Megújult a szobi kisvasút

Szob kisvasút, C50es mozdonyok - turisztika

415 millió forintos kormányzati támogatásból megújult a szobi kisvasút, a térség egyik kedvelt turisztikai célpontja. A felújítás során a sínpálya egy hosszabb szakasza, a mozdonyok, a szerelvények és a telephely is megújult, így a kisvasút még komfortosabb és élvezetesebb utazást kínál a Börzsöny festői tájain.

A csütörtöki ünnepélyes átadáson Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít a Börzsöny és a Dunakanyar turisztikai fejlesztésére. Ennek keretében 2017-ben döntöttek a kisvasutak megmentéséről és modernizálásáról. A szobi kisvasút mellett a kismarosi és a kemencei vonal is megújult, így évente mintegy 150 ezer utas élvezheti a vidék csendjét és a természet szépségét a vasúti kocsikból.

Az államtitkár elmondta, hogy a szobi kisvasút felújítása során a sínpálya 14 kilométeres szakasza, 3 mozdony, 4 személykocsi és 2 teherkocsi újulhatott meg. Ezen kívül korszerűsítették a telephelyet is, új fűtőházat és műhelyt építettek, valamint bővítették a parkolóhelyeket.

A felújított kisvasút nem csupán a turisták, de a helyiek számára is fontos szerepet tölt be. A vasút összeköti Szobot Márianosztrával és Kismarossal, így kényelmes közlekedési lehetőséget biztosít a térségben élőknek is.

A szobi kisvasút hivatalos szezonja április 6-án, szombaton kezdődik. A vonatok a hét minden napján közlekednek, a menetrendet a MÁV honlapján lehet megtekinteni.

A kisvasút vonalvezetése

Szob – Márianosztra (7 km)
Márianosztra – Kismaros (5 km)

Szobi kisvasút menetjegy árak

Felnőtt jegy: 1.500 Ft
Gyermek jegy (6-14 éves korig): 750 Ft
Családi jegy (2 felnőtt + 2 gyerek): 3.000 Ft

További információ, a menetrend elérhető a MÁV honlapján.

A szobi kisvasút felújítása egy újabb mérföldkő a Börzsöny turisztikai fejlesztésében. A komfortosabb utazás és a bővülő szolgáltatások még vonzóbbá teszik a térséget a turisták számára, és hozzájárulnak a helyi gazdaság fellendüléséhez.

A fotón a felújított C 50-es mozdonyok a részlegesen megújult szobi kisvasút átadásán Szob és Márianosztra között 2024. április 4-én. Máthé Zoltán / MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .