Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek 2024

Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek - kultúra

Fotókiállítás megnyitójával kezdődött el a művészeti fesztivál

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozatának ünnepi megnyitójával megkezdődött az idei 10 napos művészeti fesztivál, melynek keretében a Kertész, Moholy-Nagy, Capa… Magyar Fotóművészek Amerikában (1914-1989) című fotókiállítás debütált. Csák János kulturális és innovációs miniszter méltatta Bartók Béla örökségét és a kultúra fontosságát a közösségünk életében.

A fesztivál szellemiségére reflektálva, Csák János úgy fogalmazott: „Bartók művészete napjainkban is útmutató lehet számunkra, hiszen ő maga a népzenében és a természetben látta az igazi szabadságot.” A miniszter kiemelte Bartók Béla közép-európai szellemiségét és hozzátette, hogy a sikeres jövőhöz az együttműködés és a kultúrák közötti kölcsönös tisztelet elengedhetetlen.

Káel Csaba, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Heteket szervező Müpa vezérigazgatója büszkén beszélt a fesztivál gazdag és sokszínű programkínálatáról, mely kortárs komolyzenei koncertekkel, világsztárokkal és képzőművészeti kiállításokkal várja az érdeklődőket.

A rendezvénysorozat egyik kiemelt eseménye a Szépművészeti Múzeumban megnyílt Kertész, Moholy-Nagy, Capa… Magyar Fotóművészek Amerikában (1914-1989) című kiállítás, melyen Robert Capa spanyol polgárháborúban készült ikonikus felvételei is láthatók. Az amerikai múzeumokkal való együttműködésre reflektálva Alex Nyerges, a kiállítás kurátora elmondta, hogy a tárlat 32 fotográfus 170 alkotását vonultatja fel, és büszkén említette, hogy Kondor László és felesége személyesen is részt vettek a megnyitón.

A fotótárlat mellett más kulturális események is gazdagítják a Bartók Tavasz rendezvénysorozatát. A Müpában például olyan világhírű előadók lépnek fel, mint Tan Dun kínai zeneszerző vagy a Budapest Ritmo világzenei fesztivál sztárvendégei. Emellett a Les Ballets de Monte-Carlo Hamupipőke előadása az Erkel Színházban, valamint a Győri Balett és a Magyar Állami Népi Együttes közös produkciója is a Bartók török gyűjtéseire és hatására épül.

A magyar és amerikai múzeumok közötti együttműködés kiváló példájának tartva a kiállítást, Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója arra is emlékeztetett, hogy 2025-ben megnyílik a Nemzeti Fotóművészeti Múzeum a Városligetben, ezzel is erősítve a két ország kulturális kapcsolatait.

A Bartók Tavasz gazdag zenei programkínálata a Müpában Tan Dun kínai zeneszerző Buddha-passióját, Rudolf Buchbinder zongoraművész Beethoven-koncertjét, az Electric Fields, a Söndörgő és a Kelemen Kvartett koncertjét is felvonultatja. A Magyar Zene Házában Karosi Júlia, Ryoji Ikeda japán elektronikus zenei producer és a Spiritualized brit elektronikus zenei csapat is fellép.

A tánc szerelmesei az Erkel Színházban a Les Ballets de Monte-Carlo Hamupipőke című előadását élvezhetik, míg a Győri Balett és a Magyar Állami Népi Együttes Tiszta forrás című darabja Bartók török gyűjtéseire épül.

A képzőművészet kedvelői a Magyar Nemzeti Galériában Anna Margit festőművész kiállítását, a Ludwig Múzeumban Till Brönner fotósorozatát tekinthetik meg. A fesztivál költészet napjához kapcsolódó műsorát a Müpában rendezik meg.

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek kulturális ünnepe április 5-től 14-ig tart, és számos helyszínen kínál élményeket a művészetek szerelmeseinek.

A fotón Robert Capa A milicista halála című fotója az Egyesült Államokba kivándorolt, ott ismertté vált magyar származású fotóművészek munkáiból nyíló, Kertész, Moholy-Nagy, Capa… Magyar fotóművészek Amerikában (1914-1989) című kiállítás sajtóbejárásán a Szépművészeti Múzeumban 2024. április 4-én. A mások mellett André Kertész, Moholy-Nagy László, Robert Capa és Martin Munkácsi képeit felvonultató, a Bartók Tavasz keretében nyíló tárlaton 170 fotó látható, együttműködésben a Virginia Museum of Fine Artsszal. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .