a fogyasztók széles körének kedvence lett. A nyár közepére – a szegmens piacvezetőjeként – a Borsodi Friss 2,3%-ot birtokol a teljes sörpiacból. Az ízesített sörök kategóriája 5,6%-os piaci részesedéssel rendelkezik, amely a szuperprémium sörök piaci részarányához közelít.
A könnyed nyári ízek azonban nemcsak a hőségben nyújtanak élményt, hiszen a júliusi hűvös, esős hetekben is egyre többen keresték a boltok polcain.
„Legnagyobb örömünkre – a korábbi Borsodi rajongók mellett – az ízesített sörökkel olyanokat is sikerült megnyernünk, akik korábban kevésbé szerették a kesernyés sörízt.” – nyilatkozta Dr. Sükösd Zsuzsa, a Borsodi Sörgyár jogi és vállalati kapcsolatok igazgatója.

*****

Megszavazták az Év Fagyiját

Diós-mézes körtefagylalt és egy mogyorella elnevezésű kreáció nyerte az aranyérmet a XIV. Év Fagylaltja verseny szabadon választható kategóriáiban Budapesten. A budapesti Sík Cukrászda által készített diós-mézes körte lett a szabadon választható kézműves kategória első helyezettje, egyben a Gasztro Média zsűri és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség különdíját is elnyerte.
A szabadon választható  kategóriában az alapanyaggyártók és – forgalmazók között a Mec3 által készített mogyorella lett az első helyezett.
Idén a kötelező kategóriákban gesztenyefagylaltot kellett készíteniük a versenyzőknek. Kézműves kategóriában a zsűri döntése szerint a csákvári Csuta Cukrászda által készített gesztenyefagylalt sikerült a legjobban, a cégek kategóriájában pedig a Bisquit Kft. fagylaltja ért el első helyezést.
A közönség zsűri – Rúzsa Magdi, Csézy és Friderika énekesnők – szintén a Csuta Cukrászda gesztenyefagylaltját találták a legfinomabbnak, így ez a termék nyerte el az ő különdíjukat is.
(Forrás: MTI )

*****

Szüreti felvonulás és ünnepi áldomás

2011. szeptember 10-én, szombaton, 13:00-tól várnak minden érdeklődőt a 20. Budavári Borfesztivál immár hagyománynak számító Szüreti felvonulására és az Ünnepi áldomásra a Budai Várba. A menetet Magyarország borvidékeinek közel 400 képviselője, a Borlovag rendek és hagyományőrző együttesek alkotják, akik ünnepi öltözékben és otthonuk népviseletében vonulnak fel. Az érdeklődők Szentháromság tértől induló felvonulást kísérve, a Kapisztrán téren hallgathatják meg az ünnepi áldomást és a Tokaji bor dicséretét Szarka Tamástól, a Ghymes együttes énekesétől.
A kerek évforduló alkalmából a felvonulásra látogatók két különleges élménnyel is gazdagodhatnak: a Tokaj Kereskedőház Zrt. által szervezett közös kóstolás a Tokaji Furmint szakszerű és részletes bemutatásán túl bevezetést nyújt a borbírálat érdekes és népszerű világába, valamint minden érdeklődő egy-egy, az eseményre elkészített, alkalmi címkével ellátott mini palackot kap ajándékba a társaság „Pincemester Bora” fantázianevű nedűjével töltve.
Nem vitatható, hogy a bor számos művészt megihletett már és különleges helyet foglal el a magyar irodalomban és kultúrában. Gabrielle Baumberg „Lob des Tokayers” című bordala után szabadon a „Tokaji bor dicsérete” címmel hirdet a Budai Borfesztivál szervezője, és a Tokaj Kereskedőház Zrt. szövegírói pályázatot minden bort és költészetet kedvelő érdeklődőnek. A győztest nemcsak értékes nyeremények várják, de az ő ünnepi áldomása hangzik el Szarka Tamás tolmácsolásában a Szüreti felvonuláson!

*****

IX. Bioétel és Borfesztivál

Szeptember 9-11. között, az idén immár 9. alkalommal kerül megrendezésre a hajdúszoboszlói Bioétel és Borfesztivál.
Az esemény helyszíne a Szent István Park.

*****

Fácánkakas a városban

Az elmúlt évek és időszakok növekedési tendenciáit folytatva a győri székhelyű, Kisalföldi Presztízs Díjjal és Üzlet és Siker Minősített Vállalkozása címmel is kitüntetett Matusz-Vad Zrt. 17,9 %-os árbevétel növekedéssel zárta 2011. első félévét a tavalyi bázis időszakhoz képest.
Ez több mint 3,4 milliárd Ft-os nettó árbevételt jelent az értékesítésben. A hazai fagyasztott élelmiszerkereskedelem egyik piacvezető vállalatánál tovább nőtt az export aránya az összforgalmon belül. 2010. első felében 90,3% (2,6 milliárd Ft) és 9,7%-os (281 millió Ft) volt a megoszlás a belföldi és külföldi piacok között, míg 2011. első felében ez az arány 82,7% (2,8 milliárd Ft) – 17,3%-ra (588,6 millió Ft) ugrott. Az árukiszállítások 63%-a a győri bázisról történt, s 37%-a a felsőtárkányi telephelyről. Kiemelkedő növekedést – 20 és 30% felett – sikerült elérni a soproni és szigetközi, a budapesti, pécsi, nagykanizsai és mátrai régiókban. A HoReCa-szektor kiszolgálására szakosodott Matusz-Vad Zrt.-nél az idei első félévben 4 autó cseréjére is sor került a saját tulajdonú gépkocsiparkban. Az export kiszállítások 50,5%-át a szlovákiai értékesítés adta, míg az ausztriai szállítások 43,4, a tavaly decemberben indult romániai szállítások pedig 6,1%-kal részesedtek a külföldi piacok forgalmából.
Az osztrák piaci értékesítés közel 3-szorosára nőtt 2011. első félévében – 408 ezer euróról 1,17 millió euróra -, míg a szlovákiai kiszállítások is közel kétszeres mennyiséget produkáltak a tavalyi bázishoz képest: 560 ezer euróról 1,07 millió euróra ugrott a galántai székhelyű franchise partner forgalma. A román piacon – bázis adat hiányában, mivel a külön nagyváradi társcégként, Gastro-Plus néven futó vállalkozás 2010 decemberében indult – hónapról hónapra 70%-os növekedés mutatkozik.
Jelentős mértékű a partnerszám bővülés is külföldön, az osztrák piacon havi 40-50, Romániában havi 30, míg Szlovákiában átlagosan 10 új vásárlóval bővül a vevőállomány.
A kb. 650 féle fagyasztott élelmiszert forgalmazó Matusz-Vad kínálata folyamatosan bővül, változik a külföldi – elsősorban osztrák – partnerek eltérő, speciális igényeinek megfelelően.
Az export bővüléssel összhangban létszámfejlesztésre is sor került a területi képviselői  és áruszállítói hálózatban az ausztriai és romániai részen.

*****

Császtai Búcsú

Szeptember 3-án rendezték meg a VI. Császtai Szőlőhegyi Búcsút és Kistérségi Civil Napot, Edelény mellett, a Császtai Szőlőhegyen.
Az Edelényi Hegyek Közössége, az Edelényi Kistérség Többcélú Társulása és az Edelényi Római és Görög Katolikus Egyház által közösen rendezett búcsún – számos civil szervezet mellett – bemutatkozott a felújítás alatt álló Edelényi Kastélysziget is. Az edelényi „L’Huillier-Coburg” az ország hetedik legnagyobb kastélya, a magyarországi kora barokk építészet kiemelkedő emléke, várhatóan jövőre nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A kastély felújítását végző projektvezető a búcsú vendégeinek tájékoztatást adott a kastély és a kastélypark, kastélykert rekonstrukciójáról, majd ismerteti a létesítmény majdani működésével kapcsolatos tervekről.

*****

Kétmilliárd forintból  újítaná fel Gyula városa az Almásy-kastélyt

Mintegy kétmilliárd forintból  újítaná fel Gyula városa a várfürdő tőszomszédságában álló egykori Almásy-kastélyt – közölte a fürdőváros polgármestere kedden az MTI-vel. Görgényi Ernő (Fidesz) elmondta: a több mint tíz éve üresen álló barokk stílusú, és műemléki védettséget élvező ingatlan az állam tulajdonában van, ám a vagyonkezelői jogokat az idén megkapta Gyula városa.
A kastély felújítását azonban csak sikeres pályázat segítségével tudja megoldani az önkormányzat, mert a költségek elérik a kétmilliárd forintot.  Hozzátette: elkészült a pályázati dokumentáció és a megvalósíthatósági tanulmány, s ennek alapján, siker esetén a barokk kor hétköznapjait, életmódját és kultúráját mutatnák be a felújított kastélyban.
Az önkormányzat abban reménykedik, hogy sikerrel szerepel egy régiós, az unió által is támogatott tenderen, s ha nyer, akkor biztosítja a saját forrást is.
/MTI/ 

*****

XIII. Noszvaji Pincenapok és Kemencében Készített Ételek Napja

A szüreti időszakra tervezett rendezvénysorozatot az év fő eseményének szánják. A szőlőtermesztéshez, borászathoz kapcsolódó programok mellett gasztronómiai területre is elkalandoznak: a kemencében készíthető ételek területén mérhetik össze tudásukat a környékbeli településekről és a településünkről benevezett csapatok. A sütés-főzés mellett feladatuk a szüret hangulatához illő tálalás, terítés is. Fontos szerep hárul Noszvaj lakóira is, hisz eredeti környezetben, falusi portákon, a régi kemencék felhasználásával rendezik a versengést.
Időpont: 2011. szeptember 9-10.

*****

Siófok egyre népszerűbb

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 2010-es adatok alapján rangsorolta a leglátogatottabb magyar városokat. Hévíz, Hajdúszoboszló és Budapest után Siófok került az élmezőnybe a belföldi turisták körében. 2010-ben a hatodik helyről a negyediket foglalja el. A külföldi turisták körében kissé változatosabb a paletta. Siófok a hetedik helyről az ötödikre került, Zalakaros a tizedikről a kilencedikre, Balatonfüred viszont az ötödik helyről a hatodikra lépett, Sárvárt a hatodik helyről a hetedikre minősítették. A külföldiek által a leglátogatottabb Sopron volt, Debrecen azonban a tizedik helyre került. Az elsőség mindenképpen Budapesté.

*****

New 7 Wonders

A „New 7 Wonders” alapítvány indított egy versenyt a világ 7 új csodájának kiválasztására. Ennek a versenynek a döntőjébe bekerült a „Mazury tavak Nagytóvidéke”.

{module 221}